Published On: Uto, stu 20th, 2012

Stoti rođendan partizanke koja je Staljinu odnjela Titovo ‘ne’

Partizanka Dragica Srzentić koja je 1948. godine u Moskvu Josifu Staljinu odnijela povijesno pismo Josipa Broza Tita u kojem mu je rekao “ne”, proslavila je jučer u Beogradu svoj 100. rođendan.

Danas stogodišnjakinja tada nije ni slutila što piše u pismu koje je nosila u Moskvu, a bilo joj je rečeno samo da otputuje do Ministarstva vanjskih poslova i preda pismo ambasadoru Jugoslavije Vladimiru Popoviću.

 Nisam imala putovnicu, ali mi je rečeno da će Maršalat to srediti. Dobila sam to pismo koje sam predala ambasadoru, a on mi je rekao da moram ostati dok ne dobijem odgovor. Predivno sam se provela u Moskvi, išla sam u kazalište, galerije… Na kraju mi je ambasador rekao da ima odgovor i da moram ići – ispričala je za Blic stogodišnjakinja.

U Beograd se vratila sa Staljinovim odgovorom, ali je sadržaj poruke koju je nosila saznala tek puno kasnije.

 Kasnije sam tek saznala što je pisalo i bilo mi je žao zbog toga jer sam smatrala da nemaju pravo napadati Ruse koji su oslobodili Beograd i svoje kosti ostavljali ovdje. Mi sami ne bi uspjeli osloboditi Beograd – kaže Dragica Srzentić koja je 1951. godine proglašena državnim neprijateljem i osuđena na 10 godina zatvora, od kojih je odslužila četiri i pol godine.

– Više ništa ne očekujem za seve, ali danas se da će svijet ipak naći načina da u njemu ljudi žive kao ljudi, pravednije – poželjela je za svoj stoti rođendan Dragica.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare