Stršljen usmrtio muškarca dok je bio s djecom u šumi

Mladi otac iz Našica umro je nakon uboda stršljena. Muškarac u srednjim tridesetim godina je preminuo jučer u osječkoj bolnici gdje ga nisu uspjeli spasiti od posljedica uboda.

Čovjek je u četvrtak u teškom stanju vozilom Hitne pomoći doveden na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju.

Usljed više uboda stršljena stradao mu je središnji nervni sustav.

Riječ je, kako piše Glas Slavonije, o obiteljskom čovjeku s djecom koji se u nesretnom trenutku našao u šumi na našićkome području, a gdje su bili još i neki radnici. Prvo je bio zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek. Stavili su ga na aparate za održavanje života, ali nije mu bilo spasa.

Stršljen je vrlo opasan insekt, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebno u šumu. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode insekata.

“Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici, pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć”, upozorava Prus.

Loše je, kaže, što taj insekt nema prirodnog neprijatelja.

Naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija./HMS/