Ako su Turci i Austrijanci bacali ljude sa Starog Mosta ne znači da su to bili oficijelni skokovi…

Svake godine nakon skokova sa Starog Mosta federalni mediji obasipaju javnost dezinformacijom kako se radi o tradicionalnim 440 i nekim skokovima sa Starog Mosta. Povijest ne pamti da su turski osvajači organizirali skokove sa ovog mosta. Most je izgrađen kao prometnica, kada se turski osvajač u Mostaru stabilizirao, nikakvih skokova niti narodnog veselja na njemu nije bilo. Pamte se tek poneki obračuni i ubojstva. U doba Austrougarske  povijest pamti kako su s mosta vlasti bacile dvije prostitutke koja se nikako nisu htjele odreći svog uhodanog zanata. Da li patriotski povijesničari i smrt tih dviju djevojaka ubrajaju u tradicionalne skokove sa Starog Mosta nije poznato, no mit o hiljadustoljetnom skakanju sa starog mosta naprosto je infantilan, i on može proći samo u BIH, zemlji  u kojoj stoje svi industrijski pogoni osim jednog. Industrije prefabriciranja povijesti.

Nije jasno koji je cilj ovakvog izmišljanja povijesti. Netko kao da želi doba otomanske vladavine predstaviti kao doba idile, doba u kojem je narod živio harmonično i sretno, i skupa sa svojim begovima i sultanima, ili u čast Istanbula, jednom godišnje uz zastave Otomanske imperije skakao skokove sa Starog. Kojeg su tada isto valjda zvali Stari most. Iako je bio jako mlad. Ne. U to doba bila je bijeda. Bile su dvije kaste. Kasta povlaštenih i kasta potlačenih. I bio je jedan mračni, tužni i truli pljačkaški režim. Nikakva harmonija niti narodno veselje nisu zabilježeni u taj vakat. Ma koliko god se industrija reotomanofilije trudila u tome.

O tome je i lani   pisao Božo Goluža s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pa osvježavamo pamćenje:

”Jednostavno ne znam komu to treba i čemu služi tolika neistina”, napisao je prof. dr. Božo Goluža s Filozofskog fakulteta mostarskog Sveučilišta  govoreći o tradiciji skokova sa Starog mosta.

Goluža navodi kako je još prije deset godina objavio otvoreno pismo u kojem tvrdi da su skokovi stari 36 godina (dakle, danas 46 godina, op. a.).

”Oko pitanja skokova sa Staroga mosta sve je jasno, pa onda nije nam jasno zašto nekomu treba iskrivljivanje istine. Žao mi je da se i vaš portal uključio u tu propagandu nečega što sa stvarnošću nema nikakve veze”, napisao je povjesničar Goluža i priložio tekst.

Naveo je kako su ga mediji objavili prije deset godina, ”ali od toga nije bilo nikakve koristi, jer se i dalje uporno zastupa notorna neistina”.

U tekstu se navodi kako ”od 3. srpnja 1968., kada su po prvi put organizirani skokovi sa Starog mosta, do danas nije prošlo 438 godina, odnosno nečuvena su laž i neistina informacije koje su se mogle čuti proteklih dana, a koje govore o tomu da se s mosta skače od godine njegove izgradnje’.

U otvorenom pismu profesora povijesti na tadašnjem Pedagoškom fakultetu u Mostaru navodi se kako je ”za vrijeme Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije bilo strogo zabranjeno skakati s bilo kojeg mosta, tako i Starog, u vrijeme turske okupacije na tom mostu bile su otkinute glave ‘neposlušnika’, a svi dostupni izvori kazuju kako su prvi skokovi u Mostaru organizirani 1951., i to s Titova mosta, a sa Starog tek 1968.; dakle, nikako još prije 438 godina kako se to pokušava predstaviti domaćoj i inozemnoj javnosti”.

Podsjećamo, proteklog vikenda održani su Skokovi sa Starog mosta u Mostaru. Pobjednik 448. izdanja skokova, što Goluža osporava, je Lorens Listo u disciplini lasta. U disciplini skokova na noge slavio je Igor Kazić.

Listi je ovo osma pobjeda u ovoj disciplini, a Kazić je, iako je s Edijem Finkom i Admirom Delićem imao isti broj bodova, do pobjede došao jer je, prema tvrdnjama žirija, ostavio bolji dojam.