Srijeda, 29 svibnja, 2024

Svi muslimani pod istim krovom

Must Read

Grupa imama, pripadnika dvije islamske zajednice koje djeluju u Sandžaku (Zukorlićeve i Zilkićeve) izdala je priopćenje u kojem poziva ostale vjerske službenike i vjernike da stanu na put podjelama, da se organiziraju i da, poslije šest godina podjela i svađa, postignu željeno jedinstvo.

Jedinstveno kad ne može drugačije: Muftija Zukorlić

Ova grupa imama, koja sebe naziva “Putem sredine”, ističe da njihov cilj nije, kako im neki zlonamjerno pripisuju, stvaranje treće islamske zajednice u Sandžaku, već ujedinjenje i formiranje jedne islamske zajednice koja bi okupio sve muslimane u ovom dijelu Srbije.

 

 

Zukorlićev pohod

Muftija Zukorlić pozvao je sebi lojalne imame i vjernike da krenu “u pohod” na novopazarsko selo Hadžet gdje su komunisti poslije Drugog svjetskog rata strijeljali oko 2.000 “narodnih neprijatelja”, među kojima je bio i ratni gradonačelnik Novog Pazara Aćih-efendija Hadžiahmetović.U planu je pomen “nevino streljanu”. Prije tri godine, prilikom sličnog “pohoda”, umalo nije došlo do sukoba Zukorlićevih sljedbenika i Žandarmerije.

Pokretači ove inicijative naglašavaju da nailaze na veliki otpor braće koja predvode dvije islamske zajednice, da trpe šikaniranja, uvrede i otpuštanja, pa i fizičke nasrtaje, ali da “idu dalje” i da imaju sve više pristalica.Naglašavaju da za sve što rade imaju punu podršku Turske i turskog reisa Mehmeda Gormeza i Rijaseta Islamske zajednice BiH.

 
U priopćenju se oštro kritiziraju svi koji posljednjih dana šire mržnju prema Turskoj i napadaju turskog reisa Mehmeda Gormeza za koga se naglašava da se od početka krize u Islamskoj zajednici Sandžaka ponaša nepristrano i da daje svoj puni doprinos ujedinjenju. Podsjetimo, muftija Muamer Zukorlić optužio je prošlog tjedna turskog reisa da po 500 eura mjesečno plaća imame i druge vjerske činovnike “da rade protiv njega i Islamske zajednice u Srbiji”.
Pozivamo poglavare IZ Turske i BiH da, bez odugovlačenja, iskoriste svoj ogromni autoritet i pruže praktičnu podršku procesu ujedinjenja kako bi muslimani u Srbiji što prije dobili jedinstvenu Islamsku zajednicu. Apeliramo i na Vladu Srbije da preko svojih resornih ministarstava i institucija uzme aktivno učešće i pomoći proces stvaranja jedinstvene islamske zajednice – naglašava se u priopćenju – proglasu Inicijative za ujedinjenje ili “Puta sredine”.
U proglasu ne stoji ko je sve u Inicijativi za ujedinjenje, od ranije se zna da su to: MUHAMED Demirović, Jakub Leković, Bekir Makić, Nedžad Hasanović, Sead Islamović i drugi.

 

Još jedna džamija

U selu Buče na granici novopazarske i sjeničke općine svečano je položen kamen temeljac za novu džamiju. Umjesto vjerskih velikodostojnika, Zukorlića ili Zilkića, temeljac je, u prisustvu lokalnog imama, položio dr. Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara. Vjeruje se da iza početka izgradnje ove džamije stoje aktivisti Inicijative za ujedinjenje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -