Subota, 22 lipnja, 2024

Tadić kao premijer ostavlja Nikolića bez vlasti

Must Read

Vođa Demokratske stranke Boris Tadić počinje konzultacije o formiranju proeuropske vlade što bi novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića moglo ostaviti bez stvarne vlasti, ocjenjuje Associated Press. Navodi da će Nikolić morati Tadiću povjeriti mandat za sastav vlade, iako su naprednjaci osvojili više mandata, jer Demokratska stranka ima više partnera. Reuters pak navodi da Zapad nije siguran da li je kod Nikolića promjena kursa iz “tvrdog nacionalista” u “proeuropskog konzervativca” iskrena. 

 

Lider Demokratske stranke Boris Tadić počinje konsultacije o formiranju proevropske vlade što bi novog predsednika Tomislava Nikolića moglo da ostavi bez stvarne
vlasti, ocenjuje danas Asošijeted pres (AP).

Agencija navodi da će dosadašnji lider Srpske napredne stranke, kako se očekuje, morati Tadiću da poveri mandat za sastav vlade, iako su naprednjaci osvojili više mandata, jer Tadićeva Demokratska stranka ima više saveznika.

AP navodi da je funkcija premijera jača od predsedničke jer je predsednik figura i ne može da donosi zakone ni stvarne političke odluke.

Prenoseći Tadićevu izjavu da neće uključiti naprednjake u novu vladu, agencija ocenjuje da se time dodatno smanjuje Nikolićeva uloga u budućoj politici.

Rojters ocenjuje da je Boris Tadić koji je pre nedelju dana poražen na predsedničkim izborima, izašao kao kandidat svoje Demokratske stranke za premijera u obnovljenoj koaliciji levog centra što će mu omogućiti da još četiri godine zadrži uzde vlasti.

Navodi se da je po Ustavu Srbije premijer moćniji od predsednika, ali da je sa Demokratskom strankom kao dominantnim partnerom Tadić vodio politiku iz predsedništva, pošto je za premijera postavio tehnokratu Mirka Cvetkovića.

Preuzimanjem premijerskog položaja Boris Tadić sada može da zadrži uzde vlasti još četiri godine, dodaje Rojters.

Rojters navodi i da Zapad nije siguran da li je kod Nikolića promena kursa iz “tvrdog nacionalsite” u “proveropskog konzervativca” istinska i dodaje da će ako SNS ostane u opoziciji njegova mogućnost da utiče na politiku biti ograničena.

Agencija takođe piše da je izborna pobeda Tomislava Nikolića izazvala nervozu u EU i obezvredila srpski dinar dodajući da će nova vlada morati da deluje brzo kako bi zaustavila pad domaće valute.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -