SVEČANI DOČEK: Kapetan Dragan upravo stigao u Domovinu, specijalci ga uzbuđeno čekaju na Plesu

Zrakoplov u kojem je Dragan Vasiljković, poznat i pod nadimkom Kapetan Dragan, danas u 11.38 sati sletio je u zagrebačku zračnu luku. Jučer ujutro predan je hrvatskim policajcima na aerodromu u Sydneyju, koji su ga pratili na letu. “Želio bih potvrditi da je Dragan Vasiljković nakon duge pravne bitke koja je trajala 9 godina i koja je bila teška, izručen Hrvatskoj i da se nalazi u Hrvatskoj”, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Dodao je i da će Vasiljković imati pošteno i pravično suđenje.

Nakon dolaska u Zagreb, Vasiljković bi trebao produžiti na Županijski sud u Splitu. Po neslužbenim informacijama, Vasiljković će prema Splitu krenuti u avionu kojim je i došao, a trebao bi krenuti za otprilike 45 minuta, piše N1. Ondje bi trebao stići oko 13.30 sati. Nakon što su iz aviona izašli svi putnici, stigli su crni kombi i policijsko vozilo kojim je Vasiljković prebačen u jednu od zgrada na Plesu. Pretpostavlja se da neće niti napuštati Pleso nego da će letom u 12.30 biti prebačen u Split, piše 24 sata.

Dragan Vasiljković, snimljen 2009. godine
DRAGAN VASILJKOVIĆ, SNIMLJEN 2009. GODINEYouTube

Optužnica odmah nakon ispitivanja

Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal. Vasiljković u roku od 24 sata treba biti predan pritvorskom nadzorniku, koji o tome izvješćuje županijsko državno odvjetništvo u Splitu, dok bi u roku od 16 sati trebalo osigurati njegovo prvo ispitivanje. Tek nakon toga ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora, rekao je Stanić.

Pretpostavlja da će Vasiljković, kojega se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj, izabrati branitelja po svojem izboru, piše Hina.

Osumnjičen za niz ratnih zločina

Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Devet godina izbjegavao izručenje

Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina. Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

Vasiljković je u australskom pritvoru proveo devet godina pokušavajući izbjeći izručenje i suočavanje s istragom oko ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.