Subota, 15 lipnja, 2024

Studentski centar pokrenuo momčadi po uzoru na američke koledže

Must Read

U vremenu velikih financijskih kriza sport je među onim društvenim segmentima koji su na najvećem udaru. Pogotovo je to slučaj u BiH gdje sportski klubovi i udruge u velikom slučaju ovise o državnim ili lokalnim dotacijama te o sponzorima.

Kod kriznim situacija tvrtkama je lakše srezati ili ukinuti davanja na sponzoriranje, nego uvoditi druge načine štednje, pa zbog toga imamo slučaj da, primjerice u Mostaru, mnogi klubovi ili jedva preživljavaju ili su već ugašeni.

Jedan od izlaza iz takve situacije je amaterizam ili barem poluprofesionalizam. Uspjeli model ovog drugog načina funkcioniranja primijenio je Studentski centar Sveučilišta u Mostaru. Na tom sveučilištu studiraju brojni studenti i studentice koji su se bavili ili se još uvijek bave sportom, a Studentski centar omogućio im je da se nastave baviti svojim sportom, bez da trpe školske obveze.

Ovakav način funkcioniranja doveden je do savršenstva na američkim koledžima, a upravo po tom uzoru vode se u Mostaru. Ipak, za razliku od Amerike gdje se sportske ekipe natječu u amaterskim, ali izuzetno popularnim ligama, predstavljajući svoja sveučilišta, u BiH slične lige ne postoje. Stoga će se ekipe koje su pod okriljem Studentskog centra natjecati u profesionalnim, ali (zasad) nižim ligama u Bosni i Hercegovini.

“Bez obzira što u BiH ne postoje studentske lige ili slična natjecanja, naše ekipe i naši sportaši bit će sudionici sportskih natjecanja koja ćemo sami organizirati ili na natjecanja u regiji. Važna je stvar što smo dobili pozivnicu na turnir “Five Balls” u Parizu na proljeće. Taj turnir okuplja europska sveučilišta koja šalju svoje ekipe u pet najpopularnijih ekipnih sportova (nogomet, košarka, rukomet, odbojka, ragbi), a pozivnica za takav turnir ne dobiva se olako”, kaže za Bljesak.info voditelj Sportske udruge studenata SC Mostar Boris Džidić.

Ideja za ovaj projekt došla je od ravnatelja Studentskog centra Mostar Dragana Mikulića, koji ju je razradio u suradnji s Džidićem, pa će se već ove jeseni dvije ekipe koje su pod izravnim vodstvom Sportske udruge natjecati u profesionalnim ligama.

SKK Student s trenerom Darkom Bošnjakom natjecati će se u košarkaškom prvenstvu Herceg Bosne, drugom rangu klupske košarke u BiH, a u drugoj ligi BiH natjecati će MNK Student, s Markom Ćorlukom kao voditeljem. Te dvije ekipe su pod izravnom kontrolom Sportske udruge studenata, a još dva kluba, Ženski odbojkaški klub Mostar te Ragbi klub Herceg iz Mostara, surađuju s udrugom.

Košarkaši ili malonogometaši za svoje nastupe u momčadima ne dobivaju plaću, ali imaju osiguran smještaj i hranu u Studentskom centru, a uz to su im obaveze prilagođene akademskim obavezama. Stoga je Sportska udruga u određenoj prednosti pred lokalnim klubovima jer, primjerice, roditelji nekog talentiranog košarkaša-studenta bi vjerojatno radije da im sin igra u SKK Studentu, gdje ima osiguran smještaj, hranu i vrijeme za učenje, nego da trenira dvaput dnevno u lokalnom prvoligašu za 600 ili 700 maraka kojih vjerojatno neće dobiti. Zato Sportska udruga studenata SC Mostar može biti ozbiljna konkurencija lokalnim klubovima.

“Ne radimo ovo da bi nekome kvarili posao, nego je osnovna ideja bila okupiti brojne studente sportaše u jednu udrugu i napraviti nekoliko reprezentacija Sveučilišta. Upravo ono što rade američki koledži. Omogućili smo im termine za trening, opremu, smještaj, hranu, a uz nećemo biti puki prolaznici. U obje konkurencije mogli bi biti iznenađenje lige, ali naši košarkaši i nogometaši nemaju apsolutno nikakvih imperativa. Ako se ukaže kakva prilika iskoristit ćemo je”, zaključio je Boris Džidić za Bljesak.info.

Udruga (SUSSCMO) uložit će velika sredstva kako bi se u potpunosti obnovila teretana u sklopu SC-a. Nakon obnove fitness centar članovi njihovih ekipa i članovi udruge moći će koristiti besplatno, a svi drugi sportaši, bilo profesionalci ili amateri, te ostali studenti i građani imati će pristup po povoljnim cijenama.

Vrata otvorena za sportaše s oba sveučilišta

Čitav projekt financira se iz budžeta Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru, ali i uz pomoć sponzora (Mesna industrija Rakitno, Euroherc, Interagent, NLB banka,Intesa San Paolo banka i MMTT) bez čijeg sudjelovanja bi projekt bio manje ambiciozan. Svi studenti koji se žele aktivno baviti sportom u nekoj od postojećih ekipa ili ekipa u formiranju, mogu se javiti u SC, a Džidić kaže da su vrata otvorena i sportašima koji studiraju na Univerzitetu Džemal Bijedić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -