Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Ljubiću Strazbourgu: Struktura BiH ne omogućava samoodrživost zemlje

Must Read

Predsjedavajući zastupničkoga  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić razgovarao je u Strazburu s predsjednikom njemačkog Bundestaga Norbertom Lammertom. Tom prilikom, dr. Ljubić je zahavlio Saveznoj Republici Njemačkoj na podršci koja je pružala i još uvijek pruža Bosni i Hercegovini u njenom razvoju i izgradnji stabilnosti .

On je, također, informirao  Lammerta da je trenutno za BiH najvažniji europski put koji u suštini vodi preko promjene Ustava BiH na temelju Presude Europskog suda u predmetu Sejdić i Finci. A napori oko provedbe te presude vode BiH do važnog pitanja, a to su odnosi tri konstitutivna naroda koja su ustavno u različitim pozicijama zbog asimetrične strukture BiH ali i zbog smanjenja broja Hrvata što je posljedica rata. U tom kontekstu ključno je hrvatsko pitanje i od načina tretiranja i rješavanja toga pitanja ovisit će stabilnost, funkcionalnost i budućnost Bosne i Hercegovine.

Dr. Ljubić je dodao da se u BiH vode intenzivni razgovori političkih lidera oko zahtjeva koje EU postavlja pred našu zemlju. Isto tako prate se i analiziraju moguće posljedice ulaska u EU Republike Hrvatske sljedeće godine te napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu.

On je zatražio od Njemačke da nastavi svoju aktivnu ulogu prema Bosni i Hercegovini, bilo u okviru EU ili u bilateralnim odnosima, jer je to za našu zemlju od velike pomoći.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert istakao je da će Njemačka i dalje podržavati europski put BiH, ali prije ulaska BiH u EU treba rješavati unutarnja pitanja, jer postoji negativno iskustvo s Ciprom, u kojem ni nakon prijema u EU problemi nisu rješeni.
 Ljubiću Strazbourgu: Struktura BiH ne omogućava samoodrživost zemlje

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić razgovarao je danas i s izaslanstvom Senata Republike Francuske predvođene predsjednikom Grupe prijateljstva za zapadni Balkan Jean Pierr Michelom i potpredsjednikom Grupe za BiH Billout Michelom.

Tijekom susreta rečeno je da će izaslanstvo poslovnih ljudi iz Francuske ubrzo posjetiti našu zemlju, ali da problem za veće investiranje u BiH predstavljaju birokratske prepreke, činjenica da se zakoni brzo mijenjaju i da su neusklađeni sa zakonodavstvom EU.

Ljubić je naglasio da pored svih problema Bosna i Hercegovina ima svoje prednosti kao što su, između ostalog, bogatstvo resursa i educirana radna snaga.

Istakao je da, s druge strane, administrativna struktura ne omogućava samoodrživost zemlje.

– Daytonski mirovni sporazum je kreirao asimetričnu strukturu s dva entiteta u kojima su u jednom većina Bošnjaci, a u drugom Srbi. Problemi koje imamo posljedica su neriješene pozicije hrvatskog naroda, rekao je Ljubić i dodao da put BiH prema Europskoj uniji i preuređenje BiH trebaju biti paralelni procesi, te da je ulazak naše zemlje u EU interes ne samo Bosne i Hercegovine, već i Europe.

Tijekom susreta kojem je prisustvovao i veleposlanik Francuske u BiH Rolland Gilles, Ljubiću je uručena medalja Senata Republike Francuske, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.( R. I. / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -