Published On: Sri, ruj 26th, 2012

Ljubiću Strazbourgu: Struktura BiH ne omogućava samoodrživost zemlje

Predsjedavajući zastupničkoga  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić razgovarao je u Strazburu s predsjednikom njemačkog Bundestaga Norbertom Lammertom. Tom prilikom, dr. Ljubić je zahavlio Saveznoj Republici Njemačkoj na podršci koja je pružala i još uvijek pruža Bosni i Hercegovini u njenom razvoju i izgradnji stabilnosti .

On je, također, informirao  Lammerta da je trenutno za BiH najvažniji europski put koji u suštini vodi preko promjene Ustava BiH na temelju Presude Europskog suda u predmetu Sejdić i Finci. A napori oko provedbe te presude vode BiH do važnog pitanja, a to su odnosi tri konstitutivna naroda koja su ustavno u različitim pozicijama zbog asimetrične strukture BiH ali i zbog smanjenja broja Hrvata što je posljedica rata. U tom kontekstu ključno je hrvatsko pitanje i od načina tretiranja i rješavanja toga pitanja ovisit će stabilnost, funkcionalnost i budućnost Bosne i Hercegovine.

Dr. Ljubić je dodao da se u BiH vode intenzivni razgovori političkih lidera oko zahtjeva koje EU postavlja pred našu zemlju. Isto tako prate se i analiziraju moguće posljedice ulaska u EU Republike Hrvatske sljedeće godine te napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu.

On je zatražio od Njemačke da nastavi svoju aktivnu ulogu prema Bosni i Hercegovini, bilo u okviru EU ili u bilateralnim odnosima, jer je to za našu zemlju od velike pomoći.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert istakao je da će Njemačka i dalje podržavati europski put BiH, ali prije ulaska BiH u EU treba rješavati unutarnja pitanja, jer postoji negativno iskustvo s Ciprom, u kojem ni nakon prijema u EU problemi nisu rješeni.
 Ljubiću Strazbourgu: Struktura BiH ne omogućava samoodrživost zemlje

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić razgovarao je danas i s izaslanstvom Senata Republike Francuske predvođene predsjednikom Grupe prijateljstva za zapadni Balkan Jean Pierr Michelom i potpredsjednikom Grupe za BiH Billout Michelom.

Tijekom susreta rečeno je da će izaslanstvo poslovnih ljudi iz Francuske ubrzo posjetiti našu zemlju, ali da problem za veće investiranje u BiH predstavljaju birokratske prepreke, činjenica da se zakoni brzo mijenjaju i da su neusklađeni sa zakonodavstvom EU.

Ljubić je naglasio da pored svih problema Bosna i Hercegovina ima svoje prednosti kao što su, između ostalog, bogatstvo resursa i educirana radna snaga.

Istakao je da, s druge strane, administrativna struktura ne omogućava samoodrživost zemlje.

– Daytonski mirovni sporazum je kreirao asimetričnu strukturu s dva entiteta u kojima su u jednom većina Bošnjaci, a u drugom Srbi. Problemi koje imamo posljedica su neriješene pozicije hrvatskog naroda, rekao je Ljubić i dodao da put BiH prema Europskoj uniji i preuređenje BiH trebaju biti paralelni procesi, te da je ulazak naše zemlje u EU interes ne samo Bosne i Hercegovine, već i Europe.

Tijekom susreta kojem je prisustvovao i veleposlanik Francuske u BiH Rolland Gilles, Ljubiću je uručena medalja Senata Republike Francuske, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.( R. I. / Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare