Published On: Pet, srp 12th, 2019

SUMORNO: Ljevičari u Beogradu prekinuli performans za žrtve Srebrenice, pogledajte snimku

Jučer  je u Beogradu došlo do incidenta. Dvadesetak ljudi u majicama s nacionalističkim simbolima i likom Ratka Mladića upalo je na performans “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, koji je organizirao Helsinški odbor za ljudska prava povodom 24. godišnjice genocida na Srebrenici.

Policija ih je izbacila iz dvorane, a performans je nastavljen uz policijsko osiguranje.

Srpski redatelj: Treba priznati genocid

Skupina krajnjih nacionalsocijalista,  ljevičara koji  podržavaju Miloševića i Mladića pokušala je prekinuti obraćanje redatelja Zlatka Pakovića dok je čitao “osam točaka o kazalištu i genocidu”.

Onis su na početku filma puštenog u sali počeli pjevati pjesme posvećene Ratku Mladiću te su razvili transparent na kojem je pisalo “Pobio vas Alija, vaš balija”, kao i zastavu Pokreta Srbije Gerila.

Paković im je poručio da će i oni imati priliku govoriti, ali tek nakon što se održi performans. Publika je pljeskala Pakoviću nakon njegovih riječi da treba priznati genocid.

Inače Radio Slobodna Europa i Index, ovu skupinu radikala, nazivaju desničarima. Nije li Ratko Mladić nosio petokraku na kapi? Nije li upravo biografija ovog ratnog zločinca obilježena cjeloživotnim sukobom s desnicom u Srbiji? – četnicima? Zašto mass mediji u RH i NGO mediji u BIH vrijeđaju cijelu desnicu nazivjaući radikale i podržavatelje ubojice s petokrakom desničarem? Zašto je organizator performansa Mladićevim radikalima koji su vikali što su vikali kazao da će imati priliku govoriti? U kojem normalnom društvu je normalno tolerirati netoleranciju i veličatelje masovnog ubojice? Zašto vlasti Srbije istima nisu uručile kaznene prijave i strpale ih u zatvor? Je li to Srbija koja želi u EU?

“Ja se nadam da ćete se jednog dana postidjeti zbog ovoga što radite”, poručio je Paković ljevičarima koji su pokušali prekinuti performans.

“U predstavi o Srebrenici želim učiniti ono što društvo nije sposobno”, rekao je i dodao da je “bit jedne republike da se stavi na stranu žrtava koje nisu njezini građani, a protiv zločinaca koji jesu njezini građani”.

Ovaj čin je usporedio s početkom rata u Jugoslaviji

“Isti oni koji su prekidali predstavu o Svetom Savi u JDP-u (Jugoslavensko dramsko kazalište, op.a.) na početku rata u Jugoslaviji, takvi isti i danas pokušavaju prekinuti ovu predstavu, ali nećete uspjeti”, rekao je Paković.

“Trideset godina ista ideologija vlada u Srbiji i proizvodi ono što ste mogli vidjeti večeras”, zaključio je Paković.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare