Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

SUĐENJE U MÜNCHENU Sudac Dauster: Nikada mi nitko nije ovako u lice lagao!

Must Read

Suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića danas je nastavljeno saslušanjem Tomislava Mičića video – vezom iz Županijskog suda u Zagrebu.

Mičić je 1980-ih godina bio emigrant u SR Njemačkoj te ga se u medijima sumnjičilo da je tada navodno bio prikriveni suradnik Udbe. Od 1990. godine Mičić je radio u SIS-u, pod neposrednim rukovođenjem Josipa Perkovića.

U svojem iskazu Mičić je naveo da je uvjeren da su i Mustač i Perković nevini u ovom slučaju. Prema njegovoj izjavi, sve je započelo 1993. godine i radi se, tvrdi on, o zavjeri Vice Vukojevića i Bože Vukušića protiv Mustača i Perkovića zasnovanoj, kako je rekao, na jednoj gomili laži. Na pitanje suca Daustera koji bi bio motiv za takvu zavjeru Mičić nije pružio uvjerljiv odgovor već je “zavjeru” pokušao obrazložiti time da je supruga Bože Vukušića jednom prilikom uhićena od strane Udbe prilikom prenošenja velike količine propagandnih letaka. Prema Mičiću, možda je Perković odgovoran za to uhićenje pa mu se sada Vukušić osvećuje.

Posebno je sudac dr. Manfred Dauster ispitivao Mičića o vezama Perkovića i Nobila s Pratesovim odvjetnikom Rosebrockom koji je na saslušanju pred sudom priznao da je, preko Mičića, primio 23.000 eura od Nobila. Mičić je danas izjavio da su ga dvojica neimenovanih Hrvata zamolila da pokuša angažirati Rosebrocka kao branitelja Krunoslava Pratesa. Mičić je potvrdio da je predao Rosebrocku 23.000 eura, ali je ustvrdio da Nobilo i Perković s tim nemaju ništa.

Sudac Dauster prokomentirao je ovakav iskaz svjedoka riječima: “Nikada mi nitko nije ovako u lice lagao”. U raspravu se također umiješala sutkinja iz Zagreba napomenom da svjedok očigledno ne želi odgovarati na pitanja na primjeren način, na što joj je Mičić odgovorio da očigledno nema pojma o predmetu. Na ovo je regirao sudac Dauster vrlo oštrim upozorenjem svjedoku.

Saslušanje je nastavljano serijom pitanja o skukobima Mičića s Petrom Penavom. Mičić je potvrdio da poznaje Penavu i da zna sadržaj Penavine izjave na suđenju Mustaču i Perkoviću pred sudom u Münchenu te da je da primio izvješće o Penavinom iskazu. Na pitanje tko ga je o tome obavijestio, rekao je da mu je sadržaj Penavinog iskaza ispričao Tomislav Đurasović, bivši politički emigrant koji je bio nazočan na suđenju kad je ispitivan Penava.

Kako sudsko vijeće nije imalo daljnjih pitanja za Mičića, svjedočenje je nastavljeno ispitivanjem od strane zastupnika optužbe Lienharda Weissa. Odgovarajući na Weissova pitanja, Mičić je naveo da je od srpnja 1991. radio za SIS i da mu je šef bio Josip Perković. Prema iskazu, sve aktivnosti SIS-a bile su demokratske i u skladu s propisima. Dodao je da je on uvjeren da Josip Perković nije kriv za ubojstvo Josipa Perkovića jer mu je sam Preković rekao da se radilo o akciji savezne Udbe i da je savezna Udba poslala kriminalce da likvidiraju Đurekovića.

Razmjena pitanja i odgovora između Weissa i Mičića završila je  Weissovom izjavom upućenom Mičiću. Weiss je doslovce rekao: “Gospodine Mičić, Vi lažete ovdje u sudnici samo da biste bili sigurni da će hrvatske novine sutra donijeti naslov: ‘Mičić: Perković je nevin!’ Još k tome to ste izveli na tako nezgrapan način da Vam nitko u sudnici ne vjeruje”.

Ispitivanje je završilo jednim jedinim pitanjem dr. Richarda Beyera koji je upitao Mičića zna li gdje se na političkoj sceni može smjestiti Vukojevića i Vukušića ujedno sugerirajući odgovor: “Ustascha- Faschists?”

Na ovako sugestivno pitanje prigovorio je državni odvjetnik Weiss, sudsko vijeće usvojilo je prigovor pa je Beyer preformulirao pitajući: “Kojoj političkoj partiji pripadaju Vukojević i Vukušić?”.

Prvi dio današnjeg ročišta završen je nizom zahtjeva obrane Josipa Perkovića za izvođenje daljnjih dokaza.

Suđenje se nastavlja popodne.

 

Izvor: narod.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ne natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u Švicarskoj

Švicarska narodna stranka i Demokratska unija (EDU) najavile su referendume protiv državnih davanja EUROSONGU u Bernu, Baselu, Ženevi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -