Published On: Čet, pro 20th, 2012

Igor Gavran: BiH uskoro ulazi u najveću ekonomsku zajednicu

BiH potpisivanjem bilateralnog sporazum s EU o pristupu tržištu u okviru pregovora za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) uskoro ulazi u najveću ekonomsku zajednicu, izjavio savjetnik glavnog tajnika Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.
Gavran je rekao Srni da BiH time daje pozitivan signal o sebi.
“Ovo je primjer kako Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je dugo godina bila neefikasna institucija, a često i kočničar brojnih pozitivnih procesa, u posljednje vrijeme pokazuje pozitivne pomake i čini puno toga, posebno ove godine”, rekao je Gavran.
Prema njegovim riječima, BiH je svoju ekonomiju odavno liberalizirala, trgovina je uglavnom slobodna, tako da bi bilo kave negativne posljedice pristupanja WTO bile zanemarive.
Vodeći ekonomonisti VTK ocjenjuju pozitivnim potpisivanje bilateralnog sporazum BiH i EU o pristupu tržištu.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i europski povjerenik za trgovinu Karel de Gucht potpisali su jučer u Bruxellesu bilateralni sporazum između BiH i EU o pristupu tržištu u okviru pregovora za pristupanje BiH WTO.
Šarović je rekao Srni da je riječ o najvažnijem, ključnom sporazumu o okviru ovog procesa, ocijenivši da preostali dio posla može biti okončan do ministarske konferencije u Baliju krajem 2013. godine.
Tada bi Tajništvo WTO mogao donijeti odluku primanju BiH u punopravno članstvo u tu organizaciju.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com