Subota, 22 lipnja, 2024

Što se događa u HDZ-ovu predizbornom taboru?

Must Read

Karamarko je odlučio izgubiti izbore! Mnogo je razloga za ovu tvrdnju. Najbolje se vratiti na početak priče, izbore za šefa države i pobjedu gdje Kolinde Grabar Kitarović.

Sigurno je da je bila, a to se pokazalo i da jeste, najjači kandidat desno od tekućeg predsjednika dr. Ive Josipovića. U stvari i nije imala tako težak posao, ma koliko je to u početku tako izgledalo. Sve je bilo protiv nje i to na više uobičajenih razina od kojih razina balkanskih alfa mužjaka i nije bila najtanja. Ukratko, 6.9.2014. je imala 32.8 posto podrške u javnosti, a nakon dva mjeseca kampanje, nekoliko PR teamova, cijele vojske “pomagača” i pomagača, skoro desetak postotaka manje?! Pa ništa čudno, da osim nešto “budala” gdje držim i sebe, svi drugi budu uvjereni u pobjedu šjor Ive, masivnu i to još u prvom krugu. I sve je tako, svojim tokom i uz slijeganje ramena i išlo. Eto, pokušali smo, učinili smo sve… Za sjećanje neka ostane vjera nekolicine prijatelja koji su molili krunicu za nju. Toliko je tada ostalo. Ukratko, jednim potezom, ubijena cijela šaka muha.
___________piše: Goran Raguž l poskok.info

Prvo i osnovno, i ako izgubi ili ako dobije, u zanimljivim dolazećim vremenima, neće biti ni kandidat za predsjednika stranke, ni kandidat za predsjednika vlade. Win – win pozicija. Čudo se ipak dešava, gospođa Kolinda Grabar Kitarović dobiva izbore, a od prvog dana i bez obzira na sitne gafove za koje se sa kilometar vidi ista savjetnička ruka, Republika Hrvatska dobiva i neprikosnovenu državnicu, koja usprkos odijuma koji ju je dočekao,stječe sve više i pristalica i štovaoca. I to ne samo u HDZ-u ili “genderski” kod ženskog dijela populacije. Ona je danas jedini politički centar u državi i to bliži klasičnom poimanju liberalizma i konzervativki za XXI stoljeće, nego “ognjištarki” u što je se uvlači od početka kampanje za predsjednicu. Ona je politička snaga i glasački kapital kojeg se g.Karamarko, očevidno opet loše savjetovan, jednostavno plaši i odriče. Ne zaboravimo, kada je u kampanji imala najniži rafting, bio joj je dobro veći od HDZ-ovog najvećeg, a sada mu još i pada. Ona je ključ koji vodi u Banske dvore!

Drugi moćan razlog radi kojeg je g.Karamarko odlučio izgubiti izbore je čemerno loševodena svaka od zadnjih kampanja vodena od njegovih savjetnika za to, koji nisu naučili ama baš ništa od predsjedničkih izbora, a očevidno i ne planiraju da uče. On to vidi. Tjedna nema da sami sebi ne opale metak u koljeno, da se na kraju čovjek mora upitati, pa ljudi, je l’ vas to boli… Tek tu i tamo pojavi se zrno soli da sanira napravljene štete, no kako se začepi jedna rupa, otvore se nove tri. Neće to ni dugo trajati, niti će proći bez težih posljedica i po stranku i po državu. I to g. Karamarko zna, a ja znam da nema snage da sve to oko sebe, razjuri. Svakako dobar razlog da odustane od pobjede na izborima. (Da se odmah i ogradim, g.Milanovića držim najgorim predsjednikom Hrvatske vlade u znanoj mi povijesti, a vladu mu najgorom po Hrvatsku od Bachovog apsolutizma. Njegov ostanak, još ne dao dobri Bog u koaliciji sa Mirelom Holy i Živim zidom, vidim samo kao izazivanje najvećeg talasa emigracije otkako je početkom XX stoljeća peronospora poharala hrvatske vinograde i raselila Dalmaciju od Californije do Novog Zelanda.

On jednostavno mora izgubiti izbore, inače smo svi gotovi). Treći razlog zapravo može biti i prvi – gospodarstvo na koljenima. To je neosporna zasluga svih vlada od rata na ovamo, no šteta učinjena i ugledu države i njenom raftingu, pod upravom g.Milanovića i njegove vlade je golema i može biti sanirana samo bez otkrivanja tople vode i samo bez njega. Zemlje koje su isplivale iz takvih kriza, postavile su i metodologiju uspjeha. Samo treba pomenuti, Irska, Čile, Baltik, Ohio… U Hrvatskoj je sve i djelomično jednostavnije jer za naše probleme ne treba mikroskop da se uoče, naime, vide se oni iz svemira. Naši problemi su jednostavni. Sastoje se u 21 županiji umjesto 5, neviđeno lošoj fiskalnoj politici, mega lošoj HNB, državnoj upravi nesposobnoj, korumpiranoj od neovisnosti do danas i golemoj državnoj imovini kojom se država pokazala i nesposobnom i kvarnom da upravlja. Gdje tu g.Karamarko?!

Kakve to veze ima sa njegovim bacanjem peškira u ring?! Samo malo strpljenja. Pa, prvo je na nečiji pametan nagovor, angažirao Dr. Hansa Wernera Sinna i njegov institut da mu naprave gospodarski program, zatim je Herr Doktor održao nekoliko vrlo kvalitetnih predavanja, dao nekoliko odličnih interviewa i zatim, sve je to fino pomeo pod tepih, već drugi dan kada je Herr Doktor otišao kući. Treći dan nakon toga, tiskao je knjigu g.Gorana Marića koja je suprotiva svakom slovu od onog koje je napisao Dr.Sinn i na čijoj promociji pored vrha HDZ-a, nazočio i vrh SDP-a. Sve etatist do etatista, sve antiliberal do antiliberala, redom i skupa samo ovisnici o DRŽAVNOM budžetu i državnim jaslama i protivnici svakog smanjenja i osmišljavanja državne uprave u nešto funkcionalno i sa upola manje uhljeba. Što bi ste vi radili na mjestu g.Karamarka? Sa tako podijeljenim HDZ-om išli na pobjedu? Pa moglo je dok je tu bila gdja Martina Dalić ili Dr.Drago Prgomet. Ovako se slažem sa njim, vlast ipak treba prepustiti Milanoviću, on ovakve greške tipa Sinn – Marić ne bi napravio ni pod utjecajem kakve supstance. G.Karamarko je potpuno svjestan dubokih podjela unutar stranke. One mu lako mogu prerasti u otvorene frakcije ili pred same izbore lansirati novog Dr.Kujundžića.

Uspjeh gđe Grabar Kitarević, te stalni rast njene popularnosti, umjesto da maksimalno koristi, njega njegovi savjetnici maksimalno savjetuju da je se kloni. G. Milanoviću to ne smeta. Sve prijepore koje je teško i bezobrazno tipično za njega imao sa njom, glatko je pomeo pod tepih. Za manje od mjesec dana će je javno pohvaliti kao vrhunsku državnicu. Ekstra nekoliko poena. Hrvati pamte kao čovječje ribice, 7 sekundi, a već su svi zaboravili užas od njegovih bljuvotina o njoj od kojih afera “Barbie” djeluje pitomo u odnosu na ostale. Dio HDZ-a nikada je nije prihvatio. Više razloga, svejedno danas, no oni su lansirali Dr.Kujundžića. Tu je i većina antiliberalnog članstva koja u g.Karamarku vidi nasljednika i čuvara etatističkih privilegija. Svi skupa, bez gdje KGK, objektivno ne mogu nanijeti 25% glasova i to je kraj priče. Zna to g.Karamarko i bez mene. Kao što zna da bez proboja u centar ne može računati na pobjedu, a tamo mu je ulaz zabranjen sve dok ima g.Gorana Marića i njegovu knjigu. A Herr Doktora ne može vratiti bez pobune makar dijela članstva ako ne i većine.

Privatiziranje državnih tvrtki je još jedna točka gdje g.Karamarko ne želi pobjedu. Vojska koja čeka da uleti u NO JP i zamjeni sadašnje vlasnike tipa HNS-a ili SDP-a je golema i gladna. I već se utiho kolje gdje bi tko. G.Karamarko ne može ići u privatiziranje ili smanjenje poreza da potakne investiranje i zaposlenost jer je svjestan vojske koju mora hraniti isto kao i g.Milanović. Pa sve tako dok još ima Hrvatske i štogod u njenom vlasništvu za zamračiti. Dakle zaključujem da mu je i radi toga bolje da izgubi izbore nego da poslije razbija glavu kako dalje. Sljedeći razlog radi kojeg g.Karamarko ne želi pobjedu na izborima je moćan! Ako pobijedi, masa će reći da je udbaški kartel Manolić – Mesić, postavio još jednog svoga u vrh vlasti. Njemu će biti preteško odbijati takve insinuacije jer je dokaza i “dokaza”, pun internet. Tu nije beznačajna ni zadnja bačena petarda g. Manolića sa optužbom da je g.Karamarko bio doušnik UDBA-e. Ova petarda je ipak višeslojna. Naime udbaš manolićevskog ranga, je u načelu patološki nesposoban govoriti istinu čak i onu tipa koliko je sati! Bolje provjeriti na svome! Ako je on za nekoga rekao da je doušnik UDBA-e, onda je reakcija svakog normalnog čovjeka da to nije istina. No ostaje i to da je upravo to njegova želja.

U tradecraftu se to zove “fals flag”. U svakom slučaju, ostavlja g.Karamarka u najtežu od svih situacija, onu da dokazuje svoju nevinost. Kao iskusni obavještajac, on zna da je najbolje sve prepustiti vremenu i zaboravu, no kao političar sa ambicijom, ne smije. Mora reagirati, a tu je zamka za medvjede. Opet, još jedan razlog da odustane od pobjede na izborima, jer će pečenje na UDBA-inim gradelama biti jako bolno. Bolnije i od onoga zato što je surađivao sa Stjepanom Mesićem i to vrlo blisko, najgorim predsjednikom Republike Hrvatske od Kralja Petra koji ju je izgubio na Gvozdu. Last but not least, Rusi, Rusija, plinovodi, nafta, Gazprom, bušenje u Jadranu, sabotaža energetske neovisnosti, predaja plinovoda u ruski transportni za Italiju, gospodarski pojas na Jadranu, INA, rafinerija Sisak, Petrokemija Kutina, reprivatizirane HT-aa jer Deuteche telecom kupuje BHT, proširenje luke Rijeka i td, gdje su ravnopravno umiješani igrači iz svih stranaka, pa već možemo stvarno govoriti o VELIKOJ DE FACTO KOALICIJI SDP, HDZ i HNS. Zna to g.Karamarko mnogo bolje od mene i kao poštenom čovjeku mu je bolje baciti peškir u ring, nego se nositi sa dvije Kominternine frakcije KPH, koje bi uskoro mogle početi i pucati jedni na druge. Golem novac je u pitanju. I onda oni. Branitelji. Savska. Oni, koji su iskrvavili za Hrvatsku, ginuli za nju, danas su interni adut g.Zorana Milanovića, koji ih koristi kao strašilo za budjenje svojih spavača, da mu se ne bi ponovio slučaj Josipović. A rafting mu raste i na tome. Svi mi znamo da g.Bojan Glavašević nikada ne bi bio tu da nije sin pokojnog Siniše. No napad na Freda Matića nije bio zločin, to je bila golema greška. Gorka. Ipak nije sve izgubljeno.

Građani Hrvatske su pored kratkotrajnog pamćenja, mnogo bolja zlopamtila. Svi se odlično sjećamo Zokijevog smisla za humor u sred poplava, Lexa Perković, duhovitosti na latinskom, bahatosti ravnih Henriju II, nesposobnost ili “nesposobnost” oko bušenja plina u SVOM dijelu Jadrana, odlaska Putinu na noge u sred sankcija (zašto li Bože) i td. O ministrima mu ne bih ovaj put. Nisu vidjeni od gorih Sanaderovih vremena. Sve bi to radilo na ruku g. Karamarku da je moguće HDZ profilirati u stranku čistog centra, prije nego tamo dotrči već zahuktali SDP. Radio bi mu na ruku i plan Dr.Sinna, ako mu ga g.Milanović umeđuvremenu ne preotme, kao onomad Tonny Blair od pokojne Lady Margareth. Radila bi mu na ruku i predsjednica Republike Hrvatske, ako je u međuvremenu ne “okupira” g. Milanović, makar da se ne miješa. Što bi joj bilo možda i najpametnije, jer bi tada hladnomogla proglasiti pobjednika izbora uz uzdah … eto, sve sam učinila u svojoj moći…

Imao bi ipak g. Karamarko šansi, šansi da ga čak pomete i landslideom. A zato ne treba ni mnogo mozga. Samo gdja Predsjednica RH i PR team pobjedničkog mentaliteta i znanja. I kada g.Milanović sam sebi zabija autogolove, da mu se ne smeta.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -