Svi kapaciteti popunjeni: Stranci unajmljuju vile s bazenima u Hercegovini po cijeni od 140 € za dan

Turistička ponuda Hercegovine svake je godine sve bogatija, a može se reći kako su ovogodišnji hit vile s bazenima i vanjskim kaminima, piše Večernji list BiH. 

U oglasima se mogu naći brojne ponude za ovakav smještaj, a naši sugovornici ističu kako su svi kapaciteti popunjeni te kako vlada veliko zanimanje za taj oblik smještaja.

Stranci masovno dolaze

– Gosti su uglavnom stranci jer je domaćim gostima taj oblik smještaja, po njihovu mišljenju, ipak preskup. Cijene su različite. Dok neke kuće naplaćuju 10 eura noćenje po krevetu, s druge strane, imate vile s bazenima u kojima noćenje za 10 ljudi naplaćuju po 140 eura. Kada podijelite to na 10 dijelova, teško se može reći da je cijena velika – rekli su nam naši sugovornici koji su pokrenuli nekoliko web-stranica koje se isključivo bave tom vrstom posla. S druge strane, agencije za prodaju nekretnina još uvijek nisu ušle u te poslove, što ne znači kako se to neće dogoditi u budućnosti. – Za sada rezervacije ovih objekata uglavnom idu preko web-stranica, kao što je booking.com. Agencije još nisu ušle u taj posao, ali imamo informacije kako vlada veliko zanimanje za najam vila u Hercegovini. S godinama će vjerojatno rasti i ponuda i potražnja – rekao nam je vlasnik agencije za promet nekretninama Sivrić.

Lokacije po cijeloj BiH

Oglasi koje smo našli na internetu obuhvaćaju kuće od Mostara, Konjica, Posušja te dalje prema Bosni do Bihaća. Svatko po svome ukusu može birati kuću koja mu odgovara, od onih s bazenima, do starinski uređenih objekata u kojima dominira drvo. Cijene najma za sve njih približno su iste. Najskuplji objekt koji smo našli u ponudi je jedna kuća na području Mostara koja je zauzeta sve do sredine rujna, a tjedan dana noćenja na kraju rujna će platiti nešto više od 2000 KM. – Ove kuće nude privatnost, mir i savršene su za one koji traže odmor bez gužve. S druge strane, sve ove kuće po Hercegovini su pola sata vožnje do Međugorja, Kravice, Počitelja, Starog mosta i drugih atraktivnih lokacija. Osim vila, slične sadržaje nude neki restorani i etno sela po Hercegovini – zaključili su naši sugovornici. Mnogi stranci odlučuju se za ovakav način odmora u BiH jer su u Hrvatskoj cijene takvih objekata i po 7-8 puta veće. Čak se u pojedinim oglasima najam vila s bazenima i ostalim sadržajima kreće i do 8000 eura za tjedan dana. Ono što čudi je da su i ti kapaciteti popunjeni, što znači kako određenom broju turista nije bitna cijena nego kvaliteta sadržaja koji im se nudi. Te brojke će vjerojatno još neko vrijeme ostati nedostižne za BiH, ali sigurno je kako će ponuda biti bogatija u idućim godinama te kako i ovaj oblik turizma Hercegovini može donijeti mnogo novih turista. Kod nas se taj oblik turizma tek počinje razvijati.