Srijeda, 29 svibnja, 2024

Talijani žele prisvojiti zlato Giovannija Cernogorza

Must Read

Olimpijska zlatna medalja Giovannija Cernogorza napola je talijanska – tvrde talijanske novine la Repubblica. Cernogoraz je talijanskim novinarima precizirao, kako piše la Repubblica, da je Talijan ne samo etnički, po narodnosti („Napokon, zovem se Giovanni“), nego i po državljanstvu, da je iz Kopra, da radi i trenira u Novigradu. Sada treba vidjeti što će o toj medalji napisati i reći u Crnoj Gori, zaključuje s dozom ironije Inoslav Bešker. 

naglaskom (jer tko bi ignorantu Mensuratiju objasnio što je „veneto“, a što „veneto coloniale“, u konkretnom slučaju „istroveneto“, i to u trenutku dok se u talijanski probija bez otpora „colonial English“, pa su spali tako nisko da govore kako imaju ministra za „welfare“).

Cernogoraz je talijanskim novinarima precizirao, kako piše la Repubblica, da je Talijan ne samo etnički, po narodnosti („Napokon, zovem se Giovanni“), nego i po državljanstvu, da je iz Kopra, da radi i trenira u Novigradu.

A zašto onda nastupa za Hrvatsku. „Ne znam ni sam“, glasi odrešito objašnjenje, ako je vjerovati talijanskom dnevniku. „Naprosto, kad sam počeo, upisao sam se u hrvatski klub, pa time i u hrvatski Streljački savez. Čak sam i razmišljao da to promijenim, ali nisam poduzeo ništa.“

‘Komplicirano’ prezime

Stotinjak inih glasila nije se upustilo ni u kakve spekulacije, naprosto konstatirajući da se njihov karabinijer Fabbrizi hrabro i časno borio, popustivši tek u šestom hicu pripetavanja ‘Hrvatu Cernogorzu’. Ni za rimski Messaggero nije međutim ništa sporno što hrvatski pobjednik nosi talijansku putovnicu, ali naglašavaju da mu je prezime ‘komplicirano’. Nama je jasno. Sada treba vidjeti što će o toj medalji napisati i reći u Crnoj Gori.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -