URSULA VON DER LEYEN: Talibane ne priznajemo niti imamo ikakav politički kontakt s njima

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u Madridu kako ne priznaju talibane niti s njima imaju bilo kakav politički kontakt. Poručila je kako imaju samo operativne kontakte jer žele spasiti ljudske živote.

Španjolski premijer Pedro Sanchez, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Von der Leyen i visoki predstavnik EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell posjetili su u subotu vojnu bazu Torrejon de Ardoz u Madridu, gdje se nalaze Afganistanci evakuirani iz te zemlje u koordinaciji s EU.

Nakon obilaska vojne baze u Madridu, Sanchez, Leyen i Michel su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Pomoć zemljama koje su prihvatile Afganistance

Leyen je poručila kako se humanitarna pomoć Afganistanu mora nastaviti, te kako su spremni pomoći zemljama koje prihvataju afganistanske izbjeglice.

“Nemamo nikakav politički kontakt s talibanima, ne priznajemo talibane. Imamo samo operativni kontakt za spašavanje ljudskih života. Želimo osigurati dovođenje ljudi u Kabulu na aerodrom. Možemo saslušati talibane, ali sudit ćemo im po riječima. Režim koji negira prava djece i žena neće dobiti niti jedan euro”, poručila je Leyen.

Michel: Želimo odbranu ljudskih prava u Afganistanu

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je kako bi međunarodna zajednica trebala nastaviti pokušavati braniti svoje temeljne principe u Afganistanu.

“Radit ćemo na tome da ono što je do sada učinjeno ne bude izgubljeno. Nadamo se da postoji ravnoteža između jamstva sigurnosti i dostojanstva projekta Europe. Ono što želimo u Afganistanu je više stabilnosti, braneći ljudska prava, naše vrijednosti i naše interese”, kazao je Michel.

Michel je na kraju naglasio kako je situacija u Afganistanu “i dalje dramatična i bez presedana”.

Španjoslski premijer Sanchez kazao je kako posljednjih 20 godina u Afganistanu nije uzalud potrošeno./Anadolija/HMS/