SARAJEVSKA OPSJEDNUTOST TREĆIM REICHOM Novi zakon o radu Sindikat nazvao , pogodite kako – fašističkim! :)

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je prosvijede članstva na dan u kojem na dnevnom redu Fedralnog parlamenta bude Prijedlog zakona o radu, koji je Federalna vlada odobrila i proslijedila u parlamentarnu proceduru.

Sindikat traži smjenu Vlade jer smatra da taj zakon ruši prava radnika.

Od parlamentarnih stranaka će zatražiti da se potpisima izjasne jesu li za prihvaćanje takvog zakona.

Te zaključke, kako prenosi Fena, priopćio je predsjednik Ismet Bajramović na presskonferenciji danas u Sarajevu, tijekom izvanredne sjednice Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata BiH.

Naročito je istaknuo da je sindikat izbačen iz socijalnog dijaloga o ovom zakonu, vođenog u proteklom razdoblju u Ekonomsko-socijalnom vijeću, kao i da je i nakon toga bezuspješno predlagao nastavak pregovora.

– Dakle, nisu završeni pregovori o zakonu, ali sindikat nije mogao sudjelovati prošlog tjedna u njima – rekao je Bajramović.

On to naziva grubim kršenjem socijalnog dijaloga u odnosu na sindikat i naročito optužuje federalnog premijera Fadila Novalića tražeći da mu odgovori zašto je Vlada razmatrala i odobrila zakon prošlog četvrtka a ne u ovom tjednu.

Zakon o radu koji je u formi prijedloga odobrila Vlada, Bajramović i drugi sudionici press-konferencije, predsjednici više samostalnih granskih sindikata, smatraju pogubnim po radnike i predviđaju da će proizvesti velike posljedice bude li u primjeni.

Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja, nazvao ga je “fašističkim zakonom”, dok je Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara, izjavio da to nije zakon o radu Bosanaca i Hercegovaca već Međunarodnog monetarnog fonda.

Novalić: Novi zakon nudi više prava radnicima

Čak 26 članova novog zakona o radu nudi više prava radnicima nego što ih imaju sada. Novi zakon donosi kazne za rad na crno u skladu s novim zakonom o prekršajima i donosi ograničene kolektivne ugovore jer ništa na svijetu nije neograničeno, donosi i niz poboljšanja u pogledu zaštite žena na radu, spriječavanja dskriminacije i mobinga, uvodi se i pojam neopravdanih razloga za otkaz. U zakonu postoji radni odnos i na određeno i na neodređeno vrijeme. Novi zakon je uzet s polica EU. To je zakon bivše vlade kojeg smo promijenili u samo tri-četiri točke,kazao je federalni premijer Fadil Novalić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Gostujući sinoć u Dnevniku D Federalne televizije Novalić je rekao kako se borba zapravo ne vodi oko zakona već oko kolektivnih ugovora koji pojedinim privilegiranim društvenim klasama daju ogromna prava i drugim nikakva prava.

Na konstataciju da sindikalisti najavljuju prosvijede kada zakon dođe pred Parlament Novalić je kazao kako je ova Federalna vlada reformska vlada i stoga ne očekuje kako će je svi voljeti i svi podržavati.

-Mi smo taj rikzik prihvatili i nećemo odustati od reformskog kursa i nećemo gubiti vrijeme na kupovinu vremena i čuvanje fotelja jer nam do toga nije stalo. Mi ćemo raditi reforme bez obzira kako se to u pojedinim grupama percipiralo jer su reforme potrebne ovom društvu, kazao je Novalić.

Štete od neusvajanja zakona ogromne

Ako zakon ne bude usvojen, dodao je, štete su milijardu i pol maraka, a po osnovu 31.800 tužbi po kolektivnim ugovorima štete su 580 milijuna maraka glavnice, plus kamate i sudski troškovi, čime se trošak penje na milijardu KM, što pritišće proračune i o tome nitko ne govori.

-Cijela se država trese zbog 140 milijuna maraka deficita u Mirovinskom fondu, a nitko ne govori kako isplatiti toliki iznos po osnovu tužbi. Mi dakle novim zakonom o radu ciljamo i na to kako zaustaviti tu spiralu propadanja, kazao je premijer F BiH.

On je rekao i kako nije točno da je Sindikat bio isključen iz kreiranja zakona.- 183 člana novog zakona su revnosno pregledana na Ekonomsko-socijalnom vijeću. U 24 točke se sindikati i poslodavci nisu složili i vlada je uzela optimalna riješenja i ugradila ih u novi zakon o radu, kazao je.

Po njegovom mišljenju pitanje novog zakona o radu nije stranačko pitanje, ili pitanje pozicije ili opozicije.

-Ovo je reformski zakon. Svi su šefovi stranaka potpisali izjavu o europskoj opredjeljenosti BiH i da će slijediti reformski put. Ovo je pitanje jesmo li mi za reforme ili nismo. I ovaj zakon nije dan preurenjeno, već ja mislim prekasno. Nakon četiri godine borbe oko zakona o radu moramo se suočiti s tim prihvaćamo li mi reformski put ili ne. Možemo i drugačije se upitati. Postoji li u Parlamentu opozicija koja će stati na put reformama, zapošljavanju, zapošljavanju mladih i pristupa EU. To za nas nije pitanje ni pozicije ni opozicije. To je za nas ozbiljno pitanje suštine života u BiH, kazao je Novalić./HMS/