Published On: Wed, Nov 20th, 2013

Dačić: Uskoro Zajednica srpskih općina

dacic-ivica22-epa-main

 

Kosovska Centralna izborna komisija odlučila je da izbori na tri biračka mjesta u Zvečanu budu ponovljeni 1. prosinca.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak navečer da će nakon izbora na Kosovu biti formirana Zajednica srpskih općina (ZSO), čime će kosovski Srbi dobiti legitimno zajedničko rukovodstvo, prenosi agencija Tanjug.

Središnje izborno povjerenstvo je u međuvremenu u srijedu odlučilo izbore ponoviti na tri biračka mjesta u Zvečanu 1. prosinca, kada će biti održan drugi krug lokalnih izbora na Kosovu, rekao je Tanjugu član CIK-a Nenad Rikalo.

Dačić je novinarima poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu kazao da ZSO neće biti nalik na bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, ali da su kompetencije općina poznate i da će nju činiti deset općina.

Potrebno međunarodno prisustvo

Šef Vlade Srbije je rekao da će biti konstituirane jednice policije, suda i Tužiteljstva, koje će odgovarati etničkoj strukturi stanovništva na tom prostoru.

“Dijalog je statusno neutralan i to znači da Srbija nije promijenila stav o neprihvaćanju jednostrano proglašene neovisnosti Kosova. Spremni smo za dijalog o normalizaciji odnosa i rješavanje otvorenih i spornih pitanja koja su od interesa za život građana”, rekao je Dačić i dodao da je zbog mnoštva preostalih problema i dalje potrebno međunarodno prisustvo na Kosovu.

“Smatramo da Priština nije ispunila sve svoje obveze iz Briselskog sporazuma”, kazao je on, ocijenivši da je to “vjerojatno posljedica nekih prošlih navika”.

Premijer Srbije je rekao kako se očekuje nastavak dijaloga u Bruxellesu i pozvao Prištinu i međunarodnu zajednicu da osigura sve uvjete za održavanje drugog kruga izbora.

Žalbe političkih subjekata

Kosovski CIK u srijedu je odlučio da izbori na tri biračka mjesta u Zvečanu budu ponovljeni 1. prosinca, kada će biti održan drugi krug lokalnih izbora na Kosovu.

Komisija je donijela odluku po zahtjevu Komisije za žalbe, koja je primila žalbu političkih subjekata na rezultate glasovanja.

Na lokalnim izborima održanim 3. studenog u Zvečanu pobijedio je Vučina Janković iz Građanske inicijative Srpska sa osvojenih 480 glasova ili 57,55 posto, a drugi je bio Nebojša Vlajić iz SDP-a Olivera Ivanovića, koji je dobio 354 glasa ili 42,45 posto.

Komisija za žalbe, zbog sumnji u nepravilnosti i žalbi političkih subjekata, uputila je zahtjev CIK-u da ponovno prebroji glasove i na 12 biračkih mjesta u općini Klina.

Izvor: Al Jazeera http://balkans.aljazeera.net/vijesti/dacic-uskoro-zajednica-srpskih-opstina