Published On: Pon, lis 30th, 2017

Sve više fiktivnih razvoda u Sanskom Mostu

SANSKI MOST – Općinski sud u Sanskom Mostu zatrpan je brakorazvodnim parnicama, a broj takvih sudskih predmeta povećava se iz godine u godinu, potvrdio je Enes Selman, predsjednik ovog suda. Prema njegovim riječima, tijekom 2015. godine razvedeno je 69 brakova, a u 2016. godini riješeno je 85 brakorazvodnih parnica, dok je u toku ove godine već zabilježeno 90 takvih predmeta.

“Najčešći razlozi koji se navode u papirima za razvod su razlike u pogledima na život, međusobno nerazumijevanje, navode kako ne osjećaju više ljubav prema partneru, a navode i emotivnu udaljenost ili preljubu”, istakao je Selman.

Prema riječima sanskog odvjetnika Senada Biščevića, u posljednjih nekoliko godina učestala je praksa sklapanja takozvanih fiktivnih brakova, ali i takvih razvoda.

“Riječ je o interesnim bračnim zajednicama koje se u posljednje vrijeme najčešće sklapaju ili razvode radi dobijanja potrebnih dokumenata za odlazak u inostranstvo. Također, nailazimo i na praksu da brakove sklapaju mlađe osoba sa starijim radi sticanja prava na neka primanja ili imovinu”, istakao je Biščević.

Prema njegovom mišljenju, ono što u 70 posto slučajeva uništava brakove u našoj zemlji jeste teška ekonomska situacija. Bračni partneri, odnosno porodice, nerijetko jedva spajaju kraj s krajem, teško plaćaju račune, u kreditima su “do guše”, što stvara svakodnevne trzavice, izaziva svađe, dovodi do nepovjerenja i na kraju do razvoda.

Zanimljiv je podatak da se ljudi razvode i u dobi iznad 70 godina, a najviše razvoda je u dobi od 40 do 49 godina.

Psiholozi kažu kako su se u društvu mnoge stvari promijenile u odnosu na period prije rata. Brak i njegova funkcija te uloga porodice u društvu nemaju težinu niti mjesto koje su imali ranije te su gurnuti na marginu društva.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x