Published On: Uto, sij 19th, 2021

Stigao novi kontingent pomoći za migrante od ‘Merhameta’

Izaslanstvo HO Muslimansko dobrotvorno društvo ‘Merhamet’ MDD koju je predvodio predsjednik te humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac posjetila je danas migrante u kampu ‘Lipa’ u Bihaću. ‘Merhamet’ je migrantima uručio dio pomoći vrijedne više od 30.000 konvertibilnih maraka, a ostatak će toj populaciji dijeliti i narednih nekoliko dana.

Radi se o ćebadima, donjem rublju, potkošuljama, čarapama, kišnim kabanicama, astro-folijama, kao i o obrocima koji sadrže hljeb, razne vrste konzervi, mlijeko, flaširanu vodu, sokove i hurme.

Taj kontingent pomoći osigurala je dugogodišnja ‘Merhametova’ partnerska organizacija ‘Helping hand’, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednik ‘Merhameta’ Kenan Vrbanjac izjavio je da je ta humanitarna organizacija, nakon najnovije eskalacije migrantskim krize u BiH odnosno u Bihaću, dosad osigurala pomoć za imigrante u kampu ‘Lipa’, u vrijednosti višoj od 80.000 KM, dobrim dijelom u suradnji sa Islamskom zajednicom u BiH.

”Čim su se stvorili uvjeti za to i nakon što su migranti, poslije višednevnog odbijanja hrane, odustali od takve vrste prosvjeda, ‘Merhamet’ je već bio na terenu. Naš Regionalni odbor u Bihaću, koji već tri godine pomaže migrante u Unsko-sanskom kantonu, već je danima angažiran u kampu ‘Lipa’ gdje migrantima (u koordinaciji sa Crvenim križem USK) dijeli doručak i ostalu vrstu pomoći, zavisno od dogovora i rasporeda koji mu, zavisno od dana, pripada” – kazao je Vrbanjac.

Početkom januara Vrbanjac je, na sastanku sa predsjednikom Crvenog križa BiH Huseinom Kličićem u Bihaću, dogovorio model saradnje te dvije organizacije u pomaganju migrantima u kampu ‘Lipa’.

Kako je kazao Vrbanjac, ‘Merhamet’ kao najveća humanitarna organizacija u BiH, koja je najorganiziranija i ima najjaču infrastrukturu, ne može ostati po strani i ignorirati problem sa migrantskom krizom u našoj državi.

”Osim toga potrebna je pomoć toj populaciji, koja je uglavnom ne svojom voljom napustila svoje domove. Ne možemo te ljude ostaviti da gladuju i da se smrzavaju. Stoga će im ‘Merhamet’ pomagati, shodno svojim mogućnostima. Nažalost, dosad od države i IOM-a nismo imali pomoć, iako smo se obraćali toj međunarodnoj organizaciji.

Svu pomoć migrantima dosad smo osigurali iz naših osobnih resursa, ali i zahvaljujući partnerima i donatorima. ‘Merhamet’ u svojih 30 kuhinja i njihovih punktova svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana i ne smijemo ugroziti njihovu egzistenciju jer im je ‘Merhamet’ jedino utočište” – naglasio je Vrbanjac.

Kako iz ‘Merhameta’ podsjećaju, ranije je na spomenutom sastanku u Bihaću predsjednik Crvenog križa BiH Husein Kličić kazao da je ‘Merhametova’ pomoć dragocjena te da je ‘Merhamet’, pogotovo Regionalni odbor Bihać i njegov ravnatelj Alen Prošić, mnogo pomogao Crvenom križu sve vrijeme migrantske krize u USK, koja traje već tri godine.
Kenan Vrbanjac je istakao da je ‘Merhamet’ od početka migrantske krize u BiH uključen u pomaganje toj populaciji.

” ‘Merhamet’ je pripremom obroka, podjelom odjeće, obuće, ćebadi i higijenskih sredstava pomagao migrantima u USK, te Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Prije toga, dok migrantski val još nije bio zahvatio našu državu, pomagali smo migrante u Srbiji, čak i u Hrvatskoj. Isto tako, ‘Merhamet’ je šest godina zaredom pomagao migrante i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici za koje je dosad dopremio oko 700.000 kilograma kurbanskog mesa. I dalje ćemo pomagati ovim unesrćenim ljudima koliko je to u našoj mogućnosti jer naša obaveza i naša misija je brinuti o čovjeku u nevolji” – poručio je Vrbanjac, navodi Služba za odnose s javnošću HO ‘Merhamet’ MDD.