Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

BABIN SIN PRIJETI I UPOZORAVA: Nećete napraviti treći entitet, nećete prodati BiH, nećete…

Must Read

Bakir Izetbegović, bošnjački član, predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA BiH, u nedjelju je u Tuzli prisustvovao obilježavanju 22. godišnjice SDA Tuzla, a u još jednom, za njega karakterističnom, nedržavničkom i neargumntiranom istupom, uzburkao je političke duhove u BiH.

Izetbegović junior tako je je govorio o SDA ali i aktualnim pitanjima. U svom stilu, Izetbegović je poručio da SDA čeka žestoka politička borba.

– Nema stranke u povijesti političkog organiziranja koja je u kraćem periodu uspješno iznijela teže povijesno breme. SDA je bila i ostala stranka bošnjačkog naroda i ostalih bh. patriota. SDA je najzrelija politička stranka u BiH. S jakom SDA, jača je i BiH. Ovaj slogan mi se nije ispočetka osobito dopao. Međutim, vrijeme koje je uslijedilo je pokazalo da je to tako i da je to istina-kazao je samodopadno Izetbegović.

Govoreći o trenutnom stanju u kojem se nalazi BiH, Izetbegović je upotrijebio političke floskule ili ti ispraznice tipa “da se siromaštvo produbljava, da nema otvaranja radnih mjesta, da imamo porast narkomanije, kriminala, da su integracijski procesi usporeni…’.

-Jedina svijetla tačka u svemu je bio rad ministara SDA, posebno u Tuzlanskom kantonu. Naši ministri su bili bolji dio vlasti. Punih 16 mjeseci smo zidali strukturu vlasti u BiH. Ta vlast nekoliko mjeseci nije djelovala loše. A onda su uslijedili politički lupinzi Zlatka Lagumdžije, koje ne može više da prati ni rukovodstvo SDP-a, a primjer je Željko Komšić. Nije ovo ni prvi put da Lagumdžija i SDP, kako oni to kažu ‘izbacuju SDA iz vlasti’: sjećamo se kako su prije 10 godina izjednačavani branitelji s napadačima na BiH, kada su svi nazivani falangama koje su špartale po ovoj zemlji, kada je izdato 806 potjernica protiv svakog značajnijeg Bošnjaka u politici i biznisu…

To je uvijek bio takav odnos, jer SDP nikad nije htio partnera. već poslušnika. A politička genetika SDA nije da bude poslušnik. Ovo je stranka koju su osnovali i vodili ljudi koji se nisu bojali UDBA-e, nisu se bojali četnika, ustaša, JNA, dakle ne može SDA biti poslušnik… Zašto nikada nećemo biti poslušnici? Zato što će SDA zaustaviti pokušaj ukidanja vjeronauke, SDA će se suprotstaviti i zaustaviti uvođenju političke kontrole nad radom policije i medija ili discipliniranju akademske zajednice-istakao je Izetbegović, ne konkretizirajući do kraja na koga je mislio.

Osvrnuo se i na politiku SDP-a BiH.

-SDP je nezainteresiran za strateške stvari u BiH. Potpuno su se dali u kadrove i kadriranje. Naprimjer, u Sarajevo prije nekoliko mjeseci avionom sleti čovjek iz Beograda (valjda je to taj čovjek za kojeg je država) i napravi ugovor da proda struju iz Sarajeva u Mostar i na tome zaradi 12 milijuna KM!

Za 12 milijuna KM svi rudari u BiH-to je 20.000 rudarskih plaća-silaze pod zemlju pola godine. A tu zaradu oni omoguće čovjeku iz Beograda koji prodaje našu struju iz našeg Sarajeva u naš Mostar. Onda potpisuju ugovor s nekom fiktivnom firmom ugovor na 11 milijardi KM. Hoće da predaju sav ugalj, sve rijeke u BiH, tom anonimnom partneru i još tom partneru daju da bira tko će mu u BiH biti partner, da on bira koje će firme raditi za njega-naveo je Izetbegović.

Osvrnuo se i na Fahrudina Radončića, predsjedniku SBB BiH i utemeljitelja Avaza.

-Radončić je između ostalog i naša greška. Ali, nismo imali alternative u vremenu kada je taj Avaza, kojeg smo mi napravili, podržavao naš sistem vrijednosti i našu borbu. Hadis kaže: Tko se ne suprotstavi nasilniku, stradaće od njegovog nasilja. E, pa mi smo bili počeli da stradavamo. Ali, nikad nije kasno isprsiti se i kazati: Bio si dobrodošao u ovu zemlju i prokockao si tu šansu. I mi ne vjerujemo tvojim lažima i mi se tebe ne bojimo…-kazao je Izetbegović.

Kazao je kako SDA neće napustiti vlast i objasnio zbog čega, ali i naglasio da to za samu Stranku ne bi bila tragedija.

-Neka nas smijene ako mogu u skladu sa ustavom. A to će biti teško. Ali, ako se i desi da odemo u oporbu, to neće biti nikakva tragedija. Otići će od nas neki foteljaši. Neka se malo strese drvo SDA, neka opadnu truhle kruške. Nije to loše za nas. Ne bojimo se mi, oni se boje. Mi smo tražili vanredne izbore, ali ih se oni boje. Jer, mi smo stranka koja se bori za ideje, za zemlju, za narod, a ne bori se za fotelje. Da su nam bile važne fotelje, ne bismo se suprotstavili pokušaju ukidanja vjeronauke, discipliniranju policije, stavljanja medija pod kontrolu…, ne bi se suprotstavili, već bi držali ziheraški te fotelje. Ali, pokušaj da se SDA izbaci iz vlasti je veoma opasan proces. Jer, ko će ostati u toj vlasti: ostaće sljedbenici Josipa Broza, sljedbenici Franje Tuđmana i sljedbenici Radovana Karadžića. To nije dobar proces. Sljedbenici Alije Izetbegovića i branitelji ove zemlje moraju biti zastupljeni u vlasti-istakao je.

Dodao je da će ‘neko’ u vremenu koje je pred nama, mnogo puta ‘morati kazati ne, neću, ne može’.

-Morat ćemo kazati: nećete prodati BiH, nećete napraviti treći entitet, nećete praviti asimetrična rješenja na štetu Bosne i Bošnjaka, nećete prodati resurse koji pripadaju djeci našoj i vašoj, nećete praviti fiskalne okvire koji će ugušiti ovu zemlju…Dakle, slijedi nam veoma žestoka politička borba-“oštroumno” je zaključio Izetbegović junior.(r.i. dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -