Suzuki pred Izbore

Draga rodice ne mogu ti opisati svu ljepotu Hercegovine u jesen! Vrijeme je prekrasno, a smokava i grožđa koliko ti srce poželi. Ponosna moja je zemlja…

Poslijepodne sam išao u šetnju sa susjedom Stipanom. On je ovih dana jako uzbuđen, jer će ovdje brzo izbori. Vidiš da je i Poskok naglo živnuo. Stipan će glasati za HDZ 1990. koji on skraćeno zove «Barik». Kaže: «Moj brate, u Posušju se pobili da uniđu u stranku, to ti je stranka! Dok Čović izgoni iz onog svog HDZ-a, u ovom novom nema ni mista koliko bi ih tilo unić!» Posebno ga je dirnuo plakat predsjednika Bože Ljubića s kojeg poručuje «Vjerujem u vas!» Kaže Stipan da «to more bit da političar viruje u narod, jerbo on zna i dvojicu fratara koji viruju u Boga!»

Susjed Stipan ne voli HDZ bez broja. Najviše zato što ne voli narodnjake. On je stari rocker i naljuti se kad pročita da im je onaj Jović «Predsjednik iz naroda», «Predsjednik uz narod», «Predsjednik s narodom». To ti je «Predsjednik narodnjaka», kaže Stipan-san, «garant će mu pivat oni Bulić-gori borovina-kuća mu izgorila dabogda, a njemu i čeljadi ništa ne bilo!». Mnogi ne vole HDZ b.b. radi njezinog predsjednika Čovića, koji se ranije pisao Jugoslavenom i to ćirilicom. Stipan kaže da to nema veze. Najviše su ga radi toga napadali Lijanovići i njihova alternativna stranka «Radom za boljitak», a njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH Ranko Bakić je bio ministar u Vladi kninskog zubara Milana Babića predsjednika Republike Srpske Krajine sve dok im nije Hrvatska vojska dokrajčila Srpsku Krajinu. I dok je Babića obisilo, Bakiću dobro pošlo s Lijanovićima, jerbo ne bude li Boljitka morat će radit, kaže Stipan-san!

Stipan je ranije glasovao za Hrvatsku stranku trava, čiji je poznati slogan «Na ljutu ranu ljutu travu»! Ali ga je pogodilo što se ta stranka podijelila na Čistu stranku trava (to je neka ekološka frakcija), Stranku običnih trava i Stranku trava Đapić-Jurišić-Ćane i još jedan! Posebno ga je naljutilo što su se «travaši nedavno pobili međuse u Ljubuškom i to ne radi trave, već zbog travarice»! Još je promrsio kroz zube: «Ma ko li je samo slika ovog «novog hrvatskog lidera» i ko li mu je smislio ove parole đava mu sriću odnio. Uslikalo ga s onom rukom naprid, ko da minja marke!» «Ma šta to pišeš, nije trava, nego prava, Hrvatska stranka prava, đava ti travu odnio», reče mi ljutito Stipan.

O svima je susjed Stipan rekao ponešto. Malo ih je kudio, malo hvalio, samo je za Demokršćane rekao da «tamo nema čovika». Kaže Stipan: «To ti je demo verzije kršćana, kršćani ko đoja. Dobro je napisao onaj Mostarac, da su demokršćani u biti kršćani koji su kršteni nakon demokratskih promjena»!

Kada smo sjeli u hlad pod jednu staru smokvu i zasladili se njezinim plodovima, susjed Stipan mi se obratio vrlo ozbiljnim, gotovo svečanim glasom i rekao: «Ima u toj politici i u tim strankama svašta, ali je među njima mala razlika. To ti je ko kad septičku jamu isprigrađuješ matam. Ali opet ima tamo i poštenih ljudi, ne triba dušu grišit. Samo, nešto ih se ne mogu sitit!»

Suzuki/poskok.info

more recommended stories