GLOGOŠKI NA VRATIMA CRKVE SV. MARKA ‘Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde’; Braniteljima donijeli WC papir i mobilni toalet. U Vladu stigao premijer!

GLOGOŠKI NA VRATIMA CRKVE SV. MARKA 'Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde'; Braniteljima donijeli WC papir i mobilni toalet. U Vladu stigao premijer!

Jučerašnji braniteljski pokušaj razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem i njihov prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije koja je počela nakon 22 sata. Branitelji su se navečer sklonili u crkvu Svetog Marka gdje su dočekali jutro, a policija još uvijek stražari ispred crkve

NOVO 11:24 – Branitelji iz Savske 66 krenuli su prema Markovom trgu, a na Markov trg stigao je novi kordon policije, javlja N1.

————————————

11:23 – U ovom trenu se prijavljuje skup branitelja no, policijska postaja ne dozvoljava prijavu s danasnjim datumom – kazali su branitelji za medije.

————————————

11:06 – Tomislav Ivić i Zvonimir Milas upitali su policiju mogu li braniteljima donijeti kakve potrepštine, no policija im je kazala kako dalje od policijskog kordona ne smiju.

– Sramota je da se najtežim invalidima ne mogu donijeti osnovne potrepštine i voda. Navode da je sve organizirao HDZ najbolje je ne komentirati. Radi se o ljudima, a ne o strankama – kazali su Ivić i Milas.

U crkvu je ušao jedan franjevački svećenik.

————————————

10:55 – Dva branitelja izašla su iz crkve, jedan u invalidskim kolicima. Stigla su nova kola Hitne pomoći i liječnici su ušli u crkvu.

10:47 – Policija je u crkvu pustila dva branitelja koji su donijeli mobilni toalet i toaletni papir kao i ženu koja je kazala da nosi lijekove braniteljima.

10:46 – U Vladu je stigao premijer Zoran Milanović.

————————————

10:34 – Saborski zastupnik Goran Marić vratio se s vrećicama s hranom koju je donio za branitelje, no zaustavljen je na ulazu u crkvu. Policija je Mariću objasnila da se u crkvu mogu unijeti samo lijekovi.

– Pitao sam ranije mogu li donijeti hranu i kazali su mi da mogu. Izgleda da su se predomislili u međuvremenu- rekao je Marić.

Branitelji iz crkve skandiraju Gorane, Gorane i pjevaju ‘Zovi, samo zovi’.

————————————

10:31 – Branitelj Stevo Čulaja izašao je iz Markove crkve. Naglasio je da se namjerava vratiti.

10:23 – Saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić ušao je među branitelje u crkvu. Po izlasku je kazao da je situacija tužna.

– Žalosno je vidjeti invalide kako leže po podu crkve. Organizirat ćemo pomoć i da im dostavimo osnovne potrepštine. Kazao sam im da izdrže i pomolio se za njih. Navodi da je sve organizirao HDZ plasirao je netko tko nema osjećaja za ovakve pojave. To je smiješno – kazao je Marić nakon izlaska iz crkve.

————————————

10:08 – ‘Zašto mi ne možemo slobodno hodati po Hrvatskoj? Tko je dao zapovijed da ne smijemo proći? A turisti smiju… Kako procjenjuju tko smije, a tko ne – pitala je grupa građana, od kojih se neki predstavljaju kao branitelji, na policijskoj barikadi u Ćirilometodskoj, a potom su zapjevali ‘Zovi, samo zovi’.

10:07 – Policija je dobila naredbu da više ne propušta građane koji u crkvu donose hranu i lijekove.

10:01 – Policija je ponovno naglasila da svatko može slobodno otići iz crkve, prema njima neće biti nikakvih sankcija ili represije, legitimiraju se samo u slučaju ako bude nekih pritužbi. No nitko se ne može vratiti.

————————————

9:45 – Nova smjena policije, pokraj kordona je protrčala žena koja je braniteljima donijela vrećice s hranom i lijekovima, nitko je nije zaustavljao. Policija na gornji grad pušta i organizirane grupe turista.

Još je jedna žena došla s lijekovima i hranom i ušla u crkvu.

9:29 – Ispred barikade u Ćirilometodskoj stoji još branitelja, ali ih policija ne pušta. Među njima je, prema tvrdnjama supruge Đure Glogoškog, i jedna ženska osoba koja bi u crkvu htjela donijeti hranu.

9:19 – Više od deset kombija s policijom došlo je upravo na trg Sv. Marka.

————————————

9:15 – Tiskovna konferencija je gotova, branitelji idu natrag u crkvu. Kaže da neće prijaviti prosvjed jer im nije dopušteno otići. No zapravo smiju otići i oni koji su otišli nisu uhićeni nego samo legitimirani i pušteni, ali se neće moći vratiti.

9:11 – Bojimo se izaći van jer su nam životi ugroženi ako policija bude postupala tako kako je postupala sinoć. Gospoda iz policije htjela su jučer oteti Josipa Klemma i u tri navrata ući u crkvu. Nemamo hrane, nemamo wc, imamo problema sa lijekovima. Želimo znati tko je izdao zapovijed da se tako postupa s nama. Predrag Matić, Hrvoje Dominić ili možda predsjednik vlade Zoran Milanović. Očekujemo da nas na razgovor prime premijer, predsjednik Sabora i predsjednica – kazao je Glogoški.

– Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde – poručio je upitan do kada će branitelji izdržati u crkvi, s obzirom da nemaju hrane, lijekova, sanitarnih čvorova. Tako je, podsjetio je, govorila i njihova prijateljica, hrvatska braniteljica Nevenke Topalušić koja je preminula na početku višemjesečnog braniteljskog prosvjeda u Savskoj. Glogoški je rekao kako je u crkvi svetog Marka 130 branitelja.

Branitelj Mario Filipi dodao je kako je ‘vulgarno se ulazi u crkvu po zapovijedi nekog dezertera koji je ’91. pobjegao’. U 10 sati je misa za policiju.

————————————

9:08 – Branitelji su od saborskog zastupnika HDZ-a Šime Đurđevića, koji je prošao pored i mahnuo im, zatražili hranu.

9:00 – Branitelj kojemu je pozlilo otišao je s ekipom Hitne pomoći. Policija se primaknula crkvi da mediji mogu čuti branitelje. Počela je tiskovna.

8:56 – Priprema se konferencija za tisak na stepenicama crkve. Iz crkve je izašao Đuro Glogoški.

8:52 – U crkvu je došla Hitna pomoć.

8:41 – Pater Ike koji je noć proveo s braniteljima otišao je iz crkve Sv. Marka. Kako od policije doznajeRTL, branitelji smiju izaći iz crkve, ali se ne mogu vratiti u nju.

8:37 – Očekuje se da će premijer Zoran Milanović doći u zgradu Vlade na Markovu trgu oko 9 sati.

————————————

8:35 – U Savsku je stigao autobus koji je sinoć krenuo iz Slavonskog Broda, javlja HRT. Trebali su krenuti jutros, ali su nakon događaja na Trgu svetog Marka, krenuli odmah. Nezadovoljni su odnosom prema braniteljima i svojim kolegama suborcima žele dati potporu. U Zagreb će krenuti i branitelji iz Osijeka koji žele dati potporu svojim suborcima.

————————————

8:33 – Krajnje je vrijeme da branitelji odu kućama. Trebaju shvatiti da Vlada radi u njihovu korist. Tužan sam kao hrvatski građanin i branitelj zbog nastale situacije i želim da se ovo što prije okonča – kazao jeŽeljko Jovanović komentirajući prosvjed i branitelje koji su zaštitu pronašli u crkvi pa prokomentirao i kako najveći dio crkve radi u korist HDZ-a.

– Ovi jadni ljudi unutra iskorišteni u besprizorne političke svrhe u cilju rušenja aktualne hrvatske vlade – kazao je.

————————————

8:25 – ‘Branitelji su zabrinuti za svoju sigurnost, pod stresom su i iscrpljeni’, rekao je Klemm u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

8:17 – Prvi je iz crkve izašao Ivan Pandža, bivši predsjednik HVIDRA-e grada Zagreba. U prolazu je kratko kazao ‘da su molili, jer im ništa drugo ne preostaje’.

Zasad su kraj prosvjednika prošli Peđa Grbin i Nenad Stazić no nisu ništa htjeli komentirati. Branitelji se povlače opet u crkvu, neki dovikuju policiji zašto ne smiju doma.

Đuro Glogoški bi oko 9 sati trebao održati konferenciju.

Ivan Pandža

———————————–

8:25 – Oko 7 sati jedan branitelj u kolicima izašao je iz crkve i otišao u bolnicu, javio je Dnevnik.hr.

8:10 – U 8 sati i 4 minute branitelji koji su noć proveli u crkvi Sv. Marka izašli su na stubište, a policija još uvijek drži kordon oko ulaza u crkvu. Iz crkve je izašao i pater Ike nakon čega se prolomio pljesak. Na trg dolazi još policije.

Iako branitelji imaju mogućnost odlaska, nisu se odlučili napustiti unutrašnjost crkve. Podsjetimo, policija je izjavila kako branitelji od 8 sati ujutro slobodno mogu otići, no stvoreno nepovjerenje zadržava status quo.

————————————

7:59 Jučerašnji braniteljski pokušaj razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem i njihov prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije koja je počela nakon 22 sata.

Branitelji su se navečer sklonili u crkvu Svetog Marka gdje su dočekali jutro, a policija još uvijek stražari ispred crkve.

Na Markovu trgu prosvjedovati se može od 8 do 22 sata, što znači za manje od sat vremena prosvjed ponovno može početi, javlja HRT.

Branitelji su kazali da su potreseni, umorni i da im je bilo hladno. Vođa branitelja Đuro Glogoški rekao mu je da u 8 sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome, ostaju u crkvi do daljnjega.

Dvojica branitelja izašla su jutros iz crkve nisu bili uhićeni, već samo legitimirani, iako su po zakonu trebali biti.

Ono u čemu je policija dosljedna je u tome da ne dozvoljava dostavu hrane i pića prosvjednicima.

Ministar branitelja Predrag Matić sinoć je u RTL Direktu poručio Karamarku, predsjednici Kolindi, Milijanu Brkiću i Glogoškom da preuzmu odgovornost.

– Tenzije rastu, malo fali da krv padne – kazao je i istaknuo kako je izuzetno tužan i žalostan što se ovakve stvari događaju, naglasivši da do njih nikad nije trebalo ni doći.

– Kažu da su HDZ i SDP najjače stranke, ovdje vidimo da postoji i treća stranka koja bi mogla izaći na izbore. Još više je tužno što policajci koji su otišli na intervenciju vjerojatno neće dobiti svoju dnevnicu za ovaj događaj, a braniteljima će za dva dana u lipu stići njihove mirovine. Ja sam umirovljeni hrvatski branitelj i ja dosad nisam shvatio što ono zapravo žele, nisu se artikulirali što žele, osim ovoga – kazao je ministar.

Branitelji su noć proveli u crkvi Sv. Marka