Published On: Sri, ožu 12th, 2014

STIER: Budućnost BiH je EU a ne povratak u Otomansko carstvo

BRUSSELES – Europski parlament danas će glasovati o godišnjem izvještaju o napretku Turske (a izvještaj sadrži i amandman zastupnika Davora Ive Stier, stalnog člana Odbora za vanjsku politiku) kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU.

Stier je u raspravi istaknuo kako je Turska je izuzetno važna zemlja za Europsku uniju, posebno za države članice poput Hrvatske koje, zbog svog položaja i uloge u izgradnji nove arhitekture mira u jugoistočnoj Europi, žele računati na pozitivan turski doprinos u ostvarivanju strateških ciljeva Europske unije u tom dijelu kontinenta.

– Turska je pokazala takvu sposobnost devedesetih godina, kada je tijesno surađivala sa Zagrebom i Zapadom u stabilizaciji i prekidu sukoba u Bosni i Hercegovini – rekao je Stier te dodao kako i danas turska diplomatija naglašava svoj interes u afirmaciji mira u jugoistočnoj Europi i spremnost za suradnju s državama Europske unije u postizanju tog cilja.

Međutim, Stier je izrazio nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike koje idu u suprotnom smjeru, a koje prema njegovom mišljenju, više aludiraju na stvaranje neke turske sfere interesa na području bivšeg Otomanskog carstva.

– Mislim ovdje na izjave premijera Erdogana nakon pobjede na zadnjim parlamentarnim izborima, kada je rekao kako je njegova pobjeda jednako važna za Istanbul kao i za Sarajevo, za Beirut kao i za Izmir, za Damask kao i za Ankaru, za Ramallah i Jeruzalem kao i za Diyarbakir. Ili, kada je u intervju za sarajevsko Oslobođenje 2012. izjavio kako mu je Alija Izetbegović prije smrti ostavio Bosnu u amanet – pojasnio je Stier europskim zastupnicima.

– To sasvim sigurno nije bila poruka u europskom duhu. To nije ponašanje koje se očekuje od države koja želi izgraditi Europu slobodnih i ravnopravnih, a ne novih vazala i oživljavanja starih imperijalnih sfera utjecaja. Budućnost BiH je Europska unija, a ne povratak u Otomansko carstvo – naglasio je Stier.

Za kraj je pozdravio činjenicu da se u ovoj rezoluciji poziva Tursku da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi i koordinira s EU, odnosno s visokom predstavnicom i državama članicama Europske unije.