Published On: Pon, velj 10th, 2014

Svi privedeni prosvjednici u Sarajevu pušteni na slobodu

PROSVJEDNICI u BiH danas su ponovili svoje zahtjeve, među kojima je i smjena članova Predsjedništva BiH. Noć u Bosni i Hercegovini prošla je mirno nakon što su ulicama gradova jučer ponovno započele demonstracije.

Razvoj događaja pratite na Indexu.

19,50 Demonstranti koji su bili ispred Predsjedništva BiH razišli su se, a promet je pušten u funkciju.

19,35 Pred zgradom Predsjedništva BiH ostalo je svega 20-ak demonstranata te je Titova ulica i dalje blokirana. Alipašina ulica je odblokirana i promet se normalno odvija na tom dijelu.

19,15 Iz zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu pušteno je preostalih deset privedenih demonstranata, među kojima je i Sanjin Čepalo koga se sumnjiči za organizaciju protesta. Svi su pušteni na slobodu nakon što je ocijenjeno da nema osnova da budu zadržani u pritvoru.

19,00 Demonstranti provociraju policiju prema kojoj je bačena Molotovljev koktel, na raskrižju ulica Alipašina i Titova.

18,35 Grupa demonstranata u Sarajevu, njih oko 200, ponovo je došla na raskrsnicu koja vodi prema Alipašinoj ulici (kod Higijenskog zavoda), a prethodno su bili ispred zgrade državnih institucija na Marijin Dvoru. Alipašina ulica je blokirana kontejnerima, tako da je onemogućen i promet. Demonstranti uzvikuju “Vratite nam djecu”.

Ministri u Vladi KS nakon prekida današnje izvanredne sjednice Vlade KS telefonski su se dogovarali o tome hoće li zaposlenici Kantona i Općine Centar sutra raditi. Kako je za “Avaz” kazao ministar zdravstva KS Eldan Lokmić (BOSS), dogovoreno je da zaposlenici koji nisu iskoristili godišnje odmore iz 2013. godine to sada učine, a zaposlenici koji će raditi bit će raspoređeni u studentskom domu u Nedžarićima gdje Kanton ima 120 svojih kancelarije, ali također će biti raspoređeni i na drugim lokacijama.

18,20 Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u Bihaću da neće podnijeti ostavku na tu funkciju.

18,00 Prosvjednici koji se nalaze ispred zgrade Parlamenta BiH počeli su se polako razilaziti. Promet je još uvijek obustavljen.

17,40 Prosvjednici blokirali promet na tri mjesta. Ukupno ih je sad već manje od tisuću, a nekoliko ih je prekrilo lice maskama. Policije je sve više. Jedan automobil se pokušao probiti kroz masu, te je ozlijedio mladića i djevojku po koje je došla hitna pomoć.

17,15 Prosvjednica u Sarajevu za Index je ispričala: Išli smo pred policiju, nas 20 s roditeljima da tražimo da puste djecu, u zatvorima je oko 7 klinaca za koje znamo koji su maloljetni, ne daju im ni odvjetnike. No kako nas je u tom trenutku ispred bilo samo 20 nismo uspjeli zaustaviti maricu da ih odvede. Par su ih pustili, pitali smo ih da li su ih tukli, kažu da jesu-nekog više, nekog manje.

Jedan od puštenih mladića rekao je da su policajci grupu ljudi, u kojoj je i on bio, priveli jučer oko 11 sati ispred pijace Sirano te da su ih odveli u Policijsku upravu Centar gdje su ih tukli. Prema njegovim riječima, svi koji su uhićeni, i maloljetni i punoljetni, odvođeni su u policijske podrume, javlja Radio Sarajevo.

Kolona je sada stigla do sjedišta državnog Parlamenta.

17,10 Iz pravca Alipašine ulice vozač motornog vozila pokušao se autom probiti kroz masu, te udario jednu djevojku i nanio joj lakše ozljede. Nakon toga je pobjegao.

17,00 Svi prosvjednici su prije desetak minuta krenuli od Kantonalnog tužiteljstva ponovo pred zgradu Predsjedništva. Promet je ponovo blokiran, kolona automobila u Titovoj ulici morala je ići unazad jer su prosvjednici krenuli prema njima dajući im na znanje da se vrate. Ljudi ne posustaju, još uvijek nose transparente.

16:55 Jedan dio prosvjednika blokirao je Titovu ulicu u centru Sarajeva, dok su se drugi rasporedili na raskrižju na Skenderiji.

16,45 Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović podnio je danas ostavku, javlja Klix.ba

Direkcija je u svome sjedištu u Sarajevu danas organizirala konferenciju za novinare na kojoj je Selimović trebao dati izjavu o proteklim događajima.

Selimović je objasnio da je ostavku dao jer ne bi mogao osigurati sigurnost svih građana ukoliko bi to od njega tražili članovi Predsjedništva BiH.

Ultimatum prosvjednika: Pustite nam djecu ili blokiramo grad!

16,35 Zaoštrava se situacija na prosvjedima. Demonstranti nemaju informacija o broju i mjestu na kojem se nalaze ostali privedeni i zahtijevaju da im se za 15 minuta obrati netko iz Tužilaštva KS.

Jedan 17-godišnjak pušten je iz pritvora, nakon čega se obratio okupljenima ispred zgrade Tužilaštva moleći ih da ne bacaju kamenje i pokazujući im ozljede koje je zadobio. Napeta je atmosfera, građani uzvikuju: “Ubojice, ubojice!”, a neke žene vrište. Jedna majka plače i viče na policiju tražeći da joj kažu gdje je njezino dijete.

Prosvjednicima koji su bili u Tužilaštvu na ispitivanju, a koji su navršili 18 godina, bit će određen pritvor. Prosvjednici su se uputili ka glavnoj ulici da blokiraju sve prometnice.

16,22 Jedna od prosvjednica priopćila je da Tužilaštvo i MUP odbijaju pustiti pritvorene. Odvjetnica jednog od uhićenih pokušava ući u zgradu, navodno je ne puštaju, javlja reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.

Svi policajci ponovo imaju kacige. Sve je više ljudi, zviždanje… prilično je napeto… Prosvjednici traže ostavke i skandiraju: “Idemo na Poljine”

16,12 Kako nije ispoštovan rok za oslobađanje pritvorenih, demonstranti su dali novi ultimatum – ako za 20 minuta mladići ne izađu na slobodu blokirat će sve ceste u gradu.

16,05 Stotinjak građana Tuzle ponovo se okupilo ispred zapaljene zgrade Vlade TK kako bi dali podršku građanima u drugim gradovima i kako bi ponovili svoje zahtjeve koji su upućeni zastupnicima u Skupštini TK.

U Sanskom Mostu je zapaljena vikendica federalnog ministra razvoja i poduzetništva Sanjina Halimovića, kojeg su demonstranti najviše prozivali za kriminal, javlja Klix.ba.

Jedan dio velebnog vikend-objekta na desnoj obali Sane u naselju Čaplje je izgorio, a zahvaljujući intervenciji vatrogasaca ostatak je spašen. Riječ je o vikendici koju je Halimović, bivši načelnik općine, izgradio za vrijeme načelničkog mandata.

15,44 Sjednica Vlade KS koja je prekinuta prije sat vremena trebala bi biti nastavljena večeras. Kantonalni ministri prekinuli su sjednicu nakon što su dobili informaciju da bi demonstranti mogli doći ispred prostorija Direkcije za ceste KS gdje se sjednica Vlade održavala.

15,40 Predsjednik srpske vlade Ivica Dačić ocijenio je u nedjelju da prosvjedi i nemiri u Bosni i Hercegovini ukazuju da je mir u susjedstvu “krhka tvorevina” i poručio da je upravo zbog toga neophodno “zadržati političku stabilnost Srbije, ali i Republike Srpske”.

15,30 Okupljenima je rečeno da su svi pritvoreni u prostorijama kantonalnog Suda, te da trebaju ići tamo.

Kako doznaje “Dnevni avaz”, mladići koji su u pritvoru trebali bi biti pušteni na slobodu za nekih pola sata. Protiv njih će biti pokrenut kazneni postupak.

Roditelji su policiji dali ultimatum od 10 minuta da puste njihovu djecu. Jednoj od majki je pozlilo. Roditelji su poručili da će, ako im za 10 minuta ne udovolje zahtjevu, biti primorani na radikalnije mjere.

15,12 Više stotina građana Bihaća okupilo se na središnjem gradskom trgu, gdje su zatražili ostavku kantonalne vlade na čelu s premijerom Hamdijom Lipovačom. Danas je mirno i nisu zabilježeni veći incidenti. Današnja poruka prosvjednika je kako kantonalna vlada mora podnijeti ostavku te da to nije stvar njihovog izbora.

15,05 Prosvjedi su nastavljeni ispred Tužilaštva te protječu mirno i dostojanstveno, a dosad se okupilo blizu 1000 osoba. Tri predstavnika prosvjednika pozvana su da uđu na razgovore u prostorije Tužilaštva, što je i učinjeno.

14,50 – Prosvjednici u stigli pred Tužilaštvo KS, a specijalci koji osiguravaju ovu ustanovu skinuli su kacige i odložili štitove. Okupljeni su im aplaudirali. Stiglo je još dvadesetak specijalaca.

14,32 – Prosvjednici odlaze od Policije.

14,20 – Iz PU Centar građanima su se obratili rekavši da u njihovim prostorijama nema više zadržanih u pritvoru, odnosno da je 10 osoba predano u nadležnost kantonalnog MUP-a, te poručili okupljenima da se trebaju obratiti kantonalnom Tužilaštvu. Kazali su i da među privedenima nije bilo djece te da se sa svima korektno postupalo.

14,18 – Kako je jutros najavljeno, hrvatski premijer Zoran Milanović došao je u Mostar. Rekao je da je razlog posjetu potpora smirivanju stanja u toj zemlji. “Ovo (prosvjedi) se ne bi dogodilo da je Bosna i Hercegovina imala jasnu, koherentnu politiku o tome što želi”, rekao je Milanović. Po njegovim riječima, BiH treba što je prije moguće dobiti europske perspektive. Ako se to ne dogodi, upozorio je, ovakve stvari (prosvjedi) događat će se i ubuduće, a Hrvatskoj to nije u interesu, napomenuo je.

“Bosna i Hercegovina nema šanse ako ne počne svoj proces prilagođavanja EU”, rekao je Milanović. Na upit zašto je došao u Mostar, a ne u Sarajevo, Milanović je odgovorio: “zato što je bliže” te dodao kako je Mostar jedina miješana dvonacionalna sredina što ima, kako se izrazio, svoju težinu i opasnost. Milanović je posjetio i sjedište HDZ-a BiH, koje je oštećeno u nemirima. U zgradi ga je dočekao predsjednik BDZ-a BiH Dragan Čović koji je izvijestio Milanovića da je u stranačkim prostorijama u nemirima spaljeno i raspelo.

14,08 – Klix.ba javlja da je stotinjak specijalaca pristiglo u ulice koje vode do sjedišta Policijske uprave Centar kako bi osiguravali područje. Iz pritvora je pušteno 15 osoba, a 15 ih je ostalo u pritvoru. Jedan od puštenih na slobodu novinarima je rekao da su ga tukli i prilikom privođenja i u policijskoj stanici.

14,05 – Ovako izgleda “Proglas narodnog pokreta” objavljen danas u Sarajevu:

14,00 – Prosvjednici su došli do Policijske uprave Centar gdje traže puštanje uhićenih u prosvjedima u petak. Skandiraju “Djecu napolje, lopove u zatvore!” Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH održat najavila je konferenciju za novinare u 16 sati.

13,50 – Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, prosvjednici zahtijevaju da se što hitnije i transparentno formira nestranačka Vlada koja će uključiti i predstavnike građana. “Ukoliko Skupština ne ispoštuje ovaj zahtjev do 1. ožujka 2014. građanstvo KS-a će predožiti novi sastav Vlade po navedenim princima”, navodi se u proglasu.

13,40 – Prosvjednici kažu da žele da na vlast dođu ljudi koji nisu politički orijentirani, već školovani ljudi s biroa, gdje se kao nezaposleno vodi više od 600.000 ljudi, koji nemaju nikakvu političku prošlost, niti pripadaju političkim opcijama.

13,27 – “Jedni imaju sve, a drugi nemaju ništa. Ja ne pripadam ni jednoj stranci, ali zato nemam od čega da živim. Policija je zatvorila našu djecu, ubijaju ih”, rekla nam je uplakana umirovljenica Mubera Čampara.

13,20 – Sad već tisuću ljudi skandira: Hoćemo ostavke!

13,05 – Omladinski pokret Revolt demantirao je danas, povodom jutrošnjih medijskih izvještavanja o Manifestu nove Bosne i Hercegovine te navođenja Omladinskog pokreta Revolt kao potpisnika istog, potpisivanje tog manifesta. “Ovim putem želimo da demantujemo pomenute medijske natpise. Omladinski pokret Revolt nije jedan od organizatora protesta, a Manifest nove Bosne i Hercegovine nisu legitimni zahtjevi demonstranata. Legitimni zahtjevi obespravljenih radnika su već objavljeni u Proglasu kojeg vam šaljemo i koji je donesen od strane radnika i građana Tuzle. Ni jedna organizacija ne stoji iza ovoga”, piše u priopćenju nakon kojega slijedi Proglas objavljen u petak.

12,55 – Broj prosvjednika se povećava, sada ih je tristotinjak.

12,50 – Blokiran je promet, traži se ostavka Vlade Federacije BiH. Prosvjednici su iznijeli dvoje zahtjeve:

“1. Javno izvinjenje Izetbegovića i Nikšića za laži koje su iznijeli na Face TV o prosvjedima s 12 kilograma droge i priznanje da se radi o buntu naroda.

2. Povećanje minimalne mirovine na 400 KM.

3. Prestanak daljnjeg zaduživanja kod MMF-a, rasta cijena komunalija i uvođenje novih nameta – nedostajuća sredstva neka namire oduzimanjem nelegalno stečene imovine kroz reviziju privatizacije, ograničavanjem najviše plate proračunskih korisnika, ukidanjem nepotrebnih putovanja, smanjenjem broja kantona, reduciranjem voznog parka…

4. Puštanje uhićenih prosvjednika i prestanak laži o istim s tim da oni pojedinci koji su iskoristili opravdani bunt za krađu i palež trebaju odgovarati.”

12,43 – Broj prosvjednika je narastao na dvjestotinjak, došle su obitelji i mladi.

12,35 – Stranka demokratske akcije (SDA) predložila je izvanredne izbore. Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je potvrdio kako je to prijedlog koji će biti ponuđen i ostalim strankama koje imaju zastupnike u parlamentu BiH i mogu odlučiti o promjenama izbornog zakona. Jedino je tako moguće ubrzati provedbu općih izbora ranije najavljenih za listopad.

“Mislim da narod želi promjenu vlasti. Da li ćemo na to čekati osam mjeseci ili ćemo to uraditi za tri mjeseca, pitanje je koje vjerojatno trebamo postaviti strankama u Republici Srpskoj… Mislim da to treba uraditi u roku od tri mjeseca”, kazao je Izetbegović za sarajevsku komercijalnu televiziju TV 1.

12,30 – Prosvjedna okupljanja najavljena su i u Bihaću pred sjedištem županijske vlade čija se ostavka traži od četvrtka.

12,22 –  U Sarajevu se preko puta Predsjedništva okupilo 100-tinjak građana. Najmanje je mladih. Promet još uvijek nije obustavljen, a upitno je koliko će se ljudi danas pojaviti na ulici jer je počela padati slaba kiša.

12,20 – Prema dosadašnjim informacijama, u drugim gradovima BiH danas je mirno.

12,00 – Za podne je najavljen početak prosvjeda u Sarajevu s kojega izvještava Indexov novinar Armin Hasanbegović

11,50 – Skupina građana Beograda najavila je za ponedjeljak u 16 sati na platou ispred Robne kuće kod fontane u Knez Mihajlovoj ulici prosvjed podrške narodu BiH iz Srbije.

Neformalna skupina građana koja stoji iza ovog okupljanja u priopćenju je istaknula kako “protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se zataškavaju godinama”, prenosi Blic.

“Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i vjerskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih stranaka pružaju prvi put prostor mladim i uglavnom nezaposlenim ljudima da aktivno sudjeluju u političkom životu,” stoji u priopćenju u kojem se dodaje da je najbolja solidarnost koju mogu pružiti da se i sami organiziraju i konačno na dnevni red postave pitanja dvadesetgodišnje pljačke narodnog bogatstva putem ratova i privatizacija.

Dodik: Ponosim se građanima Republike Srpske koji nisu nasjeli na provokacije

11,42 – U povodu eskalacije nemira u Bosni i Hercegovini srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić sastat će se danas popodne u Beogradu s predsjednikom Republike Srpske (RS) i vođom vladajućih Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, te Mladenom Bosićem, predsjednikom vodeće oporbene stranke u RS, Srpske demokratske stranke.

Vučić je Dodika i Bosića pozvao u petak na razgovor o očuvanju stabilnosti ovog entiteta Bosne i Hercegovine u okolnostima krize izazvane nizom prosvjeda u većim gradovima BiH, i zatražio “očuvanje jedinstva i političke stabilnosti Republike Srpske”. Uoči odlaska u Beograd Milorad Dodik izjavio je da se ponosi “građanima RS koji nisu nasjeli na provokacije i dozvolili da se nemiri iz Federacije BiH prenesu u Republiku Srpsku”. Kako su prenijeli mediji, Dodik je ocijenio da “samo ekonomski i socijalni problemi nisu razlog za nemire” diljem Federacije FBiH, već da je riječ o “projektu koji bi trebao eskalaciju događaja iz FBiH prenijeti u Republiku Srpsku”.

11,20 – Pojavila se Facebook grupa kojom se traži ostavka “ministra nesigurnosti Fahrudina Radončića”. “Zbog nesposobnosti da spriječi divljanje i uništavanje huligana širom BiH i sprječavanje policije da rade svoj posao, pozivamo ministra da podnese ostavku”, ističe se na stranici koju je u kratkom vremenu podržalo preko 15 tisuća ljudi.

“Moguće slanje postrojbi EU-a ako situacija eskalira”

11,00 – Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU-a. “Razmotrit ćemo stanje u BiH u utorak, 11. veljače, u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo morat ćemo, eventualno, razmisliti o trupama EU-a, međutim, ne sada”, rekao je Inzko.

On je za bečki Kurier ocijenio da je sadašnje stanje u BiH najgore od završetka rata, odnosno od Daytonskog sporazuma 1995. godine. Inzko je ocijenio da su protesti u BiH opravdani, ističući da je posebno socijalna neravnopravnost vodila prema nezadovoljstvu ljudi. “Dugo ljudi nisu protestirali jer im je mir poslije rata s više od 100.000 mrtvih bio važan. Nosioci prosvjeda su uglavnom Bošnjaci, muslimani. Sve je pošlo iz Tuzle, gdje radnici već godinu dana svake srijede demonstriraju, ali im se nije pridavala pažnja”, pojasnio je Inzko.

On je naglasio da je djelomično uzrok kaosa i “državna konstrukcija koja ne funkcionira”. “Daytonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspješan. Međutim, kao ustavni sporazum, on je suviše kompliciran. U Federaciji BiH postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutarnjih poslova. To je neefikasno i preskupo”, naglasio je Inzko.
10,55 – Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirao je događaje u BiH te naglasio kako se nasiljem neće ništa postići, već treba mijenjati daytonski ustroj BiH.
“Razumijem motive onih koji su, pritisnuti stanjem u kojemu su se našli, izašli na ulice. Razumijem njihovo razočaranje tzv. političkom elitom i očaj zbog toga što se izlaz iz situacije ne popravlja, nigdje ne nazire. Golim nasiljem, pljačkom, rušenjem i paležom ništa se, ipak, neće postići”, poručuje.

Mesić ističe da je upravo činjenica da su prosvjedi “čije uzroke moramo razumjeti” prerasli u nasilje upozorenje da se nešto mora iz korijena mijenjati. “A to nešto, to je tzv. daytonski ustroj Bosne i Hercegovine. Sporazum kojega smo svojedobno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat, postao je voljom njegovih kreatora ključnom preprekom na putu pretvaranja BiH u funkcionirajuću državu”, poručuje bivši hrvatski predsjednik. Napominje da iako Daytonski sporazum sadrži i klauzulu o potrebi njegovoga nadograđivanja, što se nikada nije dogodilo.

9,47 – Podsjećamo, županijski premijer Suad Zeljković u subotu u večernjim satima podnio je neopozivu ostavku ispunivši tako zahtjeve prosvjednika. Za nedjelju je ipak najavio održavanje izvanredne sjednice županijske vlade koja od policije očekuje izvješće o sigurnosnom stanju i plan mjera kako bi se ono stabiliziralo.

Lipovača lagao: Ipak je pobjegao u Hrvatsku

Prije premijera Sarajevske županije ostavke su podnijeli i predsjednici vlada Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije, a to nije učinio još jedino premijer Unsko-sanske županije Hamdija Lipovača koji je, na kraju je Klixu potvrđeno od strane granične policije, ipak s hrvatskom putovnicom pobjegao pred prosvjednicima u Hrvatsku, iako je o tome jučer lagao javnosti. On je potvrdio kako će se s predstavnicima prosvjednika sastati u ponedjeljak i razgovarati o njihovim zahtjevima.

9,42 – Podsjećamo da su za danas u podne u Sarajevu najavljeni novi prosvjedi. Građani su pozvali stanovnike glavnog grada na mirne prosvjede za smjenu vladajuće strukture.

Milanović danas ide u Mostar

9,40 – Hrvatski premijer Zoran Milanović danas ide u Mostar, javljeno je jutros iz Vlade. U podne je predviđen sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom. Po završetku sastanka predviđen je obilazak zgrade Vlade Hercegovačko-neretvansko županije. U 12,45 sati održat će zajedničku konferenciju za medije.

9,30 – Naišli smo na snimku na kojoj se vidi kaos u petak u Sarajevu koji je nastao tijekom sukoba s policijom koja je ljude doslovno pobacala na nekoliko metara nižu obalu rijeke. Jasno se vidi i kako prosvjednici dobivaju batina palicama. Pogledajte je ovdje.

Šteta oko 50 milijuna konvertibilnih maraka

9,15 – Komunalne službe nastavljaju uklanjati tragove nereda koji su izbili u petak tijekom prosvjeda zbog socijalnog i političkog stanja u zemlji. Još uvijek se zbrajaju materijalne štete, a lokalni mediji navode iznos od čak 50 milijuna konvertibilnih maraka (25 milijuna eura).

9,00 – Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić očito se dobro uplašio za svoju poziciju kada je odlučio lažno optužiti prosvjednike za posjedovanje droge, rekavši da je tijekom prosvjeda u Sarajevu pronađeno 12 kilograma speeda. Policija ga je ubrzo demantirala. Više o tome pročitajte ovdje.

> Bosna ne odustaje od prosvjeda, ostavke padaju!

> Odakle im milijuni: Impresivna lista nekretnina BiH političara!

Jučer u Bihaću ozlijeđen policajac

U sukobu policije i prosvjednika u Bihaću jučer je ozlijeđen jedan policajac. Skupštini Unsko-sanskog kantona demonstranti su uputili popis s 13 zahtjeva među kojima je neopoziva ostavka Vlade, imenovanje nove, ukidanje beneficija, usklađivanje plaća, obrazovanja i broja zaposlenih u javnom sektoru sa standardima EU kao i prestanak upotrebe sile nad prosvjednicima.

Dosadašnji premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković podnio je ostavku rekavši kako je pokušao, ali nije uspio voditi Kanton, jer nije imao dovoljno dobru podršku. Vjeruje da će u narednih 20-ak dana biti formirana manjinska vlada koju će sačinjavati eksperti.

Za danas u podne u Sarajevu su najavljeni novi prosvjedi. Građani su pozvali stanovnike glavnog grada na mirne prosvjede za smjenu vladajuće strukture. Ponovili su svoje zahtjeve, među kojima je i smjena članova Predsjedništva BiH.

Policija je demantirala navode pojedinih bosanskohercegovačkih političara da se na prosvjedima dijelila droga. “Gotovo 12 kilograma ‘speeda’, nije pronađeno na protestima u Sarajevu, već u potpuno odvojenoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo u Novom Gradu i na Ilidži”, rekao je glasnogovornik kantonalnog MUP-a Irfan Nefić.