Stigao novi kordon interventne, branitelji u crkvi dobili wc papir i prijenosni wc, posjećuju ih HDZ-ovci

SLIKE i snimke sinoćnje okupacije Markova trga šokirale su hrvatsku javnost. Nakon što su se šatoraši, na čelu s Josipom Klemmom i Đurom Glogoškim, preselili iz Savske pred zgradu Vlade, prvi dio jučerašnjega dana protekao je u prepucavanju na daljinu između šatordžija, Zorana Milanovića i Ranka Ostojića. Milanović je šatordžijama ponudio sastanak u Lisinskom, što su prosvjednici odbili. Ostojić je prvo oprezno istaknuo kako šatordžije na Trgu mogu biti do 22 sata, nakon čega će policija morati postupati. Netom kasnije najavio je da će iza 22 sata svi oni koji i dalje budu prosvjedovali na Markovu trgu biti “izmješteni” od strane policije.

Šatoraši su se sakrili u crkvu kada je policija krenula na njih. I tako je završila najavljena akcija uklanjanja.

Tijek događaja:

11:10 Još HDZ-ovaca je došlo posjetiti šatoraše

10:59 U crkvu je stigla pošiljka WC papira, i prijenosni WC

10:55 Stigao je novi kordon policije! Zapovjednik je rekao policiji da ne puštaju novinare ispred!

10:50 “Ja ću poštovati odluke policije i zakone. Onda je predao dvije vrećice jednome od šatoraša tu vani. Šatorasi su skandirali i ispratili ga: Gorane Gorane Gorane”

10:43  “U 11:00 sati održat će se sastanak HDZ-a i koalicijskih partnera u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice (Trg žrtava fašizma 4, Zagreb. Poslije sastanka predviđena je izjava za medije ispred Središnjice HDZ-a.”, poručili su iz HDZ-a. Hoće li biti riječi o BDP-u ili šatorašima, tek ćemo vidjeti.

10:42  “Ostojić dozvoljava u Borovu selu da stoji spomenik ubojici 12 policajaca! Mogli ste i vi biti među njima da ste mlađi, sramota bi trebala biti onoga tko je ovo naredio”, izjavio je šatoraš koji je izašao iz crkve.

10:40 Vratio se Goran Marić s vrećicama hrane, ali policija ga ne pušta.

10:30 Supruga jednog od šatoraša došla je s vrećicom hrane na Markov trg, čeka ispred, policija joj ne da da uđe

10:20 Šatoraše je došao posjetiti HDZ-ovac Goran Marić, rukovao se s nekolicinom njih i ušao u crkvu. Tamo se zadržao oko četiri minute a nakon izlaska je rekao: “Jako tužno je to što se događa, žalosno je vidjeti branitelje invalide kako leže na podu i čekaju da se situacija sredi. Bio sam unutra, kratko smo se pomolili, rekao sam im da izdrže”, izjavio je Marić.

9:28 Na Markov trg je u 8,55 sati stiglo vozilo Hitne pomoći i desetak minuta kasnije je medicinska ekipa iz crkve izvela jednog muškarca.

9:24 Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Josip Klemm rekao je za Hrvatski radio da su branitelji iscrpljeni, nemaju hranu niti lijekove, da koriste priručni toalet i ocijenio da ih se želi poniziti. “Branitelji su zabrinuti za svoju sigurnost, pod stresom su i iscrpljeni,” rekao je Klemm u emisiji Poligraf.

9:20  Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, koji je sa skupinom hrvatskih branitelja, među kojima su i najteži ratni invalidi, proveo noć u crkvi svetog Marka, poručio je u petak kako ne planiraju izaći iz crkve jer “osjećaju da će im životi biti ugroženi” ako tako postupe.

“Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde”, poručio je Glogoški upitan do kada će branitelji izdržati u crkvi, s obzirom da nemaju hrane, lijekova, sanitarnih čvorova.

Tako je, podsjetio je, govorila i njihova prijateljica, hrvatska braniteljica Nevenke Topalušić koja je preminula na početku višemjesečnog braniteljskog prosvjeda u Savskoj.

Branitelji, rekao je Glogoški, očekuju od predsjednika Vlade, Sabora i države da ih prime na razgovor.

“Situacija je vrlo ozbiljna jer su ugroženi životi branitelja u crkvi”, poručio je s konferencije za novinare vidno umoran i iscrpljen Glogoški. “Gospoda iz policije jučer se htjela oteti Josipa Klemma, ali nije im uspjelo”, rekao je Đuro Glogoški jutros .

Zapitao je i tko je izdao zapovjed da hrvatska policija u četvrtak navečer krene na branitelje, ministri Predrag Matić i Ranko Ostojić ili premijer Zoran Milanović?

Glogoški je rekao kako je u crkvi svetog Marka 130 branitelja.

9.00 Uskoro se očekuje obraćanje šatordžija novinarima.

8.50 Nakon 8 sati na posao su počeli dolaziti i političari. Novinarima se tako obratio i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović.

“Branitelji se koriste u političke svrhe, ovo više nema smisla. Kao branitelj osjećam nelagodu. Trebaju otići svojim kućama. Jasno je da najveći dio crkve radi u korist HDZ-a. Nadam se da će se ovo danas mirno riješiti”, kazao je Jovanović, prenosi RTL.

8.35 Vrata crkve otvorila su se u 8.04 sati, a na njima se pojavilo nekoliko branitelja i svećenik. Policija i dalje drži crkvu pod strogim nadzorom, 15-ak pripadnika interventne policije u polukružnoj formaciji nalazi se pred ulazom u crkvu.

8.25 RTL javlja kako se od policije doznaje da branitelji smiju izaći iz crkve, no nakon toga se više neće smjeti vratiti u nju.

8.15 Očekuje se da će Zoran Milanović doći u zgradu Vlade na Markovu trgu oko 9 sati.

Šatordžije su jučer u večernjim satima najavili kako očekuju da će se danas i u idućih nekoliko dana više tisuća ratnih veterana okupiti u Savskoj.

“Šalji poruke, svima, sve diži, neka krenu za Zagreb. Sve županije, svi”, kazao je jučer u večernjim satima Josip Klemm.

7.50 Policija dosljedno ne dozvoljava dostavu hrane i pića prosvjednicima.

7.40 Dvojica branitelja izašla su jutros iz crkve prije 8, ali nisu bili uhićeni, iako su po zakonu trebali biti.

Ivica Panđa, jedan od šatoraša koji su napustili crkvu.

7.35 Đuro Glogoški kazao je kako u 8 sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome te da šatoraši ostaju u crkvi do daljnjega, javlja HRT.

7.30 Šatordžije su dočekali jutro u Crkvi sv. Marka.

Uskoro opširnije…

Jučer u 19 sati policija blokirala prilaze Trgu

Oko 19 sati policija je blokirala sve prilaze Markovu trgu, a oko crkve su počeli pristizati kordoni interventne policije. Do 20.30 sati na trgu se nalazilo preko 200 pripadnika interventne policije, spram 50-ak prosvjednika koji su zauzeli pozicije pred crkvom. Iza 21 sat postalo je očito kako se šatordžije zbilja imaju namjeru povući u crkvu. Ratni veterani su od klupica, stolova i stolica stvorili obruč pred samim ulazom u crkvu te polako počeli odlaziti iza njega. Istovremeno su krenuli unositi stvari i deke u crkvu. U 22 sata unutra su uvedeni i ratni invalidi, tako da je postalo jasno kako šatordžije imaju namjeru tamo prenoćiti.

Desetak minuta iza 22 sata na Markovu trgu nalazilo se više stotina interventnih policajaca. Ubrzo je počelo i policijsko postupanje. Interventna policija krenula je prema crkvi, no, nakon dosta naguravanja, zaustavljena je na ulazu kada je pred policiju izašao svećenik. Policija je kasnije još jednom pokušala ići u proboj, no opet se zaustavila na samome ulazu u crkvu, a Markovim trgom se proširila vijest o tome kako policija ne može ući unutra jer je vezana vatikanskim ugovorima koji crkvenim prostorima jamče nepovredivost. Policija je pred ulaz u crkvu postavila metalne ograde, a šatordžije su unutra dočekali jutro.

> Zašto policija ne smije ući u crkvu?

Podsjetimo, na Markovu trgu prosvjedovati se može od 8 do 22 sata.

> Glogoškom pozlilo, šatoraši spavaju u crkvi, ispred ih čeka interventna policija

Oko 1 ujutro na barikadama je došlo do dobacivanja nekolicine šatoraša, koji su provocirali policajce dovikujući im da su plaćenici i prodane duše.

  

more recommended stories