Published On: Ned, lip 24th, 2012

Vladika Grigorije: BiH zavisi od srpsko-hrvatskih odnosa

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je, gostujući u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ HRT+a, da je BiH složena sredina koja zavisi od srpsko-hrvatskih odnosa od kojih je zavisila i bivša Jugoslavija.

Vladika Grigorije smatra da je Srbija važna za regiju i da je uloga predsjednika te države bitna.

On je istakao da je nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić napravio iskorak i veliki posao na toj funkciji, ali da ne zna da li će tim putem nastaviti i aktualni predsjednik Tomislav Nikolić.


Vladika Grigorije je rekao da ni jedan milimetar neće uzmaknuti od svog govora u dubrovačkoj katedrali početkom ove godine kada je zatražio oprost.

“To je morao netko da kaže, ja sam imao hrabrosti da to kažem i nikad neću ni za jedan milimetar uzmaknuti od tog kazivanja i znam zašto sam to rekao”, rekao je vladika Grigorije i dodao da je bilo prigovora na taj njegov govor.

On ističe da je svoj govor “izrekao misleći da je to nešto sasvim obično, tumačeći šta znači taj oproštaj za ljude”.

“Svoj govor sam izrekao misleći na to što se dogodilo u ratu, na tu strašnu nesreću i bombardovanje Dubrovnika”, rekao je vladika Grigorije gostujući na Hrvatskoj radio-televiziji.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski ističe da u Mostaru još postoje vidljive rane – srušene kuće koje su rana na biću svakog čovjeka koji kraj njih prolazi bilo da je Srbin, Hrvat ili musliman.

“Mislim da je to jako bolno još uvijek. To je tužna priča, ali, s druge strane, jako je zanimljivo, oni imaju taj mostarski humor koji sve to nadilazi”, rekao je vladika Grigorije.

On je naglasio da Srbi u Mostaru imaju veliku povijest i dodao da je taj grad osovina čitave Hercegovine.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare