Nedjelja, 14 travnja, 2024

ŠOVINIZAM KOTLINE: Za obranu Sarajeva živote položila 102 bojovnika HVO-a, a ne daju im spomenik

Must Read

U povodu obilježavanja 20. obljetnice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Sarajevo – Brigade “Kralj Tvrtko” večeras je u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH upriličena svečana akademija na kojoj su evocirana sjećanja na branitelje i ulogu HVO-a u obrani glavnog grada BiH.

O značaju organiziranja HVO-a Sarajevo i ustroja Brigade Kralj Tvrtko, govorio je ratni predsjednik HVO-a i član Predsjedništva Udruge umirovljenika i razvojačenih branitelja HVO-a Kantona Sarajevo (KS) Ivan Bagarić, podsjećajući da se radi o vojnoj formaciji utemeljenoj 29. svibnja 1992. godine u čiji su sastav ušle četiri bojne s područja grada.

Obraćajući se sudionicima akademije, Bagarić je podsjetio da je Brigada brojala više od 5.600 pripadnika od kojih su 102 položili živote obrani napaćenog Sarajeva.

Brigada Kralj Tvrtko je, kako je kazao, sudjelovala  u Pofalićkoj i bitki za Otes, te na lokalitetima Hrasno brdo i Stupu i kod Elektrotehničke škole, te držala liniju u sklopu obrane Sarajeva, a početkom 1993. godine preuzima zonu odgovornosti prema Grbavici – od Vrbanje mosta do zgrade “Elektroprivrede”. Satnije iz njenog sastava bile su angažirane i u zoni odgovornosti 3. motorizirane brigade Armije RBiH na Stupu, kao i u naselju Dobrinja u zoni 4. motorizirane brigade ARBiH.

Usljed izbijanja sukoba između HVO-a i Armije BiH izvan Sarajeva, u studenom 1993. dolazi do ukidanja HVO-a u Sarajevu i preimenovanja Brigade u Hrvatsku brigadu Kralj Tvrtko u sastavu Prvog  korpusa Armije BiH.

Nakon akademije za njene sudionike, među kojima su bili i predstavnici javnog i političkog života u BiH upriličeno je druženje, a, kako je najavljeno, 8. lipnja u Vilsonovom šetalištu bit će organizirano postrojavanje veterana Brigade Kralj Tvrtko.

U sklopu obilježavanja obljetnice danas je su organizaciji Udruge umirovljenika i razvojačenih branitelja HVO-a KS-a položeno cvijeće i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje pored crkve “Presvjetlo Trojstvo” u Novom Sarajevu, te služena misa zadušnica.(Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -