Published On: Pon, ruj 18th, 2017

Stotine prosvjednika u Madridu podržavaju referendum o neovisnosti Katalonije

Nekoliko stotina osoba sudjelovalo je danas u Madridu na sastanku potpore Kataloncima u održavanju zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španjolske zakazanog za 1. listopada, javlja AFP.

Skup je održan u malom kazalištu u središtu Madrida pošto je jedan sud zabranio održavanje u općinskom kulturnom centru.

Otkako je 6. rujna regionalni katalonski parlament, u kojem većinu mjesta drže zagovornici odcjepljenja od Španjolske, donio zakon kojim formalizira planove o održavanju referenduma o neovisnosti, španjolski ustavni sud ga je zabranio.

Ustav brani cjelovitost Španjolske

Prema španjolskom ustavu iz 1978., donesenog kada je u zemlju uvedena demokracija, ovakvi referendumi dopušteni su jedino na razini čitave Španjolske, ali ne i pokrajina.  Ustav time brani cjelovitost Španjolske.

Službeni Madrid pokrenuo je niz akcija kako bi spriječio održavanje referenduma, a jedna od njih je kontrola financija kako bi spriječio da se referendum financira javnim novcem.

Jodi Cuixart, predsjednik pro-neovisne udruge Omnium Cultural istaknuo je da im više nego ikada trebaju izrazi solidarnosti.

Sudionici skupa skandirali su “Sloboda izražavanja”, “Ne bojimo se”, “Imamo pravo odlučiti”.

Antidemokratska prijevara

U nedjelju je dnevni list El Pais objavio poziv istaknutih osoba, poput pisca Javiera Mariasa i glumice Marise Paredes kojim pozivaju birače na bojkot referenduma, jer je, tvrde oni, riječ o “antidemokratskoj prijevari”.

Bez obzira na protivljenje Madrida, katalonska vlada odlučna je organizirati referendum i proglasiti neovisnost ako pobijedi “da”.

Madrid ima sudske ovlasti preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom ili može poslati policiju kako bi Katalonija zaustavila glasovanje, no bilo koja od tih mjera narušila bi model decentraliziranog upravljanja u Španjolskoj, podijeljenoj na 17 autonomnih pokrajina od kojih je Katalonija jedna.