Published On: Čet, kol 19th, 2021

TAKO OBJEKTIVNO, TAKO “KRŠĆANSKI”: Dijaspora u Mostaru odala počast žrtvama komunizma, o ustaškim zločinima nit slova…

U povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, Središte Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH u srijedu je na mjestu stradanja na obali rijeke Neretve u Mostaru upalilo svijeće i položilo vijenac za sve žrtve koje su partizani na tom mjestu i drugim stratištima likvidirali 1945. nakon završetka Drugoga svjetskoga rata.

Dostojno i civilizirano obilježavanje ovog dana je najmanja satisfakcija koja se mogla učiniti za obitelji i žrtve koje su mučki ubijene i likvidirane na jednom od tri mjesta na Neretvi, a riječ je o povratnicima s Bleiburga i drugih križnih puteva te ostalim zarobljenicima, vojnicima i civilima iz zatvora Ćelovina, kazala je tim povodom Anita Martinac, predsjednica Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Po njezinim riječima, teško je utvrditi broj žrtava, ali po nalazima nakon likvidacije i živim svjedočanstvima riječ je o tisućama.

Šito Ćorić i neka dama

Poručila je također kako da se treba konkretnije suočiti s posljedicama prošlosti te se riješiti svih zaostavština totalitarnih režima.

Povodom Europskoga dana sjećanja, Središte Hrvatskoga svjetskoga kongresa je raspisalo literarni natječaj na temu ”Istinom do pomirbe,” a stručno povjerenstvo odabralo je rad književnika iz Knina Ante Nadomira Tadića Šutre.

Fra Mića Stojić, čovjek koji je člana Pavelićeve Vlade, Radoslava Glavaša, neposlušnog i eksomuniciranog fratra koji je odbio poslušnost Stepincu, predložio za status blaženika i time dodatno kompromitirao Hercegovačku franjevačku provinciju u očima svijeta.

Nagrađeni autor pjesme “Kočije mučenika” Ante Nadomir Tadić Šutra ističe kako je pjesma njegov mali doprinos da se konačno sazna što se to događalo tijekom Drugog svjetskoga rata, osobito poraća.

Sve ono što sam znao ili pročitao ili proučavao iz literatura o tim tužnim mjesecima, osobito 1945. i 1946. godine, samo je mala skromna kapljica u spoznaji što se to događalo tijekom Drugoga svjetskoga rata i poraća, kazao je nagrađeni književnik.

 

Nedostojno, a još manje civilizirano je, toliko godina nakon 2 svjetskog rata, ne imati snage, spomenuti žrtve i ustaških zločina, i praviti se kao da su te formacije po Mostaru prodavale cvijeće. (poskok.info)

guest
nije obvezno
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x