Published On: Sub, stu 5th, 2016

TADIĆ: Devedeset posto izmjena Ustava FBiH bilo na štetu Hrvata


U Orašju je predstavljena knjiga “Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH” Mate Tadića. Ovo je 10. djelo u posljednjih sedam godina ustavno-pravnog stručnjaka, aktualnog suca Ustavnog suda BiH, koji je napisao knjigu lako razumljivu i običnom čovjeku izvan političkih zbivanja. Uvodne riječi o autori i njegovoj knjizi dao je načelnik općine Orašje Đuro Topić, piše Večernji list BiH.
Nametnuti zakoni
U knjizi je jasno i detaljno prikazano stalno slabljenje ustavno-pravnog položaja Hrvata u BiH, “zahvaljujući”, navodi autor, prije svega, nametnutim zakonima, uredbama, amandmanima i dekretima međunarodne zajednica i visokih predstavnika u BiH.
– Za pisanje su me motivirale česte promjene Ustava FBiH, kojih je bilo u 109 amandmana do konca 2008., zatim tvrdnje da Hrvati ne znaju što hoće i da smo se za poziciju trebali izboriti Washingtonskim i Daytonskim sporazumom. Došao sam do zaključka da su one najvećim dijelom, njih 90%, bile negativne za Hrvate, njihov status u FBiH, a posredno i u BiH, ističe Tadić i dodaje:
– Smatram da je rješenje koje je bilo dogovoreno Washingtonskim sporazumom, u najvećem dijelu zadovoljavalo interese Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda. Inzistirali smo na ravnopravnosti i decentralizaciji, što je bilo dogovoreno Washingtonskim sporazumom. Nažalost, tijekom 22 godine značajno se odstupilo od navedenoga sporazuma i ova knjiga ima zadaću kroz analizu upozoriti koliko se odstupilo i što smo dobili tim silnim amandmanima i promjenama. Knjigom se želi pokazati nevjerodostojnoj međunarodne zajednice u pogledu statusa Hrvata, kao i nametnutim pravnim rješenjima u BiH. Cilj ove knjige je potaknuti političke predstavnike Hrvata da se bore za povratak na izvorni sporazum iz Washingtona, kazao je Tadić.
Objasnio je da se ova knjiga razlikuje od prethodne koju je napisao prije tri godine. Iznio je podatke kretanja stanovništva od dolaska Turaka 1463., sve do popisa 2013. Tu su i nove analize dokumenata koji su korišteni u FBiH i u BiH, te u Daytonu i Washingtonu, dokumenta koji se prvi put iznose u javnost, kao, recimo, strategija razgovora u Daytonu koja je načinjena u Sarajevu, a koje se, nažalost, nisu do kraja pridržavali.
Gubitak Posavine
Kao čovjek iz Posavine, Tadić je potanko analizirao gubitak Posavine na štetu Hrvata i kroz dvije mape pokazao kako je u prvoj Washingtonskim sporazumom bilo dogovoreno i što je sve ulazilo u FBiH.
– Hrvati bi najvećim dijelom bili zadovoljni jer je to podrazumijevalo cijele općine Derventu, Brod, Šamac, Odžak, Orašje, dijelove Doboja, Modriče…
Smatrao sam da je tako ostalo, Hrvati bi imali priliku vratiti se jer najveći dio njih je bio preko Save, tu im je blizu, mogli bi se vratiti i obnoviti svoje domove, poljoprivredna gospodarstva i tvornice. Nažalost, od tog se odstupilo i u drugoj mapi sam pokazao da su Daytonskim sporazumom ostala samo dva džepa s vrlo malim teritorijem i međusobno nepovezanim, što otežava razvoj i međusobno funkcioniranje između jednog i drugog dijela Posavske županije, tj. Orašja i Odžaka. To su velike nepravde koje su učinjene prema Hrvatima, istina, treba kazati da su i Bošnjaci izgubili istočni dio BiH, ali ja se bavim problematikom Hrvata, naglasio je Tadić./HMS/•

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>