Published On: Uto, srp 3rd, 2012

TATA PLATFORME PRVI BJEŽI S BRODA: Trebali bi odstupiti, to je stvar političke kulture i demokratskih standarda

Predsjednik HDZ 1990 dr. Božo Ljubić razgovarao je danas u veleposlanstvu SAD u Sarajevu s veleposlanikom SAD  Patrickom Moonom. Ljubić i veleposlanik Moon razgovarali su o više aktualnih pitanja u  BiH. Posebno je bilo riječi o započetom procesu rekonstrukcija vlada na državoj razini i u Federaciji BiH. Ljubić je kazao da postoje dva rješenja, a to su da Visoki predstavnik povuče svoju odluku koja je bila temelj za formiranje vlasti u Federaciji BiH, a za što on ne pokazuje spremnost, a druga je da oni koji su izabrani voljom parlamenta BiH trebaju shvatiti da je formirana  nova parlementarna većina koja želi izabrati novu izvršnu vlastu, pa bi u skladu s demokratskim standardima i  kao izraz  političke kulture,  te  voljom izravno izabranih na izborima, trebali podnijeti ostavku kako bi se izabrala nova vlast, a time završila prekompozicija vlasti.

Sugovornici su se usuglasili da je nedavni sastanak političkih lidera i dužnosnika u Bruxellesu rezultirao pozitivnim dokumentom. Predanost svih za provedbu obveza i poštivanje rokova iz Mape puta pokazat će postoji li politička volja za približavanje Europskoj uniji kao i imaju li bh institucije kapacitet odgovoriti zahtjevima.

Veleposlanik Moon se zanimao i za pregovore lokalnih političkih lidera u Mostaru o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH te izrazio svoj dojam da ne postoji dovoljno političke volje za postizanjem dogovora a što Mostar ostavlja i dalje bez mogućnosti organizacije izbora.

Ljubić je također izrazio svoj pesimizam glede brzog postizanja dogovora i naglasio da bi Ured visokoga predstavnika trebao intervenirati, ako se ubrzo ne postigne dogovor. On je mišljenja da nema razloga postojanje posebnoga statusa za grad Mostar i da je rješenje za grad  istovjetan status kao i za ostale gradove u BiH.

Ljubić i veleposlnik Moon su razmjenili mišljenja i o projekltu reforme Federacije BiH u cilju veće efikasnosti, racionalnije organizacije, ali i za model koji bi jamčio rješenje  ravnopravnosti za hrvatski narod.  Ljubić je naglasio izvorne vrijednosti Washingtonskog sporazuma i izrazio nadu da će reforma dovesti do ravnopravne pozicije hrvatskoga naroda koja će ga osloboditi straha od majorizacije. A ako se Hrvati, kao najmalobrojnini narod,  budu osjećali slobodnim, onda nikakvoga razloga nema ni za zabrinutost drugih. Zapravo, rješavanjem hrvatskoga pitanja vraća povjerenje između naroda, ali i povjerenje u institucije sustava i održivost i stabilnost BiH i njezinu europsku perspektivu.

Sugovornici su se usuglasili da se ovaj projekt reforme Federacije BiH nastavi i da će redovito razmjenjivati informacije o tijeku procesa.( R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare