Subota, 15 lipnja, 2024

Stoti rođendan partizanke koja je Staljinu odnjela Titovo ‘ne’

Must Read

Partizanka Dragica Srzentić koja je 1948. godine u Moskvu Josifu Staljinu odnijela povijesno pismo Josipa Broza Tita u kojem mu je rekao “ne”, proslavila je jučer u Beogradu svoj 100. rođendan.

Danas stogodišnjakinja tada nije ni slutila što piše u pismu koje je nosila u Moskvu, a bilo joj je rečeno samo da otputuje do Ministarstva vanjskih poslova i preda pismo ambasadoru Jugoslavije Vladimiru Popoviću.

 Nisam imala putovnicu, ali mi je rečeno da će Maršalat to srediti. Dobila sam to pismo koje sam predala ambasadoru, a on mi je rekao da moram ostati dok ne dobijem odgovor. Predivno sam se provela u Moskvi, išla sam u kazalište, galerije… Na kraju mi je ambasador rekao da ima odgovor i da moram ići – ispričala je za Blic stogodišnjakinja.

U Beograd se vratila sa Staljinovim odgovorom, ali je sadržaj poruke koju je nosila saznala tek puno kasnije.

 Kasnije sam tek saznala što je pisalo i bilo mi je žao zbog toga jer sam smatrala da nemaju pravo napadati Ruse koji su oslobodili Beograd i svoje kosti ostavljali ovdje. Mi sami ne bi uspjeli osloboditi Beograd – kaže Dragica Srzentić koja je 1951. godine proglašena državnim neprijateljem i osuđena na 10 godina zatvora, od kojih je odslužila četiri i pol godine.

– Više ništa ne očekujem za seve, ali danas se da će svijet ipak naći načina da u njemu ljudi žive kao ljudi, pravednije – poželjela je za svoj stoti rođendan Dragica.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -