Published On: Pon, velj 10th, 2014

Andrej Rodinis: Izjave Jasmile Žbanić su čisti idiotizam, šteta je ogromna…

“Gorjela je jedna od 17 ili 18 prostorija u kojem je bila smještena dokumentacija Arhiva BiH u podrumu Predsjedništva BiH. Međutim, dok se ne uradi kompletna analiza onoga što je izgorjelo, ne može se tačno govoriti o razmjerama pričinjene štete. Ono što se dosad moglo vidjeti jeste da je dio dokumentacije u potpunosti izgorio, dok je drugi dio nagorio ili djelimično oštećen”, rekao je Rodinis za Klix.ba.

Pojašnjava kako su u prostoriji koju je zahvatio požar bile razne zbirke rukopisa, te dokumentacija iz austrougarskog perioda, potom iz perioda između dva svjetska rata, kao i iz Drugog svjetskog rata.

“Već nam se javljaju kolege iz arhiva drugih zemalja koji nude pomoć pri restauraciji dokumenata. Ono što je potpuno izgorjelo se neće moći nadoknaditi, ali neki dokumenti koji su djelimično oštećeni vjerovatno hoće. Naše kolege nam na raspolaganje stavljaju svoje osoblje i laboratorije. Želim istaći da je dobar dio građe arhiva prebačen na mikrofilmove, tako da ćemo možda i na taj način moći spasiti neke dokumente koji su uništeni i prebaciti ih u digitalnu formu”, naveo je naš sagovornik.

Na upit o različitim spekulacijama vezane za vijest o izgorjeloj građi Arhiva, Rodinis je kazao kako Arhiv vjerovatno nije bio cilj demonstranata, već je ispao kolateralna šteta.

“Međutim, izjave poput onih bh. rediteljice Jasmile Žbanić, koja je kazala da je laž da je izgorio Arhiv BiH su čisti idiotizam. Nepobitna je činjenica da su vrijedni dokumenti Arhiva BiH gorjeli i izgorjeli, tako da je gubitak svakako veliki, jer čak i da je samo jedna polica izgorjela to bi bio veliki gubitak. Šteta je zasigurno počinjena, a na nama je da u narednim danima utvrdimo kolika je ta šteta, te koliko toga ćemo moći spasiti”, zaključio je Rodinis.

Jasmila Žbanić je na svome Facebook profilu navela kako je prijatelji upozoravaju da je “koristila netačan podatak da Arhiv u Sarajevu nije izgorio”.

“Molim sve da ne čitaju naslovice AVAZ-a nego da pročitaju intervju koji sam dala h-alteru u kojem kažem da nije istina da je KOMPLETAN arhiv izgorio što je bila prva vijest, koju su reakcionarni mediji dali – kako bi građane okrenuli protiv demonstranata. Naravno da tugujem za svakim dokumentom iz naše istorije ali ta tuga ipak ne može spriječiti da uzmem aktivno učešće i pomognem koliko znam i mogu da se neophodne promjene u zemlji dese ODMAH!”, napisala je bh. rediteljica na Facebooku.