Published On: Ned, sij 11th, 2015

Mostarski novinari upozorili na ugrožavanje medijskih sloboda

Mostarski novinari, okupljeni oko Kluba novinara Mostar, podržali su u subotu proglas Udruge BH novinari u kojem se upozorava na sve učestalije ugrožavanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

U proglasu objavljenom ovoga tjedna, a kojeg su ranije podržali novinari Sarajeva, Banjaluke i drugih bh. gradova, od bh. vlasti zahtjeva se provođenje nezavisne i profesionalne istrage o kaznenim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima, kao i poduzimanje drugih pravnih radnji koje će rezultirati kaznama za počinitelje.

Od Predsjedništva BiH zatraženo je da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran i slobodan rad, a od mjerodavnih institucija zatražena je hitna istraga u konkretnim slučajevima kršenja medijskih sloboda i pritiska na novinare, kao što je upad policije u redakciju portala Klix.ba i napad na urednike portala Tacno.net Šteficu Galić i Amera Bahtijara.

Mostarski novinar i član Upravnog odbora Udruge BH novinari Faruk Kajtaz upozorio je kako se proteklih godina novinari širom BiH suočavaju sa sve većim pritiscima u svom radu, a po njegovim riječima, situacija je posebno teška u Mostar.

”Stanje medijskih sloboda u Mostaru možda je najgore u cijeloj BiH, samo što se o tome malo govori i malo zna. Želimo poboljšati svoj položaj, želimo ukazati na prave probleme, želimo kazati da više nećemo stajati pognuti, želimo kazati da smo novinari i da imamo svoj dignitet” dodao je Kajtaz.

Mostarski novinari poručili su kako neće više šutke gledati kako se njihova prava krše, nego će zajednički stati u obranu svoga i digniteta profesije.