Subota, 15 lipnja, 2024

Sve više parova iz BiH želi posvojiti dijete

Must Read


Amerikanku Molly Lentz i njenog supruga spojilo je Sarajevo. Tu su se prije 15 godina sreli, zaljubili i stekli brojne prijatelje. I upravo su zbog toga, nakon godina bezuspješnih pokušaja da dobiju svoje potomke, odlučili usvojiti dijete iz BiH.

Interes djeteta na prvom mjestu
“Pošto smo vezani za Sarajevo i imamo puno prijatelja Bosanaca, željeli smo odavde usvojiti dijete i pružiti mu roditeljsku ljubav. No, nakon brojnih kontakata sa socijalnim radnicima, rečeno nam je da strani državljani imaju male šanse za usvajanje. Osim toga, procedura bi trajala godinama, a čak i kad bi nam bilo odobreno usvajanje, morali bismo živjeti u BiH najmanje šest mjeseci, koliko traje period adaptacije djeteta, no obaveze nam to ne dozvoljavaju”, priča nam Molly i dodaje da su zbog komplicirane procedure, teška srca odlučili odustati od usvajanja djeteta iz BiH.
Poput njih, mnogo je parova kojima će dijete, nažalost, ostati samo nedosanjani san. U BiH je, prema nekim podacima, 3.000 napuštene i djece bez roditeljskog staranja. Broj parova koji ne mogu imati svoje potomke nije poznat, no sasvim sigurno ih je mnogo više.
U Centru za socijalni rad u Sarajevu trenutno imaju 106 zahtjeva za usvajanje, a godišnje topli dom u prosjeku nađe oko 14 djece. Usvajanje se, ističu, uvijek realizuje u najboljem interesu djeteta koje se usvaja.
 
Proces počinje predajom zahtjeva za usvajanje u Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo. Zatim stručni tim sačini obradu usvojitelja, koju čine mišljenje psihologa, pedagoga i socijalnog radnika o pododbnosti usvojitelja. Ukoliko se pojavi mogućnost za usvajenje djeteta uzrasta koji su oni naveli, mi ih o tome obavijestimo. Proces adaptacije djeteta
Porodični zakon FBiH razlikuje potpuno i nepotpuno usvajanje. Potpuno se može usvojiti dijete do 10. godine života, a usvojitelji mogu biti samo osobe koje imaju od 25 do 45 godina i moraju biti stariji od usvojenika najmanje 18 godina.traje šest mjeseci, a tokom tog perioda se prati kako se dijete i usvojitelji prilagođavaju jedni drugima. Ako je proces adaptacije protekao bez problema, usvojitelji pripremaju dokumentaciju koja je obavezna u skladu sa važećim zakonskim propisima i okončava se proces usvajanja”, pojašnjavaju proceduru iz Centra za socijalni rad KS.
Za usvajanje djeteta starijeg od 10 godina potreban je njegov pristanak.
Prema zakonu, prednost pri usvajanju djece imaju državljani Bosne i Hercegovine koji žive u ovoj državi, potom državljani koji žive u inozemstvu, pa tek onda stranci.
Puno je više parova koji želi usvojiti, nego što ima djece za usvajanje
U Centru za socijalni rad u Banjoj Luci slična je situacija kao i u Sarajevu. Puno je više parova koji žele da usvoje dijete nego što ima djece za usvajanje. Jadranka Štrkić, pravnica u banjalučkom centru za socijalni rad, kaže da trenutno imaju 100 zahtjeva za usvajanje, dok godišnje bude usvojeno jedno do dvoje djece. Usvajanje je, prema njenim riječima, najkvalitetniji i trajni vid zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. 
“Usvajanje ni u jednom propisu (međunarodnom dokumentu i domaćem unutrašnjem propisu), kao ni u pravnoj teoriji i teoriji socijalnog rada, nije koncipirano kao pravo usvojitelja, već pravo djeteta-usvojenika. Pošto je djetetu bez roditeljskog staranja potrebno osigurati adekvatne uslove za rast, razvoj, vaspitanje, obrazovanje i dr. usvojenje mora uvijek biti u interesu usvojenika”, ističe Štrkić.
Porodični zakon RS nalaže da se potpuno može usvojiti samo dijete do pete godine. Usvojitelji mogu biti samo državljani BiH, a izuzetno, ako je to u interesu djeteta, usvojitelj može biti i strani državljanin. U tom slučaju je potrebno odobrenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.
Iako je sve više parova koji roditeljsku ljubav i topli dom žele pružiti napuštenom djetetu, a broj mališana bez roditeljskog staranja u porastu, veliki broj njih se neće nikada spojiti pod istim krovom.
Kao što ni svi usvojitelji ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete, tako ni sva djeca ne mogu biti data na usvajanje. Ukoliko im nije oduzeto roditeljsko pravo ili poslovna sposobnost, biološki roditelji moraju dati saglasnost za usvajanje.
Iako će se mnogi usvojitelji požaliti na strogu zakonsku proceduru, interes djeteta mora biti na prvom mjestu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -