Srijeda, 29 svibnja, 2024

Budimir odlučio produbiti krizu

Must Read

Nezakonito izabrani predsjednik Federacije BiH Živko Budimir priopćio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu kako neće ispuniti zahtjev nezakonitog federalnog premijera Nermina Nikšića i smijeniti ministre Vlade Federacije BiH koji ne pripadaju strankama nove parlamentarne većine.
Nikšić je 10. Prosinca zatražio da budu smijenjeni ministri Jerko IvankovićLijanović i Milorad Bahilj iz Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), Sanjin Halimović, Eredal Trhulj, Adil Osmanović i Salmir Kaplaniz Stranke demokratske akcije (SDA), te Vjekoslav Čamber i Ante Krajina iz Hrvatske stranke prava (HSP).
Nikšić je tražio da smjene budu izvršene zbog deblokade rada Vlade FBiH.
“Do okončanja postupaka pred pravosudnim organima ne prihvaćam prijedloge premijera Nikšića za razrješenje osam ministara. Pozivam Nikšića i sve ostale ministre da, bez daljnjih odlaganja, nastave s radom u Vladi FBiH”, poručio je Budimir, kako prenosi agencija Anadolija.
Još ranije Budimir je najavio da će sve odluke donijeti sukladno Ustavu FBiH i Zakonu, vodeći, prioritetno, računa o narodima i građanima FBiH i BiH.
“Odluka se tiče svih građana i naroda u FBiH, kao i normalnog funkcioniranja Vlade FBiH”, rekao je Budimir, inače dužnosnik marginalne Hrvatske stranke prava (HSP).
Budimir je podsjetio kako se Nikšić u obrazloženju zahtjeva za smjenu “pozvao na adekvatan demokratski i politički ambijent, rješavanje strateških problema”, te iznio “tvrdnju da jedan broj ministara ne uživa podršku u Vladi FBiH”.
Nadalje, Budimir je u više navrata ponovio da je Nikšić prekršio Ustav FBiH.
Inače, proteklih dana su se vodili intenzivni razgovori Budimira sa međunarodnim dužnosnicima, a tijekom sastanka s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država Patickom Moonom upravo je u fokusu bila je aktualna kriza u Federaciji BiH i pitanja vezana za pronalazak rješenja.
Novu parlamentarnu većinu, podsjetimo, čine Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, te Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990. (HDZ1990)( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -