Subota, 13 travnja, 2024

LATIĆ ZABORAVIO DA BIH VEĆ JEST TAKVA: Inzko ne može odlučivati hoće li BiH biti federalna

Must Read

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” u BiH Senadin Lavić je kazao da je riječ o jednom koordiniranom udaru na državu BiH.

Ističe kako je vrlo iznenađen izjavom Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, razmisliti i o trupama Evropske unije (EU).

“Inzko je izgubio orijentaciju, ne može nam on određivati hoće li BiH biti federalna, on je ovdje da čuva BiH, a ako to ne može da uradi, neka podnese ostavku”, istakao je on dodajući kako EU vrši pritisak na bošnjačke političare da pristanu na podjelu Federacije BiH.

“Trenutno se dešava strašan pritisak na sarajevske političare od nekih ljudi iz EU-a. Sarajevski političari ne smiju popustiti ni pred kakvim prijetnjama. Federacija BiH se ne može dijeliti i treba javno reći da ne postoje u BiH ni hrvatske, srpske niti bošnjačke teritorije. Zašto u BiH hoće da prave etničke teritorije a to ne rade u Hrvatskoj i Srbiji. Bosnu ne možemo dijeliti po etničkim principima”, ocijenio je Lavić.

Slavo Kukić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smatra da posljednji protesti neće promijeniti svijest bh. političara i političku scenu kojom vladaju nacionalne stranke.

“Mislim da će ovo socijalno nezadovoljstvo biti instrumentalizirano za jačanje etno-nacionalističkih politika u BiH. Obični čovjek je ovih dana eksplodirao, iako na način koji ne odgovora civilizacijskim formama, ali će se opet ponovo okrenuti svojoj muci, kako prehraniti obitelj, i zaboravti će na ovu eskalaciju nezadovoljstva. Ponovo će postati Bogom dana meta etno-nacionalne filozofije koja govori kako se svi moraju homogenizirati u BiH”, kazao je ovaj profesor koji smatra kako će građani u BiH opet biti izmanipulirani od strane “nacionalističkih političara”.

“Neki hrvatski političari u BiH govore kako se sve organizira da bi se centralizirala Federacija BiH, i dodaju da bi time Hrvati bili dovedeni u neravnopravnu poziciju. Također, temeljem ovih demonstracija zamjenik premijera Srbije Aleksandar Vučić poziva u Beograd predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srpske Demokratske Stranke (SDS) Mladena Bosića Beogradu, na zajednički sastanak kako bi utvrdili pravce djelovanja zaštite RS-a. To svjedoči kako ovi protesti neće biti iskorišteni u pravcu koji je jadan, gladan i ponižen narod očekivao, nego kako će sve biti iskorišteno protiv gladnog naroda”, smatra on.

Ocjenjuje kao Srbija posljednjim potezima svojih vlasti pokazuje da i dalje ima ambicije miješanja u unutrašnju politiku BiH.

“Definitivno da Beograd želi da se miješa u unutrašnja pitanja BiH. Vučić je svojim pozivom srpskih zvaničnika u Srbiju jasno pokazao neospornu ambiciju Srbije da se petlja u unutrašnje stvari u BiH”, istakao je Kukić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -