Subota, 25 svibnja, 2024

Taj pitomi Suljo : Tihić zagovara prijedlog po kojem bi Bošnjaci birali dva člana Predsjedništva BiH

Must Read

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) protiv je asimetričnih rješenja i formiranja nove izborne jedinice, zaključeno je na sjednici ovog stranačkog tijela u Sarajevu.

Jedan od zaključaka je i da presudu Sejdić – Finci treba provesti u predviđenom roku putem izravnog izbora članova Predsjedništva BiH od kojih se dva biraju iz Federacije BiH, a jedan iz RS, uz eliminiranje etničkog predznaka, priopćeno je iz Press službe SDA.

Istaknuto je da je SDA, ukoliko postoji suglasnost i drugih stranaka, spremna podržati i neizravan izbor članova Predsjedništva BiH pod uvjetom da preimućstvo u izboru ima Zastupnički u odnosu na Dom naroda i da se osigura ravnopravna pozicija Kluba ostalih s klubovima konstitutivnih naroda.

Ovo bi praktično značilo da bi Bošnjaci, koji čine tri četvrtine stanovništva u Federaciji BiH ili bošnjački zastupnici kojih je jedanko toliko u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH birali dva od tri člana Predsjedništva BiH

Neizravan izbor podrazumijeva i promjene nadležnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

SDA se zalaže za rješenje po kojem će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH imati 21 zastupnika (iz entiteta RS bira se sedam članova – četiri Srbina i po jedan Bošnjak, Hrvat i ostali, a iz FBiH bira se četrnaest članova – pet Bošnjaka, pet Hrvata, dva Srbina i dva pripadnika ostalih bh. građana).

Predsjedništvo ove stranke smatra da Zlatka Lagumdžiju treba smijeniti iz najmanje 12 razloga koja su već navedena, kao i zbog drugih propusta – “blamaže” prilikom posjete premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predstavljanja posjete Banjoj Luci kao službene posjete ministra vanjskih poslova BiH Banjoj Luci i drugih razloga.

Zaključeno je da će konačnu odluku o smjeni Zlatka Lagumdžije i glasovanju svojih zastupnika SDA donijeti neposredno pred glasovanje kada budu osigurani svi zakonski i politički elementi (kompletan dogovor o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i dr.).

Predsjedništvo SDA podržalo je inicijativu za pokretanje procedure razrješenja županijskih vlada tamo gdje su ispunjeni zakonski i politički uvjeti, vodeći pri tome računa o ekonomskim i drugim problemima u kantonu.

SDA je pozvala građane Srebrenice da se do 24. kolovoza ove godine registriraju u Srebrenici da bi mogli glasovati na predstojećim lokalnim izborima.

Predsjedništvo stranke traži da u popisnom obrascu budu izričito spomenuta tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati, Srbi, a da se ostave rubrike za ostale i one koji se ne žele etnički izjasniti.

“Odlučno odbacujemo sva inzistiranja da se iz popisnog obrasca izbace rubrike s imenima konstitutivnih naroda, jer je to suprotno Ustavu BiH i elementarnim ljudskim pravima. Tim prije što su popisni obrasci u Hrvatskoj i Srbiji sadržavali imena konstitutivnih naroda susjednih država”, ističe se u saopćenju SDA.

Prihvaćena je informacija Glavnog operativnog izbornog stožera o pripremi lokalnih izbora i definirani politički ciljevi.(F7R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -