Žrtvama Srebrenice poklonit će se britanska princeza Anne, saznajte više o ovoj velikoj humanitarki

Povodom 20 godina od genocida u Srebrenici, u Bosnu i Hercegovinu će danas u večernjim satima doći britanska Kraljevska princeza Anne. Ona će u našoj zemlji boraviti do subote, kada će prisustvovati komemoraciji u Potočarima.

Kraljevksa princeza Anna je drugo dijete i jedina kći britanske kraljice Elizabete i njenog supruga, vojvode od Edinburgha. Riječ je o mlađoj sestri princa Charlesa. Titulu Kraljevske princeze dobila je 1987. i ona je sedma nositeljica tog naslova u povijesti Velike Britanije.

Rođena je 15. kolovoza 1950 i krštena pod imenom Anne Elizabeth Alice Louise. Školovala se u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a već s osamnaest godina, princeza je preuzela svoje prve javne angažmane.

Danas je poznata kao velika humanitarka, predsjednica ili pokroviteljica oko 340 organizacija, s oko 500 javnih angažmana godišnje. Počasna je predsjednica nekoliko sveučilišta i vojnih postrojbi Velike Britanije. Često se u javnosti može vidjeti u vojnoj kraljevskoj odori, ali iu terenskoj odjeći, s obzirom na prirodu njezinih humanitarnih angažmana. Pogledajte fotogaleriju

Prva je članica britanske kraljevske obitelji koja je sudjelovala na Olimpijskim igrama, boreći se u konjičkim sportovima. Na europskim prvenstvima u konjičkom višeboju osvojila je zlatnu (1971.) i dvije srebrne medalje (1975.)

Između ostalog, Princeza Anne je predsjednica organizacije Save The Children, koja pomaže djeci te svoje ispostave ima po cijelom svijetu, pa tako iu BiH.

Princeza Anne će u petak obići Galeriju 11/07/95 posvećenu žrtvama Srebrenice, au subotu odlazi u Potočare, kao službena izaslanica britanske vlade.