Mostarci s putovanja vole slati razglednice

Mnogi će reći kako je pisanje pisama staromodan način komunikacije, koji je među mladima zaboravljen, a iz HP-a Mostar potvrdili su nam kako baš i nije tako. Iako se u poštarskoj torbi najčešće nađu računi, razne pošiljke i paketi, a početkom mjeseca i mirovine koje umirovljenici željno iščekuju, u grad na Neretvi ipak zaluta i neko pismo, piše Večernji list BiH.

Dugogodišnja tradicija

Za pismo treba odvojiti vrijeme, prenijeti svoje misli na papir, dok elektroničku poruku možemo napisati bilo gdje, bilo kada i ona će brzo stići do primatelja. Drugo je pitanje možemo li u takvoj poruci iskazati sve što želimo, daje li nam slobodu izražavanja i hoće li našu poruku poslanu mobitelom ili internetom pročitati samo osoba kojoj je namijenjena.

– Iz HP-a Mostar kazali su nam kako lijepa tradicija slanja čestitki za blagdane, rođendane i razne druge prigode, kao i slanje razglednica s odmora, još uvijek nije potpuno zaboravljena. Pisma se pišu rjeđe jer živimo u vremenu elektroničke komunikacije, ali sasvim je drugačiji osjećaj napisati pismo vlastitom rukom i poslati ga poštom. Dvadesetšestogodišnja Ivana iz Mostara svjedoči kako pisma još uvijek nisu potpuno iščezla te da se u poštarskoj torbi, među kaznama za parkiranje i računima za struju, nađe i neko lijepo pismo. – Volim pisma i žao mi je što nisam živjela u onom vremenu kada su se ona slala svakodnevno. Ne pišem ih ni ja svaki dan, ali često prijateljicama koje su na fakultetima u drugim gradovima napišem nešto, a u vrijeme blagdana volim slati i čestitke – priča Ivana koja kaže kako joj pisma ne služe kako bi javila neku važnu vijest, nego, jednostavno, kako bi razveselila one koje voli. I sama priznaje kako su nam telefoni i internet olakšali komuniciranje jer je, kako kaže, lakše poslati poruku nego pisati pismo.

– Pismo ili čestitka neće biti izbrisani, kao SMS-ovi i e-mailovi, kada su pretinci pretrpani, a znamo i kako je onaj tko je pisao u tom trenutku mislio baš na nas – kaže nam Ivana. Zanimalo nas je u koje se vrijeme godine najčešće šalju pisma. – Obujam slanja pismovnih pošiljki svakako se povećava u prosincu kada se šalju blagdanske čestitke. Povećan je i broj slanja razglednica u vrijeme godišnjih odmora.

Hrvatska pošta Mostar svake godine pokušava vratiti u život tradiciju slanja čestitki u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Tako su tijekom proteklih godina darivane čestitke svim korisnicima usluga HP-a Mostar, kao i djeci u vrtićima i školama, a ona su zahvalila na najljepši mogući način – dolaskom u poštu i slanjem čestitki – kazali su nam u razgovoru. Iz HP-a Mostar kazali su nam kako je osjetan pad pismovnih pošiljki.

– Na godišnjoj razini pad pismovnih pošiljki je oko 7 posto i taj trend prisutan je posljednjih nekoliko godina. Međutim, raste broj paketa koji se najčešće šalju Brzom poštom – kažu nam u razgovoru. Osim pisama, zanimalo nas je i što od HP-a Mostar možemo očekivati u budućnosti.

– Pred HP-om Mostar novi su izazovi, unapređivanje postojećih usluga i razvijanje novih, kao što je Brza pošta, usluga koja je zajednička ponuda triju poštanskih operatora na prostoru cijele BiH (HP Mostar, BH Pošta, Pošte Srpske).

 Potrebe korisnika

Nastojali smo slušati želje i razumjeti potrebe svojih korisnika te smo, u skladu s tim, razvijali infrastrukturu i distribucijsku mrežu. Sve je više korisnika koji žele kvalitetnu i brzu dostavu pošiljaka u što kraćem roku, a usluga Brze pošte sada im to omogućava na prostoru cijele države.

Korisnici mogu iz bilo kojeg grada u BiH u bilo koji grad u BiH poslati dokument ili paket Brzom poštom te očekivati isporuku u roku od 24 sata. Također, pošiljka se može predati u najbližem poštanskom uredu bilo kojim radnim danom, uključujući i subotu – kaže nam Josip Bulić, načelnik Odjela marketinga i odnosa s javnošću.

Online prodaja preko web-shopa HP-a Mostar dostupna je od travnja 2017. Korisnici mogu kupovati filatelističke materijale, poštanske marke i robu koja je u ponudi u poštanskim uredima. Kupnja preko web-shopa ePostShop brza je i jednostavna jer u samo nekoliko jednostavnih koraka željeni artikli stižu na odabranu adresu. HP Mostar vrlo aktivno radi i na projektu izgradnje logističkih skladišta u BiH kako bi mogla odgovoriti zahtjevima tržišta.

Želja je omogućiti malim i srednjim poduzećima infrastrukturu za prodaju roba na tržištu BiH. Logistička usluga omogućila bi svim potencijalnim poslovnim korisnicima jednostavan način prodaje roba jer bi ponuda sadržavala kompletan paket usluga koji bi se sastojao od skladištenja, prodaje na web-shopu i distribucije Brzom poštom te povrata novca od prodaje u roku 24 sata. Osim toga, tu je i usluga PostNet, slanje i primanje novca u unutarnjem i međunarodnom prometu.

Novac poslan PostNet uputnicom bit će isplaćen primatelju u roku od 25 minuta unutar BiH, RH, Crne Gore i Srbije. Taj način slanja novca je brz, jednostavan, siguran i povoljan, a usluga je dostupna u poštanskim uredima u cijeloj BiH. Prednost slanja novca PostNet uputnicom je ta što primatelji ne moraju imati otvoren bankovni račun.

Dovoljno je da prilikom isporuke posjeduju važeću osobnu ispravu i točne podatke koji prate uputnicu, a o kojima ga je obavijestio pošiljatelj. Uvođenjem novih usluga HP Mostar ide ukorak s vremenom prateći europske i svjetske trendove kako bi zadržao tržište i privukao nove korisnike usluga.