Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

NAJBOLJE ORGANIZIRANA MAFIJA: U BiH pet puta više sudaca nego u Britaniji

Must Read

BANJALUKA – BiH u usporedbi s brojem stanovnika ima gotovo pet puta više sudaca od Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a po broju redovnih djelitelja  pravde je i iznad prosjeka u zemljama Vijeća Europe.

Navedeno je to u odgovoru na pitanje delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Krstana Simića koji je nedavno usvojio i Vijeće ministara BiH. Simić je zatražio informacije o broju sudaca i tužitelja na svim razinama vlasti u BiH i usporedbu sa situacijom u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali i promatrano po broju stanovnika.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sistematizirane su 994 pozicije za redovite suca, dok su u tužilaštvima sistematizirane ukupno 333 ove pozicije. U pravosudnim institucijama na nivou BiH bile su popunjene 962 redovne sudačke pozicije 0,113 pozicija dodatnih sudaca, te 315 tužiteljskih funkcija.

Broj redovnih sudaca na 100.000 stanovnika u BiH iznosi 24,4 što je više nego u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i iznad prosjeka u zemljama Vijeća Europe.

– Njemačka ima 24,3 suci na 100.000 stanovnika, Francuska 9,1, a Velika Britanija 4,6, dok je prosjek u zemljama Vijeća Europe 21,4 sudaca na 100.000 stanovnika – navedeno je u odgovoru na delegatsko pitanje.

U BiH na 100.000 stanovnika radi osam tužitelja koliko ima i Velika Britanija, u Njemačkoj ih je 6,4, au Francuskoj tri, dok je prosjek u zemljama Vijeća Europe 11.

Simić je kazao “Glasu Srpske” da je želio da provjeri omjer broja sudaca u odnosu na zemlje EU, jer je u posljednje vrijeme povećan broj sudaca u BiH.

– To sam tražio iz razloga da bi se vidjelo da je narušena proporcija u usporedbi s europskim standardima. U principu imamo više sudaca nego druge zemlje, ali i dalje nismo učinkoviti i postavlja se pitanje da li u pravosuđu u BiH rade kompetentni ljudi i što smo do sada učinili na obuci sudaca – kazao je Simić i dodao da s jedne strane zabrinjava to što ima više sudaca, a sa druge strane manje tužitelja.

Dodatne sudije
VSTV može privremeno imenuje osobe koje će biti dodatne suce da bi sudovima pomogli u smanjenju broja zaostalih neriješenih predmeta ili ako je zbog dužeg odsustva sudije potreban dodatni broj sudaca u sudu.

– Redovitim sudovima u BiH, koji imaju problem nedovoljne ažurnosti u rješavanju predmeta, potrebno je 150 dodatnih sudaca u pravilu radi pružanja pomoći sudovima – navodi se u odgovoru koji je dostavilo Ministarstvo pravde BiH.

Glas Srpske

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -