Utorak, 23 travnja, 2024

Šešelj zbunio Hag: Ne znaju što će sad

Must Read

Konfuzija u Haškom tribunalu, nastala poslije odluke o izuzeću suca Frederika Harhof iz procesa protiv Vojislava Šešelja, nastavljena je danas zahtjevom dvoje preostalih sudaca da ta odluka bude preispitana, prije nego što bude imenovan novi sudac.
Preispitivanje odluke o izuzeću, koju je nazvalo neutemeljenom u dokazima, jučer je zatražilo i tužiteljstvo. Predsjedavajući Jean-Claude Antonetti i članica veća Flavija Latanci tako su odgovorili na jučerašnje pismo koje im je uputio potpredsjednik Tribunala Karmel Agius.

Ađijus je od preostalih članova vijeća zatražio da ga “izvijeste, poslije konzultacija s optuženim, o pitanju da li ponovo saslušati cijeli predmet ili nastaviti postupak” kao i da “odluče, u slučaju da optuženi ne pristane na nastavak procesa, da li ili ne, bez obzira na to, nastaviti postupak sa novim sucem “.

U današnjem odgovoru, Antonetti i Latancijeva izražavaju neslaganje s Ađijus da je, po pravilima suda, potrebna konzultacija s optuženim Šešeljom. Dvoje sudaca zauzelo je stav da pravila predviđaju da, u slučaju izuzeća, bude imenovan novi sudac i da tako formirano vijeće odlučuje o nastavku procesa.

Antonetti i Latancijeva, međutim, smatraju da bi prije nego što imenuje novog suca, Ađijus trebalo pričekati na eventualno preispitivanje odluke posebnog vijeća o izuzeću Harhof. Oni ponavljaju jučerašnju tvrdnju da posebno vijeće suda uopće pri donošenju odluke nije uzelo u obzir stavak Antonettija i Harhof o Šešeljevom zahtjevu za izuzeće.

Iz memoranduma sudaca Antonettija i Latncijeve proizlazi da će posebno veće uskoro odgovoriti na njihov zahtjev da razjasni zašto to nije učinilo, bar prema tekstu odluke u kojoj se nigdje ne spominju stavovi Antonettija i Harhof. Sudac Antonetti je zbog toga danas skinuo oznaku tajnosti s svog izvještaja, smatrajući između ostalog da je moguće da zbog te oznake izvješće greškom nije razmatran ili spomenut.

On je u svom mišljenju ocijenio da je sudac Harhof u dosadašnjim postupcima pokazao potpunu profesionalnost i da kod tog suca nije primijetio nikakvu pristranost prema optuženom od početka suđenja. Antonetti podsjeća da je sudac Harhof položio zakletvu u sudu i da uživa pretpostavku nepristranosti, kao i da je danski list došao do njegove korespondencije ilegalno i objavio bez njegovog odobrenja.

Sudac Antonetti je podsjetio da presuda u ovom slučaju treba biti donesena 30. listopada i da je optuženi u pritvoru više od deset godina. On je ocijenio da u tim okolnostima “apsolutni prioritet u odnosu na sva druga razmatranja treba biti data tom legitimnom cilju kako na razini naše institucije tako i prema optuženom i prema žrtvama”.

Antonetti je ocijenio da bi svaka promjena tog datuma “jako destabilizirala” funkcioniranje suda i ponovio da je optuženi već proveo 3.787 dana u pritvoru i da presuda treba biti izrečena 30. listopada u devet sati.

Posebno vijeće Tribunala usvojilo je 28. kolovoza zahtjev lidera Srpske radikalne stranke za izuzeće sudije Harhof zbog toga što je ostavio dojam pristranosti .

Sudac Harhof bio je član vijeća koje je od 2007. do ožujka ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH ,1991-93. Izricanje presude zakazano je za 30. listopad.

Šešelj je u pritvoru Tribunala od 24. veljače 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je objavljena optužnica protiv njega.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x