Srijeda, 29 svibnja, 2024

TATA PLATFORME PRVI BJEŽI S BRODA: Trebali bi odstupiti, to je stvar političke kulture i demokratskih standarda

Must Read

Predsjednik HDZ 1990 dr. Božo Ljubić razgovarao je danas u veleposlanstvu SAD u Sarajevu s veleposlanikom SAD  Patrickom Moonom. Ljubić i veleposlanik Moon razgovarali su o više aktualnih pitanja u  BiH. Posebno je bilo riječi o započetom procesu rekonstrukcija vlada na državoj razini i u Federaciji BiH. Ljubić je kazao da postoje dva rješenja, a to su da Visoki predstavnik povuče svoju odluku koja je bila temelj za formiranje vlasti u Federaciji BiH, a za što on ne pokazuje spremnost, a druga je da oni koji su izabrani voljom parlamenta BiH trebaju shvatiti da je formirana  nova parlementarna većina koja želi izabrati novu izvršnu vlastu, pa bi u skladu s demokratskim standardima i  kao izraz  političke kulture,  te  voljom izravno izabranih na izborima, trebali podnijeti ostavku kako bi se izabrala nova vlast, a time završila prekompozicija vlasti.

Sugovornici su se usuglasili da je nedavni sastanak političkih lidera i dužnosnika u Bruxellesu rezultirao pozitivnim dokumentom. Predanost svih za provedbu obveza i poštivanje rokova iz Mape puta pokazat će postoji li politička volja za približavanje Europskoj uniji kao i imaju li bh institucije kapacitet odgovoriti zahtjevima.

Veleposlanik Moon se zanimao i za pregovore lokalnih političkih lidera u Mostaru o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH te izrazio svoj dojam da ne postoji dovoljno političke volje za postizanjem dogovora a što Mostar ostavlja i dalje bez mogućnosti organizacije izbora.

Ljubić je također izrazio svoj pesimizam glede brzog postizanja dogovora i naglasio da bi Ured visokoga predstavnika trebao intervenirati, ako se ubrzo ne postigne dogovor. On je mišljenja da nema razloga postojanje posebnoga statusa za grad Mostar i da je rješenje za grad  istovjetan status kao i za ostale gradove u BiH.

Ljubić i veleposlnik Moon su razmjenili mišljenja i o projekltu reforme Federacije BiH u cilju veće efikasnosti, racionalnije organizacije, ali i za model koji bi jamčio rješenje  ravnopravnosti za hrvatski narod.  Ljubić je naglasio izvorne vrijednosti Washingtonskog sporazuma i izrazio nadu da će reforma dovesti do ravnopravne pozicije hrvatskoga naroda koja će ga osloboditi straha od majorizacije. A ako se Hrvati, kao najmalobrojnini narod,  budu osjećali slobodnim, onda nikakvoga razloga nema ni za zabrinutost drugih. Zapravo, rješavanjem hrvatskoga pitanja vraća povjerenje između naroda, ali i povjerenje u institucije sustava i održivost i stabilnost BiH i njezinu europsku perspektivu.

Sugovornici su se usuglasili da se ovaj projekt reforme Federacije BiH nastavi i da će redovito razmjenjivati informacije o tijeku procesa.( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -