Subota, 15 lipnja, 2024

Što nam poručuju jugoslavenske naslovnice?

Must Read

Pratiti naslovne stranice novina i časopisa izdavanih u jednom društvu znači pratiti njegovu povijest. Takav je i cilj izložbe naslovnih stranica novina izdavanih u Jugoslaviji od 1945 do 1980, koja je izložena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

„Nikada nije bilo svejedno šta će se naći na naslovnoj strani. Časopisi prate promene u društvu, politici i kulturi koje su veoma vidljive na naslovnim stranama. To je i argument zašto sam se ovim bavila“, kaže Andrijana Ristić, autorka izložbe u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Izložba je, pod imenom Pogled na naslovnu stranu 1945 – 1980,otvorena do 30. juna, a sadrži 130 digitalnih printova naslovnih stranica raznih štampanih izdanja.

To su visokotiražni ženski listovi poput „Žene danas“, „Praktična žena“, “Bazar“; potom „Ilustrovana politika“, te „NIN“ i „Duga“ kao informativno-politički listovi, erotski „Čik“ i sportski „Tempo“ i „Sport i svet“.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -