Published On: Ned, sij 11th, 2015

Teroristi u Francuskoj pucali streljivom iz BiH?

Teroristi, koji su u napadu na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu ubili 10 novinara i dva policajca, koristili su streljivo koja potiče iz BiH, piše “Glas Srpske”.

List navodi da je agencija Conflict News koja se bavi izvještavanjem iz ratnih zona, objavila fotografiju čahure za koju tvrdi da je pronađena poslije krvavog pohoda terorista.

Na čahuri je utisnuta oznaka “IK 86”, a prema svjetskom šifrarniku za streljivo, riječ je o municiji proizvedenoj 1986. godine u fabrici “Igman” iz Konjica, navodi “Glas Srpske”.

Policije BiH i Francuske su u proteklih nekoliko godina izvele više akcija u kojima su uhićeni šverceri i zaplijenjena znatna količina oružja. Akcije su provedene pod indicijom da krijumčareno oružje i streljivo završavaju u rukama terorista.

Sumnja se da su oružje i streljivo nestajali iz vojnih skladišta pod plaštom uništavanja viška naoružanja, koje je obavljano uglavnom u firmama namjenske industrije u Federaciji BiH /FBiH/.

U SIPA-i, koja je vodila istragu o švercu i zloupotrebama prilikom uništavanja oružja, kažu da su završili dio posla i predali izvještaj Tužiteljstva BiH, a da na ostalim slučajevima još rade.

Ističu da su vršili provjere u vezi sa švercem naoružanja iz BiH u Francusku i da znaju za mnogo nezakonitosti u vezi sa švercem naoružanja iz firmi namjenske industrije u FBiH.

„U suradnji sa francuskim sigurnosnim agencijama provjerit ćemo i informaciju da su teroristi u Parizu koristilo streljivo iz BiH”, navode za Nezavisne novine u Sipi.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za sigurnost u bivšem sazivu parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da su informacije da su teroristi koristili streljivo iz BiH još jedan dokaz da je oružje iz BiH završavalo u rukama raznih militantnih grupa na raznim svjetskim destinacijama.