ČURKIN: U BIH nisu patili samo Bošnjaci, Srbi su patili, i Hrvati su patili

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima (UN) Vitalij Čurkin rekao je da se Rusija zalaže da budu istraženi svi zločini koji su tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini izvršeni nad svim narodima, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, zapitavši se treba li postavljati pitanje tko je od njih stradao više.

Navodeći podatak da je više stotina tisuća Srba moralo napustiti svoje domove, Čurkin je rekao da se može zaključiti da su Srbi patili kao i  drugi.

On je dodao da se pred regijom i svijetom postavlja zadatak da se postigne potpuno smirivanje situacije u BiH, te da bi usvajanje nacrta rezolucije koji je iznijela Velika Britanija bilo kontraproduktivno i samo vodilo povećanju tenzija u regiji.

 

“Taj nacrt je nekonstruktivan, konfrontativan i politički motiviran.Sadržavao je značajna iskrivljivanja čiji je rezultat da se krivnja za ono što se dogodilo svaljuje samo na jedan narod. Pristup prema kojem se iz svih ratnih zločina izdvaja samo jedan, apsolutno je neprimjeren i produbljuje ionako podijeljeno društvo u BiH “, rekao je Čurkin, javlja Patria.

On je podsjetio da je Rusija predložila alternativnu, izbalansiranu varijantu, ali da su njeni ključni prijedlozi ignorirani.

“Dijametralno suprotne reakcije multietničkog i multikonfesionalnog društva samo su nas učvrstili u uvjerenju da takav dokument, kad bismo ga usvojili, ne bi služio miru na Balkanu, već bi samo još više oživio stare rane, osuđujući regiji na konzerviranje napetosti i udaljujući perspektive uspostave trajnog mira . “

Čurkin je rekao da je takav stav iznesen iu pismima dužnosnika Srbije i Republike Srpske upućenim UN-a.

On je upozorio da se u širem kontekstu u predloženom nacrtu ne može ne uočiti pokušaj da se izvrši pritisak na Banju Luku i Beograd.

“Zadatak Vijeća sigurnosti je da jača mir, a ne da ga uzdrmava”, poručio je Čurkin, dodavši da historičarima treba ostaviti da se bave genezom jugoslavenske krize, a ne da se u to upliće Vijeće sigurnosti.

Podsjećanja radi, UN jučer nije usvojio Rezoluciju o Srebrenici upravo zbog Rusije. 

U vremenu ’90 -ih, Čurkin uloga na Balkanu ostala je zapamćena u smislu posebnog ruskog izaslanika za pregovore tijekom rata u BiH.Sarajlije se dobro sjećaju koliko i kako su trajali prekidi vatre koje su nadgledali Rusi, a dogovorio Čurkin …

Radiosarajevo.ba