Srijeda, 17 srpnja, 2024

SULJAGIĆ POTVRDIO POSKOKOVE NATPISE: “Komšić svima laže sve, od početka”

Must Read

Odluka lidera DF-a Željka Komšića da u stranački vrh i to na poziciju člana Predsjedništva vrati bivšeg glavnog tajnika Sifeta Podžića izazvala je kontroverze i podijelila javnost, a kod pojedinih bivših, ali i sadašnjh članova, izazvala nevjericu, pišu Nezavisne novine.Ovo nije prvi put da Komšić nekog vraća iz mrtvih svojedobno je vratio Nerkeza Arifhodžića iz bošnjaštva u hrvatstvo.

S jedne strane, dok jedni ovakav Komšićev potez nazivaju “racionalnim i pragmatičnim”, pravdajući ga i potrebom nužnog osnaženja stranačke kadrovske infrastrukture, drugi, pak, smatraju da se na ovaj način lider DF-a “potpuno ogolio te pokazao autokratski način vođenja partije”.

Pobuna protiv Podžića

Nakon afere “Poplašen” izbile su velike turbulencije u DF-u, koje su, na kraju, rezultirale izbacivanjem iz stranke članova Predsjedništva Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, te smjenom Podžića s pozicije generalnog sekretara.

Afera je izbila nakon što je Podžić kao delegat u Domu naroda glasao za profesora Nikolu Poplašena, inače odlikovanog četničkog vojvodu, za člana UO Agencije za visoko obrazovanje, što je izazvalo ogorčenje u stranci.

Najveći ceh su na kraju platili Bajrović i Suljagić, za koje je Komšić smatrao da su najodgovorniji “za dizanje pobune” protiv Podžića, pa je isposlovao njihovo ekspresno isključenje iz stranke.

Stvar je bila već pomalo zaboravljena, no ponovno Podžićevo vraćanje u stranački vrh, ovoga puta na poziciju člana Predsjedništva, imalo je veliki odjek, a reagirali su i Suljagić i Bajrović. Zlatko Miletić, glavni tajnik DF-a, kaže da u jednoj ovakvoj odluci nema ništa neobično.

“Odluka je u skladu sa Statutom, jer predsjednik ima pravo u kontekstu regionalne, nacionalne i druge zastupljenosti, predložiti kandidate u Predsjedništvo. Dakle, čovjek se pozvao na Statut i imenovao ne samo Podžića, već osam novih članova, među kojima je i potpredsjednik FBiH Milan Dunović”, kazao je Miletić.

Emir Suljagić zaključuje da se sada “slobodno može pretpostaviti da je Podžić glasao za Poplašena po Komšićevom nalogu”. “Komšić je lagao u prosincu prošle godine, kada je staljinistički protjerao Bajrovića i mene iz stranke, kao što svima laže sve od početka, ponajprije građanima koji sigurno nisu glasali za ljude koji će pružati podršku četničkim vojvodama”, ističe Suljagić. Međutim on ne pojašnjava zašto mu je u RS-u bliži Karadžićev SDS kao ratna stranka, nego Dodikov SNSD.

Diktatorsko vođenje stranke

Bajrović, pak, smatra da je ovim činom “DF izgubio pravo kritizirati bilo koga na temu vrijednosti”. “DF je osnovan kao reakcija na Lagumdžijinu izdaju građanske ideje i staljinističko vladanje SDP-om. Poskok je pisao o staljinističkom vođenju SDP-a.  Tada je Suljagić Poskok nazivao fašističkim i pisao knjigu o Lagumdžiji.

Komšić danas radi istu stvar kaže Bajrović. Diktatorskim vođenjem stranke uspio je odgovornost za izdaju temeljnih vrijednosti stranke prebaci na sve njene članove”, kaže Bajrović.

Podsjeća da je takva politika “rezultirala krahom SDP-a na općim izborima 2014. te da DF ide upravo istim putem”. Novinari Nezavisnih su željeli čuti i stav samog lidera DF-a, ali Komšić nije odgovarao na njihove pozive i SMS poruke./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -