Published On: Čet, pro 20th, 2012

Popis stanovništva u BiH mora biti odgođen

Ravnatelj Statističkog ureda Europske unije (EUROSTAT) Pieter Everaers potvrdio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija da je Upravni odbor Međunarodne organizacije za monitoring (IMO) predložio odgodu popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.
“IMO je predložio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi odgodu popisa za najmanje šest mjeseci. Na temelju rezultata šeste misije međunarodnih stručnjaka IMO-a za popis, IMO je 14. prosinca donio zaključak da spremnost agencija za statistiku u BiH nije na zadovoljavajućoj razini, te da postoji rizik da ukoliko popis bude održan u travnju rezultati neće biti korisni i pouzdani “, rekao je Everaers.
Direktor EUROSTAT-a je poručio da bi popis stanovništva u BiH trebao biti održan u listopadu 2013. godine.
Everaers je istakao da su rezultati probnog popisa, posebno kada je u pitanju logistika na terenu, bili zadovoljavajući. Izvješće upravnog odbora IMO-a, u kojem je probni popis ocijenjen pozitivno, baziran na procjeni promatrača i međunarodnih stručnjaka za popis.
Ravnatelj Statističkog ureda Europske unije prokomentarisao je nesuglasice koje su se pojavile u vezi s etničkim, jezičnim i vjerskim opredjeljenjem i istaknuo da su odgovori na ova pitanja stvar volje svakog pojedinca.
“Ukoliko jedna zemlja odluči da ih uključi u popis, kao što je to uradila BiH, tada se preporučuje da se koriste otvorena pitanja sa proizvoljnim izjašnjavanjem, kao i mogućnost da se osoba ne izjasni o etničkoj, vjerskoj ili drugoj pripadnosti. Razumijem polemisanja u zemlji u kojoj su ove orijentacije veoma bitne, ali preporuke za formuliranje ovih pitanja ne bi trebale dovoditi do politiziranja popisa stanovništva “, istaknuo je Everaers dodavši da formulacija pitanja u vezi s etničkim, vjerskim i jezičnim opredjeljenjem mora uzeti u obzir standarde Ujedinjenih nacija i Europske unije.
Preporuka EUROSTAT-a je da se takva pitanja u popisu stanovništva baziraju na slobodi izjašnjavanja.
Everears je pojasnio da je to razlog zbog kojeg u popisnom listu ne postoji, pored nacionalnosti Bošnjak, Srbin i Hrvat, rubrika za ostale, već “ne izjašnjava se”.
“Zemlje koje žele prikupiti podatke o etničko-kulturološkim karakteristikama moraju jamčiti slobodu izražavanja ispitanika, te ujedno i zaštitu podataka”, naglasio je Everaers.
Inicijative da se popis održi tijekom ljetnih mjeseci kako bi brojna bosanskohercegovačka dijaspora mogla biti popisana u mjestima prijeratnog boravka, direktor EUROSTAT-a ocijenio je nekorisnim.
“Najbolji period za obavljanje popisa je obična radna sedmica u proljeće ili u jesen. Ljetni period generalno nije najbolje vrijeme za popis. Građani Bosne i Hercegovine, koji ne borave u njoj, već su popisani u zemljama u kojima imaju mjesto prebivališta “, zaključio je direktor Statističkog ureda Europske unije (EUROSTAT) Pieter Everaers.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare