Published On: Uto, stu 20th, 2012

JEREMIĆ: Možda sam kao Srbin subjektivan!

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić zakazao je za 10. travnja iduće godine javnu raspravu u Generalnoj skupštini UN-a o ulozi međunarodnih kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda, tvrdeći da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanijet udarac ugledu UN-a, piše beogradski Blic.

– Odluka Žalbenog veća Haaškog tribunala u vezi s operacijom “Oluja” izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim dijelovima sveta. Nesporna je činjenica da je oko četvrt milijuna Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedjela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih. Iz toga bi moglo zaključiti da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću – navodi Jeremić.

– Smatram da puno razumjevanje rada Hasškog tribunala i njegovih posljedica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da povijest o tome donese konačni sud, i kako se više nikada i nigdje ne bi desilo da zlodjelo bude amnestirano i proglašeno za vrijednost.

Zbog toga sam odlučio da iskoristim svoja ovlaštenja, i kao izabrani predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u njoj zakažem javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda.

Imajući u vidu da su upravo UN bile osnivač takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovdje raspravlja o njihovom učinku, kao i o stupnju ispunjenosti njihove izvorne svrhe.

Moje osobno mišljenje je da je odlukom Žalbenog vijeća Haaškog tribunala nanesen udarac ugledu Ujedinjenih naroda, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je protjerivanje iz svojih domova ovim činom legalizirano, po ovom pitanju donekle subjektivan. – navodi u priopćenju Jeremić.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare