Published On: Wed, Nov 20th, 2013

Subotica: Hrvati i Mađari sa SNS i SPS

923556110528c8b5bcf39b490049810_orig

 

Subotica – Odbornici SVM, SNS, SPS i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini predali zajednički prijedlog za razrješenje gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i Gradskog vijeća.

Predsjednica Skupštine grada Subotica Marija Kern Šolja rekla je na konferenciji za novinare da je ovaj prijedlog predat u zakonskom roku, s dovoljnim brojem potpisa i da će se naći sutra na sjednici skupštine gradskog parlamenta.

Ukoliko ovi prijedlozi budu usvojeni, ostavku će podnijeti i predsjednica skupštine Marija Kern Šolja, a za novog gradonačelnika biće predložen lider SVM-a u Subotici Jene Maglai, dok će za novog predsjednika skupštine biti predložen Radmilo Todosijević iz SNS.

Maglai je podsjetio da se razgovori o budućnosti vlasti u Subotici vode već neko vrijeme i da se nada da će nova vlast grad pokrenuti iz desetogodišnje učmalosti.

Po njegovom mišljenju, ove četiri stranke, koje će činiti novu koaliciju, predstavljaju sve nacionalne zajednice u Subotici i imaju kapacitet da unaprijede stanje u gradu.

Na pitanje da li će sutra svi odbornici SNS glasati za promjenu vlasti, predstavnik SNS Mitar Samardžić rekao je da će se sutra vidjeti jedinstvo te stranke.

Nova koalicija predložila je i da Gradsko vijeće ubuduće umjesto 11 ima sedam članova, da se ukinu pomoćnici predsjednika skupštine, i ako ovi prijedlozi budu usvojeni broj dužnosnika u izvršnoj vlasti Subotice biće manji za šest.

Dulić odgovorio

S druge strane, gradonačelnik Subotice je reagirajući na zahtjev za njegovu smjenu, izjavio da su pojedini koalicijski partneri konstantno radili na “prekomponiranju” vlasti u Subotici, umjesto da rade za grad i građane.

“Vjerojatno je moglo i više da se uradi za grad, ali dok sam ja bio na terenu i borio se za bolji život Subotičana, pojedini koalicijski partneri, prije svega SVM, konstantno su radili na ‘prekomponiranju’ vlasti, umjesto da se trude da nešto pozitivno urade za grad”, kazao je Dulić.

Dodao je da će vrijeme pokazati što će promjena vlasti u Subotici donijeti građanima i da za upravljanje gradom nije dovoljna matematička većina, već su potrebni i politički legitimitet vlasti i snaga za provođenje važnih projekata.

“Od početka mog mandata trudio sam se da uspostavim drugačiji odnos s građanima i javnosti, odnosno da ono što obećam, odgovorno i ispunim. U tome sam uspijevao jer je srušen betonski kostur u centru grada, nastavljeni su radovi na Narodnom pozorištu, otvoreno nekoliko tvornica, zaposleno više stotina Subotičana, a nastavile su se i investicije u komunalnu infrastrukturu”, rekao je Dulić.

Dodao je da je veliko pitanje “kako će ova vlast funkcionirati u relacijama sa Republikom i Pokrajinom”.

Izvor: B92 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=20&nav_category=11&nav_id=779656