Published On: Sri, ruj 4th, 2013

Svi muslimani pod istim krovom

Grupa imama, pripadnika dvije islamske zajednice koje djeluju u Sandžaku (Zukorlićeve i Zilkićeve) izdala je priopćenje u kojem poziva ostale vjerske službenike i vjernike da stanu na put podjelama, da se organiziraju i da, poslije šest godina podjela i svađa, postignu željeno jedinstvo.

Jedinstveno kad ne može drugačije: Muftija Zukorlić

Ova grupa imama, koja sebe naziva “Putem sredine”, ističe da njihov cilj nije, kako im neki zlonamjerno pripisuju, stvaranje treće islamske zajednice u Sandžaku, već ujedinjenje i formiranje jedne islamske zajednice koja bi okupio sve muslimane u ovom dijelu Srbije.

 

 

Zukorlićev pohod

Muftija Zukorlić pozvao je sebi lojalne imame i vjernike da krenu “u pohod” na novopazarsko selo Hadžet gdje su komunisti poslije Drugog svjetskog rata strijeljali oko 2.000 “narodnih neprijatelja”, među kojima je bio i ratni gradonačelnik Novog Pazara Aćih-efendija Hadžiahmetović.U planu je pomen “nevino streljanu”. Prije tri godine, prilikom sličnog “pohoda”, umalo nije došlo do sukoba Zukorlićevih sljedbenika i Žandarmerije.

Pokretači ove inicijative naglašavaju da nailaze na veliki otpor braće koja predvode dvije islamske zajednice, da trpe šikaniranja, uvrede i otpuštanja, pa i fizičke nasrtaje, ali da “idu dalje” i da imaju sve više pristalica.Naglašavaju da za sve što rade imaju punu podršku Turske i turskog reisa Mehmeda Gormeza i Rijaseta Islamske zajednice BiH.

 
U priopćenju se oštro kritiziraju svi koji posljednjih dana šire mržnju prema Turskoj i napadaju turskog reisa Mehmeda Gormeza za koga se naglašava da se od početka krize u Islamskoj zajednici Sandžaka ponaša nepristrano i da daje svoj puni doprinos ujedinjenju. Podsjetimo, muftija Muamer Zukorlić optužio je prošlog tjedna turskog reisa da po 500 eura mjesečno plaća imame i druge vjerske činovnike “da rade protiv njega i Islamske zajednice u Srbiji”.
Pozivamo poglavare IZ Turske i BiH da, bez odugovlačenja, iskoriste svoj ogromni autoritet i pruže praktičnu podršku procesu ujedinjenja kako bi muslimani u Srbiji što prije dobili jedinstvenu Islamsku zajednicu. Apeliramo i na Vladu Srbije da preko svojih resornih ministarstava i institucija uzme aktivno učešće i pomoći proces stvaranja jedinstvene islamske zajednice – naglašava se u priopćenju – proglasu Inicijative za ujedinjenje ili “Puta sredine”.
U proglasu ne stoji ko je sve u Inicijativi za ujedinjenje, od ranije se zna da su to: MUHAMED Demirović, Jakub Leković, Bekir Makić, Nedžad Hasanović, Sead Islamović i drugi.

 

Još jedna džamija

U selu Buče na granici novopazarske i sjeničke općine svečano je položen kamen temeljac za novu džamiju. Umjesto vjerskih velikodostojnika, Zukorlića ili Zilkića, temeljac je, u prisustvu lokalnog imama, položio dr. Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara. Vjeruje se da iza početka izgradnje ove džamije stoje aktivisti Inicijative za ujedinjenje.