Published On: Sri, ruj 26th, 2012

NAJBOLJE ORGANIZIRANA MAFIJA: U BiH pet puta više sudaca nego u Britaniji

BANJALUKA – BiH u usporedbi s brojem stanovnika ima gotovo pet puta više sudaca od Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a po broju redovnih djelitelja  pravde je i iznad prosjeka u zemljama Vijeća Europe.

Navedeno je to u odgovoru na pitanje delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Krstana Simića koji je nedavno usvojio i Vijeće ministara BiH. Simić je zatražio informacije o broju sudaca i tužitelja na svim razinama vlasti u BiH i usporedbu sa situacijom u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali i promatrano po broju stanovnika.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sistematizirane su 994 pozicije za redovite suca, dok su u tužilaštvima sistematizirane ukupno 333 ove pozicije. U pravosudnim institucijama na nivou BiH bile su popunjene 962 redovne sudačke pozicije 0,113 pozicija dodatnih sudaca, te 315 tužiteljskih funkcija.

Broj redovnih sudaca na 100.000 stanovnika u BiH iznosi 24,4 što je više nego u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i iznad prosjeka u zemljama Vijeća Europe.

– Njemačka ima 24,3 suci na 100.000 stanovnika, Francuska 9,1, a Velika Britanija 4,6, dok je prosjek u zemljama Vijeća Europe 21,4 sudaca na 100.000 stanovnika – navedeno je u odgovoru na delegatsko pitanje.

U BiH na 100.000 stanovnika radi osam tužitelja koliko ima i Velika Britanija, u Njemačkoj ih je 6,4, au Francuskoj tri, dok je prosjek u zemljama Vijeća Europe 11.

Simić je kazao “Glasu Srpske” da je želio da provjeri omjer broja sudaca u odnosu na zemlje EU, jer je u posljednje vrijeme povećan broj sudaca u BiH.

– To sam tražio iz razloga da bi se vidjelo da je narušena proporcija u usporedbi s europskim standardima. U principu imamo više sudaca nego druge zemlje, ali i dalje nismo učinkoviti i postavlja se pitanje da li u pravosuđu u BiH rade kompetentni ljudi i što smo do sada učinili na obuci sudaca – kazao je Simić i dodao da s jedne strane zabrinjava to što ima više sudaca, a sa druge strane manje tužitelja.

Dodatne sudije
VSTV može privremeno imenuje osobe koje će biti dodatne suce da bi sudovima pomogli u smanjenju broja zaostalih neriješenih predmeta ili ako je zbog dužeg odsustva sudije potreban dodatni broj sudaca u sudu.

– Redovitim sudovima u BiH, koji imaju problem nedovoljne ažurnosti u rješavanju predmeta, potrebno je 150 dodatnih sudaca u pravilu radi pružanja pomoći sudovima – navodi se u odgovoru koji je dostavilo Ministarstvo pravde BiH.

Glas Srpske

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare