TEGELTIJA: VSTV brutalno prekršio zakon u postupku protiv Gordane Tadić

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija ocijenio je kao drastično i brutalno kršenje zakona najnovije odluke VSTV-a kojima su odbijeni zahtjevi za izuzeće predsjednika i članova Vijeća u vezi s postupkom protiv glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić.

Tegeltija je naveo da je ovakvim postupanjem VTSV-a, koje predstavlja drastično kršenje zakona, nepojmljivo suvremenoj praksi, ovaj predmet već sada uveliko kontaminiran.

“Nemoguće je. Ne postoji slučaj da netko tko je opterećen zahtjevom za izuzeće odlučuje o izuzeću onog nekog drugog, a ovdje se to dogodilo, imali ste četiri člana Vijeća protiv kojih je podnesen zahtjev za izuzeće, znači i oni su sudjelovali u odluci o izuzeću predsjednika, koji je nakon toga odlučivao o njihovom izuzeću. To je apsurd”, rekao je Tegeltija za RTRS.

On je istaknuo da se, očito, VSTV-om upravlja iz drugih centara moći koji su prvenstveno vezani za SDA.

“U ovoj situaciji vi vidite da se nekom žuri, jedan šerijatski princip u provođenju zakona i u takvom principu onaj tko odlučuje on rukovodi procedurom i kaže što je zakonito, što nije zakonito”, dodao je Tegeltija.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće odbilo je prvo zahtjev za izuzeće predsjednika Halila Lagumdžije koji je potom odbio zahtjeve za izuzeće potpredsjednica Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović čiji je vlastiti zahtjev ipak uvažio, te dva člana drugostupanjske disciplinske komisije u slučaju Tadić – Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića. /HMS/