Published On: Ned, sij 11th, 2015

Svi otmičari u Parizu bili u dosluhu

Otmičar u kašer supermarketu u Parizu Amedy Coulibaly, prije nego što je umro, rekao je na jednoj francuskoj televiziji da je “sinhronizirao” svoju akciju s braćom Kuaši, dvojicom džihadista optuženih za masakr u Charlie Hebdou, prenijela je Fena.

U pozivu na informativnom kanalu BFMTV, Coulibaly je priznao da pripada grupi Islamska država.

U odvojenom pozivu na istoj televiziji Cherif Kouachi je sa svoje strane rekao da je poslan u Francusku i da ga financira al-Qaida u Jemenu, prenijela je Fena.

Podsjećamo, akcijama izvedenima gotovo istovremeno, francuska policija okončala je dvije talačke krize i ubivši trojicu naoružanih otmičara a smrtno je stradalo i najmanje četvero talaca.

Braća Cherif i Said Kouachi ubijeni su u industrijskoj zoni kraj mjesta Dammartin-en-Goelea, kad je policija upala u tiskaru u kojoj su osumnjičeni za napad na redakciju satiričnog tjednika Charlie Hebdo držali taoca.

Njih dvojica su, nakon što su ih opkolili, izašli iz zgrade i pucali na policajce, a onda su ubijeni.

Samo koju minutu nakon toga policija je napala i trgovinu košer namirnica u istočnome dijelu Pariza, u kojoj je Amedy Coulibaly, osumnjičen za ubojstvo policajke u četvrtak u Parizu, držao skupinu talaca.

Osim njega, tražili su i 26-godišnju Hayat Boumeddiene. Coulibaly je u policijskoj akciji ubijen, u trgovini je poginulo još četvero ljudi, a najmanje je jedan policajac ranjen.

Hina podsjeća kako su vlasti prvo bile tvrdile da između napada na Charlie Hebdo u srijedu i ubojstva policajke dan poslije nema veze, ali francuski mediji objavili su kako su braća Kouachi poznavala Coulibalyja te kako su svi oni bili povezani s istom džihadističkom mrežom.

U petak je jedan predstavnik Islamske države objavio kako je ta sunitska ekstremistička skupina odgovorna za pariški napad.

“Mi smo pokrenuli francusku operaciju i preuzimamo za nju odgovornost. Sutra smo u Britaniji, Americi i drugdje” rekao je Abu Saad al-Ansari u propovijedi u iračkome gradu Mosulu koji islamisti drže.

“To je poruka svim zemljama koje sudjeluju u koaliciji koja pod američkim vodstvom ubija pripadnike Islamske države”, dodao je.

Inače, Cherif Kouachi je 2008. osuđen na tri godine zatvora zbog veze s džihadističkom organizacijom koja je pomagala u slanju dobrovoljaca da se na strani al Kaide bore u Iraku.

Drugoga brata, Saida Kouachija policija je kao jednoga od napadača identificirala pomoću fotografija, rekao je u četvrtak francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, a njegova je osobna iskaznica pronađena u ukradenome autu kojim su napadači pobjegli.

Istodobno, brojni će čelnici stići na “republikanski mimohod”, koji će se, na poziv gotovo svih političkih, vjerskih i sindikalnih čelnika, održati u nedjelju u Parizu. Dolazak na taj veliki prosvjedni skup potvrdili su britanski premijer David Cameron, talijanski premijer Matteo Renzi, španjolski premijer Mariano Rajoy te predsjednik Europske komisije jean-Claude Junker kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će se po najavama njemačkog Die Welta sastati s francuskim predsjednikom Hollandeom. Predviđena su i okupljanja u svim većim francuskim gradovima.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare